Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Régi szép idők! - OTP

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAIMiró JózsefVezető elemző2023. június 9.   10:00

Erste kommentár Tegnap délután a régi szép időket idéző forgalom alakult ki a magyar piacon, ami gyakorlatilag az OTP-nek volt köszönhető. Ugyan máskor is megfigyelhető, hogy az amerikaiak ébredése meglódítja a...

Erste kommentár

Tegnap délután a régi szép időket idéző forgalom alakult ki a magyar piacon, ami gyakorlatilag az OTP-nek volt köszönhető. Ugyan máskor is megfigyelhető, hogy az amerikaiak ébredése meglódítja a részvénypiacon a forgalmat, de tegnap ez különösen igaz volt. A grafikonra ránézve a forgalom néhány nagy, de időben rövid hullámban érkezett, s a napközbeni stabil emelkedést fejelte meg az utolsó mintegy másfél órában. A mozgás és a forgalom az OTP-nek szólt, nem csak itthon, hanem úgy tűnik, hogy a régióban is.


Az elmúlt hetekben 60 bázispontot csökkent a 10 éves hozam, s az elmúlt napokban a német hozam fölötti prémium 2021 óta nem látott mélypontra esett, sőt, az év eleji 5 százalék alatt van most (4,83 százalék). Vagyis kisebb hozam felárral is beérik most már a befektetők. Ez Damodarannál is megjelenik, akinél fél év alatt mintegy 60 bázisponttal csökkent a kockázati prémium. Ha ezeket alkalmazom az OTP-re, akkor most a tőkeköltség 16,1-16,2 körül van, de a kockázatvállalás növekedésével ez tovább is csökkenhet. Mindeközben tavaly az OTP sajáttőkéje 12.343 forint lett, idén pedig 20 százalék fölötti ROE-ja lehet, ami az elkövetkező években (idén kimagasló év) 15-16 százalék körül alakulhat. Így a ROE és tőkeköltség hányadosa – hosszabb távra is nézve – 1 körül lehet, ami 12.000 forint fölötti fair OTP részvényértéket sugall. Különben nem olyan rég 13.000 forintos célárfolyamot fogalmaztunk meg a részvényre.


Technicista szemmel nézve az OTP árfolyama megérkezett a 11.580 forintnál levő ellenálláshoz. Ugyanakkor ezt nagy forgalommal tette. Ha rövid huzavona után netán áttörné azt, akkor a következő komolyabb ellenállás 13.550 forintnál van. Most pedig kiugró forgalommal érkezett erre a szintre, azaz benne van a pakliban, hogy ez az áttörlés bekövetkezzen.


A BUX index a minap törte át a 47.300 pont környéki ellenállást, ahonnan lépésről lépésre halad az 52.000 pont környékén levő következő komolyabb szint felé.


Mindent egybevetve úgy tűnik, hogy az elindított jegybanki kamatcsökkentés, a piaci szereplők egy részének az állampapírpiac felé való terelése, de a stabilan csökkenő infláció vagy éppen a stabilan pluszos külkereskedelmi mérleg is növelte a kockázatvállalási kedvet a külföldi szereplők részéről. Például megállt a májusban megfigyelhető külföldi pénz kiáramlás a magyar forintban denominált állampapírokból. Sőt, mintha meg is fordult volna az irány és enyhébb visszaépülés vette kezdetét. (A félreértések elkerülése végett, az idei év során korábban beáramlott mintegy 2.000 milliárd forintnak csak a töredéke, mintegy 10 százaléka távozott májusban.) Egy szó, mint száz, a javuló makrokörnyezet hozhatta meg gyümölcsét az OTP piacán a tegnapi napon.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben