Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A dot plot és a forint

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAIMiró JózsefVezető elemző2023. június 15.   11:42

Erste kommentár Tegnap megrázta a pofonfát a közzétett dot plot, azaz a Fed monetáris tanácstagok kamatvárakozásainak ábrája. Míg márciusban még 5,125 százalék volt a döntéshozók...

Erste kommentár

Tegnap megrázta a pofonfát a közzétett dot plot, azaz a Fed monetáris tanácstagok kamatvárakozásainak ábrája. Míg márciusban még 5,125 százalék volt a döntéshozók medián várakozása idén év végére vonatkozóan, addig a tegnapi ülésen ez már 5,625 százalékra emelkedett. A jövő év végére várt érték 4,25-ről 4,625 százalékra változott, 2025 re pedig 3,125-ről 25 bázispontos emelkedést mutat. A hosszútávú várakozás 2,5 százalékon maradt.


Ettől parázott be egy picit a piac, hiszen ez egy komoly emelkedés a várakozásban, mind az idei, mind a jövő év tekintetében. Ugyanakkor Jerome Powell nyugtató szavaira – hogy ez a gazdasági adatok alakulástól fog függeni – a piac végül kevésbé hitte el ezt az előrejelzést. Az adósságpiac árazásai szerint a júliusra árazott kamatemelés nem igazán változott. Ugyanakkor a szeptember, novemberi hónapokra már magasabbra, 5,3 százalék környékére árazzák a hozamokat a tegnapi 5,25 százalékkal szemben. Vagyis volt elmozdulás, de nem 50 bázispont, mint a Fed döntéshozók előrejelzésében.


Mindebből is látszik, hogy a befektetők hisznek az infláció további csökkenésében – és reméljük a lakosság is –, ami tényleg elhozhatja a csökkenést, hiszen számos tényező adott hozzá. (lásd a tegnapi Erste kommentárt) Az pedig fontos, hogy a gazdaság szereplői higgyenek az elmúló inflációs nyomásban. A Fed döntéshozóinak pedig az a feladata, hogy egy kicsit paráztassa a piaci szereplőket, hogyha netán mégis kamatot kell emelni, akkor az ne legyen olyan nagy meglepetés. A vállalkozások ne „lepődjenek” meg az esetleg megnövekvő kamatterhek láttán.


A dot plot feljebb tolódása az MNB számára is üzenet. A potenciálisan magasabb amerikai kamatpálya a magyar effektív kamatpályára is kihatással van. Ráadásul a forint is elkezdett picit gyengélkedni az elmúlt napokban, akárcsak a májusi kamatdöntés előtt. Ezért szerintünk marad a 100 bázispontos csökkentés az egynapos gyorstender kamatszintjében, mint ahogy azt májusban láttuk. Ugyanakkor sok fog múlni azon, hogy a mai EKB döntés és Lagarde üzenete hogyan változtatja meg – ha egyáltalán megváltoztatja – az eddig elképzelt pályát. Ha nem lesz erőteljes változás, akkor maradhat itthon a korábban felvázolt pálya: 100 bázispontos csökkentések szeptemberig, aztán ennek az instrumentumnak a kivezetése, és újra az alapkamattal való operáció, de továbbra is csökkentések képében.


Hasonló mozgás, mintázat látszik kialakulni mint a májusi ülés körül, a forint piacán. A döntés előtt gyengülés, s ha minden jól megy, akkor utána újra jöhet egy erősödési hullám. Pláne, ha marad a risk-on üzemmód a piacokon. Márpedig a mai enyhe részvénypiaci csökkenés ellenére sem múlt el a kockázati étvágy. Ezt pedig az is jelzi, hogy tegnap egyes félvezetőgyártó részvényeket, mint MI-részvényeket továbbra is nagy erőkkel vették a befektetők.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben