Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Várakozások felett jelentett a Chevron, az olajszektor nyeresége normalizálódott a tavalyi rekord év után

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2023. július 24.   10:43

A Chevron második negyedéves nyeresége kellemes meglepetéssel szolgált. Az amerikai olajipari cég 3,08 dollár részvényenkénti nettó nyereséget ért el a 2,97 dolláros várakozással szemben. Az eredmény 47 százalékkal kisebb, mint a tavalyi második...

A Chevron második negyedéves nyeresége kellemes meglepetéssel szolgált. Az amerikai olajipari cég 3,08 dollár részvényenkénti nettó nyereséget ért el a 2,97 dolláros várakozással szemben. Az eredmény 47 százalékkal kisebb, mint a tavalyi második negyedév nettó száma és elmarad az első negyedév 3,55 dolláros egy részvényre jutó profitjától is.

Ugyanakkor azt kell mondani, hogy ez a mostani jelentés némileg megnyugtatólag hat a piacra. A cég termelése a legnagyobb amerikai homokpala mezőről, a Permiánról 11 százalékkal lett magasabb, mint egy évvel korábban és elérte a napi 772 ezer hordót. A cég feldolgozás-kereskedelmi üzletága is hozta a várakozásoknak megfelelő teljesítményt. A régóta esedékes váltás is megtörtént a cég élén, mivel Pierre Breber pénzügyi igazgató nyugdíjba vonul. Utódja Eimear Bonner lesz, aki 24 éve szolgál a cégnél.

Úgy tűnik, az olaj- és gázipari környezet romlása elérte a mélypontját. A tavalyi év rendkívüli nyereséget hozott a szektornak, a fundamentumok azonban a tavalyi harmadik negyedév óta erőteljesen romlottak. A dízel árrés például 2022 októberében még 80 dollár volt hordónként, de az idei második negyedévben 20 dollár alá esett. Az utóbbi hetekben azonban újra erősödni látszik a külső környezet, a dízel árrés jelenleg 25-26 dollár/hordó Európában, és pár dollárral még ennél is magasabb az Egyesült Államokban. Az olaj és gáz ára is stabilizálódott az Atlanti-óceán mindkét partján, a petrolkémiai árrések süllyedése is megállt. Az amerikai kamatemelések végével pedig megkönnyebbülhet a piac, hogy az irányadó dollár kamat nem nő az égig.

Az olaj -és gázszektor idén már nem teljesít olyan jól a tőzsdén, mint tavaly. A Chevron részvényára 2022-ben több mint 50 százalékkal értékelődött fel, míg idén 12 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a részvény értékelése vonzó: a részvények 12,1x P/E és 6,1x EV/EBITDA mutató mellett forognak a 2023-as várt eredményekkel, ami sok mindennek mondható, de drágának biztosan nem. Az elemzők egyébként a Chevrontól szinten maradó teljesítményre számítanak a következő évekre, ami az olaj- és gázipari környezet javulásával jelentős meglepetést is okozhat. A második negyedév során valószínűleg elértük a mélypontot, a fundamentumok pedig a gazdasági aktivitás várható javulásával kedvezőbbek lehetnek. Ez újra a befektetők célkeresztjébe helyezheti a szektor egyik legnagyobb csillagát.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?
SZTORI

Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?

A Supermicro a mesterségesintelligencia-forradalom egyik legnagyobb...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben