Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Az eredményeket nézve már nem is annyira magyar bank az OTP

PODCAST
PODCAST2023. augusztus 10.   09:23

Már néhány éve megfordult a tendencia, és a külpiaci eredmények meghaladták a Magyarországon realizált nyereséget az OTP Csoportnál. Az utóbbi időszak csak még inkább ráerősített erre a trendre. A pénzintézettől egyébként erős eredmények várhatók a második negyedévben, részben a kamatkörnyezet, részben pedig a felvásárolások repítették a társaság számait.

Bár szeretünk magyar bankként gondolni az OTP-re, hiszen innen indult, és a székháza is Budapesten található, már néhány éve nem Magyarországról, hanem a külföldi piacokról érkezik a profit jelentősebb része – mondta az Erste részvényelemzője a Reggeli Monitorban. Az elmúlt időszak pedig még tovább nyitotta az ollót a külpiacok javára. Magyarországon a szigorú bankadó, az extraprofit-adó, és a kamatstop intézménye is erodálja az eredményeket. Nem beszélve arról, hogy az idei évben a belső kereslet lassulása, a hitelezés visszaesése (elsősorban a magas alapkamat miatt) idehaza látványosabb, mint más európai országban, ahol az OTP jelen van.

Kulcsország lehet viszont az OTP második negyedéves nyereségességében Szlovénia. A társaság februárban lezárta a Nova KBM Bank felvásárlását, így a szlovén pénzintézet eredménye már teljes egészében az OTP-t gazdagította áprilistól júniusig. Ráadásul a kamatmarzsok is javultak, hiszen az Európai Központi Bank ebben az időszakban folyamatosan emelte az irányadó ráta szintjét – tette hozzá Nagy András.

Az eredményeket az üzbég Ipoteka Bank felvásárlása is támogathatja. Az OTP június végén zárta le a tranzakciót, és bár operatív értelemben még nem „fialt” számottevő összegeket az üzbég pénzintézet, de a számviteli eredményeket mégis megdobhatja, nagyjából 200 millió euróval. Ez annak köszönhető, hogy az OTP a könyv szerinti érték alatt jutott hozzá az Ipotekához, és ezért számolhatja el ezt a kedvező számviteli tételt a második negyedévre vonatkozóan.

Nagy András beszélt az orosz piacról is. A szakértő szerint az OTP szívesen túladna oroszországi operációján, azonban, mivel a banki tranzakciók Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes engedélyéhez kötöttek, ezt nem tudja megtenni kedvező feltételek mellett. Szűk ugyanis a potenciális vásárlók köre, és ezért csak meglehetősen nyomott áron tudnák értékesíteni, az amúgy teljesen önfinanszírozó orosz leánybankot. „Pozitívum, hogy az oroszországi operáció nem jár plusz pénzügyi ráfordítással, viszont a nyereséget sem tudja kihozni az OTP az országból” – mondta az Erste részvényelemzője. Az OTP számára az is bizakodásra adhat okot, hogy a második negyedéves nyugat-európai banki gyorsjelentések, amelyek már igencsak a végükhöz közelednek, eddig meglehetősen erős eredményeket hoztak.

Nem tart a 4iG-től a Magyar Telekom

A piac kedvező eredményeket vár a Magyar Telekomtól is. A társaság teljesítményét egyrészt az javíthatja, hogy az első negyedév végén 14 és fél százalékkal megemelte a szolgáltatásainak díját, másfelől pedig, a tavalyi év azonos időszakához képest kevesebb extraprofit-különadót kellett elszámolnia. Az egyik húzó üzletág továbbra is a mobiltelefon lehet, ugyanis az adatforgalom dinamikusan bővül, miként, érdekes módon, az SMS-bevételek is folyamatosan emelkednek.

A Magyar Telekom áremelése volt egyébként a legnagyobb mértékű a hazai telekommunikációs szolgáltatók közül. Ez Nagy András szerint arra utal, hogy a Telekom nem tart a piaci versenytől, amit a 4iG egyre nagyobb térhódítása támaszt vele szemben. Hiszen kimaxolta az áremelés felső határát, nem tartva attól, hogy ez az ügyfélkör esetleges lemorzsolódásához vezetne.

A beszélgetés második felében Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője volt a Reggeli Monitor vendége. Őt mások mellett arról kérdeztük, hogy:

-           mi adhat okot leginkább bizakodásra a hazai inflációs trendekben?

-           miért ugorhat meg ismét, ideiglenesen, a fogyasztói árindex a jövő évben?

-           minek köszönhető a historikusan magas, júniusi magyar külkereskedelmi többlet?

-           javult-e az államháztartás, a költségvetés helyzete?

A teljes interjút itt hallgathatják meg. A műsor első felében Nagy András, az Erste részvényelemzője, majd Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője volt a Reggeli Monitor vendége. A műsorvezető Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?
SZTORI

Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?

A Supermicro a mesterségesintelligencia-forradalom egyik legnagyobb...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben