Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Miért lesz újra háromszámjegyű kőolajár?

SZTORI
SZTORIPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2023. szeptember 28.   12:26

Azt gondolom, hogy a világ kőolaj piacának jellege a következő 4-6 évben hasonlítani fog a 2010-2014 közötti időszakban tapasztaltakra, vagyis magas, háromszámjegyű olajárak lesznek, nagy árstabilitás és kisebb változékonyság mellett. Ez nekünk fogyasztóknak kellemetlen, hiszen drága kőolajárakkal szembesülünk majd.

Az indokok a következők:

  • A marginális olajár meghatározója 2010 és 2014 között az OPEC volt, később viszont ezt a szerepet átvették az amerikai palaolaj termelő cégek. Most ezt ismét az OPEC, vagy egyre inkább az OPEC+ (OPEC + Oroszország, Kazahsztán és Azerbajdzsán) veheti át. Mind Oroszország, mind Szaúd-Arábia – a két legnagyobb termelő és legbefolyásosabb szereplő az OPEC+-ban - magas kőolaj árat szeretne. Az előbbi költséges háborút vív, az utóbbinak forrásokra van szüksége gazdaságának átalakításához.

  • Úgy tűnik, hogy valahol napi 13-14 millió hordónál az USA termelése eléri a csúcsát. Idén 12,6-12,7 millió hordó/nap a várható USA termelés, jövőre 13,1-et becsül az EIA (Amerikai Energia Hivatal). Viszont sajnos nincs további tartalék rövidtávon – ennek részben geológiai, részben pénzügyi okai vannak. A geológiai ok, hogy elfogytak a legjobb (Tier-1) készletek, ahonnan olcsón és nagy volument lehet nyersolajat bányászni. A pénzügyi ok pedig az, hogy a költségek nőttek, a cégek esetében a befektetők pedig nem támogatják a gyors termelés felfutást. Ők inkább hozamot szeretnének kapni osztalék vagy részvényvisszavásárlás formájában, ami azt jelenti, hogy a szabad megtermelt pénz egy része mehet csak új beruházásokra. Vagyis valahol a termelési csúcs közelében vagyunk már, az árjelzés ellenére nem lesz felfutás a palaolaj termelésben.

  • Ez azt is jelenti, hogy az OPEC+ (Szaúd-Arábia + Oroszország) befolyása nő, oda jutunk, mint 2010 és 2014 között, amikor stabil 100+ dollár volt az olajár. Igaz akkor jóval gyengébb volt a dollár, a DXY (Bloomberg dollár index) 80 volt átlagban, most 106.

  • Rövidtávon a globális nyersolaj és termékkészletek csökkenek, de van egy pont, ahol ezt már nem lehet tovább a tartalékokat felhasználni. Gyakorlatilag ezen a szinten vagyunk. Cushingban (a legnagyobb tárolási központ az USA-ban) a működési minimumhoz közeledik a betárolt olaj mennyisége. Ez azt jelenti, hogy az olajtárolással foglalkozó vállalkozások is vásárolni fognak, ami ad egy nagy nyomást az áraknak.

  • Erős lett az áremelkedésre irányuló spekuláció. A múlt héten rekord volumen volt az opciós kőolaj és termék piacon. Szerintem lassulni fog a készletek csökkenése, ezzel együtt nagyobb felfelé mutató árnyomás lesz. Sajnos itt nem 100, de inkább 120 dolláros olajár lehet hamarosan.


Brent típusú kőolaj ára 2007-től 2022-ig (USD/bbl) - a piros karika a stabil és magas áridőszakot mutatja
Forrás: Bloomberg

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben