Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Látszólag semmi különös

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAIMiró JózsefVezető elemző2023. június 14.   12:24

Erste kommentár Látszólag semmi különös nem történik. A részvénypiacok araszolgatnak fölfelé, a vártnak többé-kevésbé megfelelő infláció lát napvilágot, a ZEW index...

Erste kommentár

Látszólag semmi különös nem történik. A részvénypiacok araszolgatnak fölfelé, a vártnak többé-kevésbé megfelelő infláció lát napvilágot, a ZEW index gyengélkedik, stb. Mégis egészen érdekes dolgokat lehet látni.


Kezdjük talán a tegnapi amerikai inflációval. Az inflációs adatt enyhén jobb, a maginflációs adat enyhén rosszabb lett a vártnál. Jött az a papírforma is, amely szerint az energiaárak húzzák lefelé az adatot, hiszen mínusz 1 százalékpont volt az energiaárak hatása. Viszont míg áprilisban a fogyasztói kosárnak csak egyötödénél mértek 2 százaléknál alacsonyabb áremelkedést, addig májusban ez már egyharmadra ugrott, mindeközben a 4 százaléknál nagyobb emelkedést mutató termékek száma 60 százalék környékéről 55 közelébe csökkent. Vagyis zajlik tovább a dezinfláció. Így a mai kamatdöntéssel kapcsolatban maradt az a piaci álláspont, hogy nem lesz változtatás, marad az 5-5,25 százalékos sáv. A júliusi kamatdöntés ugyan még fog függeni a júniusi inflációs számoktól, de egyre valószínűbb, hogy már akkor sem lesz kamatemelés. A kamatcsökkentésre viszont nagy valószínűséggel a jövő év elejéig még várnunk kell, legalábbis a piac jelenlegi kötvényárazása szerint. S egy kis érdekesség. A mindennapi reggeli tojás ára 13,8 százalékkal csökkent hó per hó alapon, amire 1951 óta nem volt példa. Hiába, rekordok idejét éljük!


S ha már infláció és rekord, akkor ellátási lánc index. Májusban történelmi mélypontra csökkent a Fed ellátási lánc zavarait mutató indexe, ami mínusz 1,71 pont lett az áprilisi mínusz 1,35 után. Az indexet 2021 végén hozta létre a New York-i Fed, s 1998-ig töltötte fel historikus adatokkal. A második „legnagyobb gördülékenységet” matató értéket 2008 novemberében a modern történelem egyik legnagyobb gazdasági válságának közepén mérték, amikor eltűnt a kereslet nagyon nagy része, akkor az index értéke -1,64 pont volt. A brit és a tajvani szállítási idők csökkentek, míg az Eurózónában emelkedtek, de összeségében mindenhol a negatív tartományban voltak, azaz az ellátási lánc olajozottan működik mindenhol.


Na és ha már rekordok, akkor piacok is! A tegnapi ZEW index sokkolhatott volna, ha lett volna egyáltalán bármilyen hatása. Az indexre válaszoló, alapvetően tőkepiaci szereplők nagyon borúsan látják a jelent (romlás mínusz 34,8-ról mínusz 56,5-re), s a jövő esetében is csak kicsit javult a szintén borúsnak mondható kilátás (mínusz 10,7-ről mínusz 8,5-re). Az igencsak negatív kép ellenére a DAX index gyakorlatilag történelmi csúcson van. Ez egy elég komoly divergencia, amivel nehéz mit kezdeni, de a nagy öregek azt mondják, hogy „a piacnak mindig igaza van”. Mindeközben a DAX növekvő forgalommal emelkedik, s még az MACD is éppen most adott vételi jelzést. Ez pedig az álmoskönyvek szerint új csúcsokat jelent.


Na és akkor beszéljünk az OTP-ről! Tegnap a részvény sikeresen megőrizte az értékét. Azaz a rövidtávú túlvettséget úgy csökkentette, hogy sikerült a 11.580 forintnál levő – most már - támaszszint fölött maradnia. Igaz, a korrekció még nem fejeződött be, de a kitörést gyakorlatilag megerősítette, azaz szabad a pálya a további emelkedés előtt.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben