Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma ér véget a Fed kamat-meghatározó ülése

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. június 19.   09:15

Miközben a Fed mai ülése utáni kommentárt várja a piac, Japánban jó export adatok láttak ma napvilágot: a kivitel a várt 6 százalék helyett több mint 10 százalékkal bővült. Ennek megörültek a befektetők, és tovább húzták a Nikkei indexet, de így is csak a 20 napos mozgóátlagot közelítette meg, amely 13.450 pont környékén van. Így nem lepődnénk meg, ha az elkövetkező...

Miközben a Fed mai ülése utáni kommentárt várja a piac, Japánban jó export adatok láttak ma napvilágot: a kivitel a várt 6 százalék helyett több mint 10 százalékkal bővült. Ennek megörültek a befektetők, és tovább húzták a Nikkei indexet, de így is csak a 20 napos mozgóátlagot közelítette meg, amely 13.450 pont környékén van. Így nem lepődnénk meg, ha az elkövetkező napokban lefordulna az árfolyam erről a szintről. Habár a hangulat pozitív ma reggel, de a DAX is a 20 napos mozgóátlag (8.280 pont) környékén mocorog. Ez is ellenállásként viselkedik most. A BUX esetében tegnap beestünk a 20 napos mozgóátlag alá és napközben megközelítettük a 30 napos vonalat, amely 19.090 pont környékén van. Így ma jöhet valamiféle emelkedés, melynek során alulról tesztelhetjük a 20 napos mozgóátlagot, ami 19.320 pontnál van jelenleg.
Piaci áttekintés
- Zárásig kitartott a jó hangulat a tengerentúlon
- Csökkenő aranyár, lassan 100 dollár a WTI
- Megrángatták a forint árfolyamát
- Vegyes mozgás az ázsiai piacon
- Kis emelkedésre számítunk a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Már a nyitás után elindultak felfelé a vezető tengerentúli indexek, és a jó hangulat zárásig kitartott (Dow 0,91%, Nasdaq 0,87%, S&P500 0,79%).
- Ingatlanpiaccal kapcsolatos makroadatok láttak tegnap napvilágot, a megkezdett házépítések rosszabb lett a vártnál, májusban évesítve 914 ezer építkezés vette kezdetét a várt 950 ezer helyett, de az áprilisi 856 ezer után növekedés látható. Öt éves csúcson vannak a lakásépítések.
- A kiadott építési engedélyek száma májusban 974 ezerre csökkent az áprilisi 1 millió feletti szintről, ami nagyjából megfelel az elemzők várakozásának.
- Ma ér véget a Fed kamat-meghatározó ülése, bár az elemzők az alapkamat szinten tartására számítanak, de a sajtótájékoztatón fontos dolgok hangozhatnak el, ezért erre figyelnek majd a befektetők.
Európa
- Vegyes mozgások tarkították a nyugat-európai börzéket (FTSE100 0,69%, DAX 0,17%, CAC40
- 0,07%).
- A német ZEW index kicsivel jobb lett a várakozásoknál: az előző havi 36,4 pontról 38,5 pontra emelkedett, miközben az elemzők 38,5 pontra számítottak.
- A rossz hitelek nagysága 10,9%-ra emelkedett áprilisban az előző havi 10,5%-ról.
Olaj, arany
- Az arany ára 1.367 dollárra csökkent ma reggel, elsősorban a pénzügyi befektetők kiszállása miatt. Az SPDR Gold Trust, a világ legnagyobb ETF-je ismét kisebb aranymennyiségről számolt be.
- A WTI nyersolaj jegyzése viszont 98,7 dollárra nőtt ma reggel, miután az amerikai készletek 4,3 millió hordóval csökkentek, jelentősen meghaladva a piaci félmillió hordós csökkenést. A piac emellett a szíriai eseményekre figyel, mivel az USA és Oroszország nem tudott megegyezni a szíriai beavatkozás mértékéről.
Devizák
- A forint tegnap ismételten megmutatta, hogy milyen nagy elmozdulásokat képes produkálni: az euróval szembeni egyhónapos historikus volatilitása közel egyéves csúcsra emelkedett. A volatilitás növekedésével a régiós devizák közül egyedül a román lej tartott lépést, és így a forint relatív volatilitása tovább növekedett, még úgy is, hogy az idei évben már eddig is a forint számított a régió legváltozékonyabb devizájának. Az árfolyam a tegnapi nyitó 291,54-es értékről 293,87-ig emelkedett, és ma reggel is ez az árfolyam számít meghatározónak.
- Az EUR/USD devizapár tegnap is folytatta a korábban megkezdett lassú emelkedő trendjét, az árfolyam 1,3367-ről 1,3392-re emelkedett és reggel is lényegében változatlanul ezen a szinten tartózkodik az árfolyam. Azonban Ben Bernanke mai beszéde akár jelentős mértékben is befolyásolhatja a devizapár értékének alakulását a nap során.
Távol-Kelet
- A japán Nikkei 1,77%-ot emelkedett, miközben a HangSeng 1,25%-kal, a Shanghai index 1,54%-kal csökkent.
- Nagyot ugrott májusban a japán export nagysága, a várt 6,4% helyett 10,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. A hírtelen megnövekedett export hatására a külkereskedelmi deficit nagysága lényegesen elmaradt a várakozástól.
Határidős piacok
- Pozitív képet festenek a határidős piacok ma reggel.
Vállalati hírek
- Az OTP 2013. június 17-én 111.060 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, és ugyanezen a napon 200.746 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 4.853 forintos átlagáron. Így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 3.823.650 darabra (1,37%) változott.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
WEBINÁRIUM

Gazdasági körkép és várakozások

2024. április 12. - Beszélgetés Zsiday Viktorral a Hold Alapkezelő Zrt. közgazdászával és Bencze Lajossal, az Erste World vezetőjével.

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben