Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó hírek jöttek

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2023. október 3.   10:30

Úgy tűnik, hogy számos kérdés megoldódni látszik. A Financial Times-nak nyilatkozó három EU-s tisztviselő is úgy véli, hogy ha Magyarország megfelelő válaszokat ad a feltett kérdésekre a jogállamiság kapcsán, akkor már november előtt dönthetnek a 13...

Úgy tűnik, hogy számos kérdés megoldódni látszik. A Financial Times-nak nyilatkozó három EU-s tisztviselő is úgy véli, hogy ha Magyarország megfelelő válaszokat ad a feltett kérdésekre a jogállamiság kapcsán, akkor már november előtt dönthetnek a 13 milliárd eurónyi kohéziós alapok folyósításáról. Ugyan a magyar kormány részéről elzárkóztak a nyilatkozattól, de úgy tűnik, hogy növekszik a valószínűsége, hogy meginduljanak az uniós pénzek hazánk felé. Ez pedig azt jelentené, hogy az a cirka 800 milliárd forint, amit előfinanszírozásra költött eddig a kormány az EU-s programok kapcsán, akár még az idén megérkezhet, s csökkentheti a folyó kiadási hiányt.

Ez persze az eredményszemléletű egyenlegbe nem számít bele, s így nem meglepő, hogy ma reggel a kormány megemelte az idei hiánycélt. Ráadásul nagyobb mértékben, mint amire a piac számított. A tervekben szereplő 3,9 százalékkal és a várt 4,5 százalékra történő emeléssel szemben a pénzügyminisztérium 5,2 százalékra emelte az idei hiánycélt. Ez pedig mintegy 500 milliárd forinttal lehet magasabb a piac által várt, és mintegy 1 000 milliárd forinttal az eredeti hiánycélnál.

Ez azt sugallja, hogy nem emelik meg a bankadót. Na meg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium ma napvilágot látott kérése is ezt sugallja. E szerint a bankok 8,5 százalékban limitálnák a jelzáloghitelek és 12 százalékban a vállalkozások forgótőke hiteleinek kamatait. Cserébe a kormány megismételte azon vállalását, hogy egyszámjegyű kamat esetén a vállalkozások esetében megszűnne a kamatplafon, s megkezdenék a lakossági kamatstop kivezetésének felülvizsgálatát is. Az utóbbi – első ránézésre – visszalépést jelentene a korábban beharangozott kamatplafon kamatstop eltörléséhez képest. Mindenesetre úgy tűnik, hogy valamiféle megállapodás felé haladnak a felek.

Ide tartozik az is, hogy az OTP-t levették az ukrán feketelistáról. Így megnyílt a tér, hogy Magyarország is megszavazza az Ukrajnának nyújtandó újabb 500 millió eurós támogatás folyósítását.

Összességében jó irányba mutatnak a dolgok, de még persze számos döntésnek kell megszületnie ahhoz, hogy azt mondhassuk megoldódott az a sok kérdés, amely már egy ideje foglalkoztatja a befektetőket.

S akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az Erste gyógyszeripari elemzője ma megjelent szektorelemzésében a korábbi 9.260 forintról 10.300 forintra emelte a Richter részvényekre vonatkozó 12 hónapos célárat, s továbbra is felhalmozásra ajánlja a részvényt. Ugyan az idei nettó eredményt az orosz rubelen elszenvedett veszteségek miatt csökkentette - a szankciók miatt nem lehet fedezni a kitettséget -, de a jövő évi operatív profitot már megemelte a korábbi előrejelzéshez képest. Az utóbbi lépésre azért került sor, mert, a Vraylar az MDD terápiás kiterjesztésnek köszönhetően nagyon jól teljesít, s az árbevétele a korábban vártnál dinamikusabban növekszik.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben