Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

2,2 százalékra csökkentette az idei növekedési kilátásokat a Világbank

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. június 13.   09:13

Lépett a Világbank, 2,2 százalékra csökkentette az idei növekedési kilátásokat a korábbi 2,4 százalékról. Ráadásul ez a szám már kisebb, mint a tavalyi évre vonatkozó 2,3 százalékos növekedés volt. Ha ezt összevetjük azzal, hogy a Fed készülődik a mennyiségi lazítás kivezetésére, akkor igazán aggódhatunk, hiszen „nem” lesz növekedés és stimulus sem. Az pedig rossz...

Lépett a Világbank, 2,2 százalékra csökkentette az idei növekedési kilátásokat a korábbi 2,4 százalékról. Ráadásul ez a szám már kisebb, mint a tavalyi évre vonatkozó 2,3 százalékos növekedés volt. Ha ezt összevetjük azzal, hogy a Fed készülődik a mennyiségi lazítás kivezetésére, akkor igazán aggódhatunk, hiszen „nem” lesz növekedés és stimulus sem. Az pedig rossz kombináció! Esnek is a piacok rendesen, és a perifériás hozamok is emelkednek. Ez pedig azért baj, mert így újra növekszik olyan országok finanszírozási költsége, mint például Portugália vagy Spanyolország. Így talán nem meglepő, hogy a Nikkei index átesett a 12.600 pontnál levő támaszon és célba vette a 11.000 pont környékén levő 200 napos mozgóátlagot. Az S&P500 és a DAX esetén is fontos szintek kerülhetnek ma tesztelésre. Az előbbi esetén az 1.600 pontnál levő szint törhet, míg az utóbbi esetén a 8.050 pont környékén levő támasz van veszélyben. Innen a reggeli lövészárokból nézve úgy tűnik, hogy mind a kettő esetben törni fog a szint, habár az S&P500 esetén a határidős index éppen a kritikus árfolyamon áll, miközben a DAX esetén az alatt. A BUX továbbra is a 20 napos mozgóátlag fölött van mintegy 300 ponttal. Ma újra ehhez a mozgóátlaghoz vonzódhat az index.
Piaci áttekintés
- Nagyot zuhantak a tengerentúli börzék
- Esik a WTI kőolaj ára, erősödik az arany jegyzése
- Nyugodt napot tudhat maga mögött a forint
- Zuhantak az ázsiai piacok
- Csökkenésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- A kereskedés végéig egyértelmű volt az irány a tengerentúli börzéken, az árfolyamok zárásig szinte megállás nélkül zuhantak. Fontos makroadatok tegnap sem voltak (Dow -0,84%, Nasdaq -1,08%, S&P500 -0,81%).
- A Dow Jones index valamennyi tagja mínuszban zárta a kereskedést, egyedül a Hewlett Packard lógott ki a mezőnyből a közel 3%-os emelkedésével. A cég ötéves megújulási tervét pozitívan értékelték a befektetők.
- A Világbank csökkentette növekedési várakozását, a szervezet szerint idén 2,2%-os lehet a bővülés globálisan, ez pedig 0,2 százalékponttal alacsonyabb a korábbi várakozásnál.
- Ma a szokásos heti munkanélküliségi adatokat publikálják a tengerentúlon, ezen kívül kiskereskedelmi forgalmi adatok lesznek.
Európa
- A nyugat-európai börzéken a nap második felében romlott el a hangulat (FTSE100 -0,65%, DAX
- 0,97%, CAC40 -0,43%).
- Az olasz diszkontkincstárjegy aukción 7 milliárd értékben adtak el 12 hónapos papírt, a hozamok március óta a legmagasabb szintre emelkedtek.
- Az eurózónában az ipari termelés áprilisban 0,4%-kal növekedett a márciusi 0,9% után. Az adat jobb mint a várt -0,2%.
Olaj, arany
- A WTI ma reggel 95,45 dollárra esett köszönhetően a Világbank jelentésének, mely szerint idén a világgazdaság 2,2 százalékkal fog bővülni szemben a korábbi 2,4 százalékos céllal. A csökkenő kereslet az OPEC kínálat szinten tartása mellett csökkenő árakat eredményezhet.
- Az arany 1.389 dollárra nőtt ma reggel a zuhanó tőzsdeindexek nyomán, miközben India csökkenő aranykeresletről adott számot.
Devizák
- Az elmúlt napok heves kilengései után tegnap nyugodt kereskedés zajlott a forint piacán, az árfolyamban csak minimális gyengülés volt megfigyelhető. Az EUR/HUF árfolyam 296,36-ról 296,76- ig emelkedett és ma reggel 8 óra környékén sem tapasztalható érdemi elmozdulás, bár a kereskedés egyelőre még nem pörgött fel.
- Tovább folytatta az emelkedést az EUR/USD devizapár értéke. Az árfolyam 1,3313-ról 1,3337-ig emelkedett és ma reggel is további emelkedés tapasztalható, már 1,3370 környékén jár az árfolyam.
Távol-Kelet
- Rendkívül gyenge teljesítményt mutattak az ázsiai piacok ma reggel. A Nikkei index értéke közel 6%- ot zuhant, melyhez erőteljes jen erősödés párosult. Az USD/JPY árfolyam több mint 1,5%-os elmozdulást produkált és ezzel a 95-ös árfolyam alá esett a deviza jegyzése. A részvényindex átszakította a 13 pontos támaszszintet, majd ezt követően további 500 pontot esett.
- Masszív árfolyamcsökkenés volt tapasztalható a többi ázsiai piacon is. A hosszúhétvége után újranyitó shanghai tőzsde vezető részvényindexe 3,48%-ot esett, míg a tegnap zárva tartó Hang Seng index 2,85%-os árfolyamesést produkált.
- Fontosabb adat vagy hír nem jelent ma meg az ázsiai piacokkal kapcsolatban, így elsősorban hangulat, még inkább félelem alapú kereskedés volt tapasztalható, a shanghai tőzsdén pedig az elmúlt 5 nap eseményeire reagált a piac.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- Az OTP 2013. június 11-én 20.960 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 3.777.916 darabra (1,35%) változott.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben