Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

330 forintra csökkentettük Magyar Telekom célárunkat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. június 18.   09:59

Tegnap derült égből villámcsapásként érkezett a piacra az újabb megszorítások (adóemelések) bejelentése. Habár azt gondoljuk, hogy eredményhatásában az új csomag már jóval kisebb, mint a korábbiak voltak, a részvényárfolyamokra és az ország megítélésére nagyon negatívan hat. A korábbi kommunikációban ugyanis azt szerepelt, hogy ezek a lépések a harmadik pillért...

Tegnap derült égből villámcsapásként érkezett a piacra az újabb megszorítások (adóemelések) bejelentése. Habár azt gondoljuk, hogy eredményhatásában az új csomag már jóval kisebb, mint a korábbiak voltak, a részvényárfolyamokra és az ország megítélésére nagyon negatívan hat. A korábbi kommunikációban ugyanis azt szerepelt, hogy ezek a lépések a harmadik pillért jelentik, s erre csak akkor kerülne sor, ha az Európai Bizottság nem engedi ki Magyarországot a túlzott deficit eljárás alól. Mivel az EB kiengedett bennünket és azt ajánlotta az EcoFinnek, hogy június 21-én engedje el Magyarországot, ezért a piac azt gondolta, hogy ilyen jellegű lépések nem lesznek már. Így ez a meglepetés azt eredményezte, hogy nem csak azokat a részvényeket adták a befektetők amelyek érintettek, hanem amelyekben profitot tudnak realizálni és elhagyni az országot. Ilyen volt például az Egis részvénye is. Mindenesetre a BUX tegnap a 20 napos mozgóátlagra érkezett, s ma csorog lefelé a 19.090 pontnál levő 30 napos mozgóátlag felé. A DAX már tegnap lefordult a 30 napos mozgóátlagról, s hasonló mozgásokat láthatunk a tengerentúlon is. Vagyis az elkövetkező napok a maival egyetemben újra a csökkenésről szólhatnak.
Piaci áttekintés
- Jó hangulatban indult a hét a tengerentúlon
- Alig változott a WTI ára, kismértékben gyengült az arany
- Mérsékelt gyengülés a forinttól
- Kisebb lejtmenet Ázsiában
- Újabb megszorító intézkedéseket jelentettek be
- 330 forintra csökkentettük Magyar Telekom célárunkat
- Szinten maradó árakra számítunk ma
Nemzetközi hírek
USA
- A nap eleji jó hangulat után az utolsó órákban lefelé vették az irányt a vezető tengerentúli mutatók, de még így is bőven pluszban zárták a kereskedést (Dow 0,73%, Nasdaq 0,83%, S&P500 0,75%).
- A Dow Jones komponenseinek nagy része emelkedéssel zárta a kereskedést, a legjobban a Cisco (2,5%), a DuPont (2%) és a Microsoft (1,7%) teljesített.
- Egy jó makroadat is napvilágot látott, a New York-i Fed feldolgozóipari indexének júniusi értéke -1,4 pontról 7,8 pontra emelkedett, miközben az elemzők nulla pontra számítottak.
- Ma kezdődik a Fed nyíltpiaci bizottságának kétnapos ülése, a befektetők a holnapi sajtótájékoztatót várják.
- Délután inflációs adatokat publikálnak a tengerentúlon, illetve a megkezdett házépítések és kiadott építési engedélyek májusi adatai is napvilágot látnak.
Európa
- A nap végén elfogyott a lendület, de így is sikerült pluszban zárniuk a nyugat-európai piacoknak (FTSE100 0,34%, DAX 1,08%, CAC40 1,55%).
- Az eurózónában ZEW hangulat index jelenik meg 11 órakor.
Olaj, arany
- A WTI 97,6 dolláron állt ma reggel, ami alig jelent elmozdulást a tegnapi árakhoz képest. A befektetők ma elsősorban az amerikai készletadatra koncentrálnak, ami 500 ezer hordó csökkenést mutathat a várakozások szerint.
- Az arany 1.380 dollár volt ma reggel, 4 dollárral a tegnapi szint alatt.
Devizák
- A forint stabilan viselkedett a tegnapi nap nagy részében, azonban késő délután gyengülésnek indult a forint árfolyama és a nyitó 290,33-as szintről 291,86-ig gyengült az euróval szemben.
- Visszafogott mozgás volt tapasztalható az EUR/USD devizapár tekintetében is. Az árfolyam 1,3344- től 1,3367-ig emelkedett. Az árfolyam mozgását befolyásoló legfontosabb tényező az elkövetkező néhány napban a ma kezdődő FOMC meeting lesz, aminek sajtótájékoztatóját Bernanke holnap fogja tartani, és ami utalásokat tartalmazhat az eszközvásárlási program jövőjére vonatkozóan.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,32%, a Hang Seng 0,485-ot, a Shanghai index 0,15%-ot veszített értékéből.
- Kínában tovább folytatódott az ingatlanárak emelkedése. A megfigyelt 70 városból 65-ben emelkedtek az új építésű ingatlanok árai, 3-ban csökkentek, 2-ben pedig stagnáltak, ami némileg gyengébb, mint az egy hónappal korábbi statisztika.
- A végleges májusi ipari termelés év/év alapon 3,4%-kal csökkent Japánban.
- A kínai működő tőke beáramlás 0,3%-kal bővült, ami kisebb, mint a múlt havi 0,4%.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős indexek a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- A kormány tegnap újabb megszorító intézkedéseket jelentett be. Megemelték a telekommunikációs adó nagyságát (50%-kal a vállalatok számára), a bányajáradékot (12%-ról 16%-ra) és a pénzügyi tranzakciós adót is (30 bázispontról 60 bázispontra a készpénzes tranzakcióknál és 20-ról 30 bázispontra az elektronikus tranzakciók esetében). Továbbá új, 7%-os adót vezetnek be az átvállalt nagyjából 600 milliárd forintos önkormányzati adósságállományra. Számításaink alapján az intézkedések leginkább a Magyar Telekom-ot érintik, a hatás 18-36 forint részvényenként. A MOL-nál 500 forintos részvényenkénti hatással kalkulálunk. Az FHB részvényekre 6 forintos lehet a hatás, az OTP esetében pedig 5-7 milliárd forintos negatív hatás lehet nettó szinten, míg 10 milliárd körüli összeg lehet az önkormányzati hitelek adójának hatása.
- Ma megjelent angol nyelvű vállalatelemzésünkben a korábbi 420 forintról 330 forintra csökkentettük Magyar Telekom célárunkat. Ajánlásunk is módosult, Tartás helyett már Csökkentés-re javasoljuk a papírt. A célár módosítás oka többek között a tegnap bejelentett távközlési adó emelés, illetve az alacsony marzsú üzletágak dinamikus növekedése miatt emelkedő költségek. Osztalék előrejelzésünket 30 forintra csökkentettük, így tartható a 40%-os eladósodottsági szint. További kockázatot jelenthet a Magyar Telekomra nézve a kormány őszre tervezett újabb rezsicsökkentési akciója. Frekvencia pályázat is lesznek idén, elképzelhető, hogy a két évvel ezelőttinél több frekvenciát osztanak ki.
- Az OTP 2013. június 14-én 388.685 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 3.733.964 darabra (1,33%) változott.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben