Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megemeltük az OTP célárát

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAIMiró JózsefVezető elemző2023. június 1.   11:05

Erste kommentár Az Erste szektorelemzője a ma reggel közzétett elemzésében a korábbi 12 000 forintról 13 000 forintra emelete az OTP-re vonatkozó 12 hónapos célárat. A korábbi vételi ajánlás...

Erste kommentár

Az Erste szektorelemzője a ma reggel közzétett elemzésében a korábbi 12 000 forintról 13 000 forintra emelete az OTP-re vonatkozó 12 hónapos célárat. A korábbi vételi ajánlás felhalmozásra módosult. Nem csak az eredményvárakozást, hanem az osztalék előrejelzést is jelentősen megemelte.


Az eredményvárakozások elég nagyot ugrottak, elsősorban az akvizícióknak köszönhetően. Ugyanis a modellbe beépítésre került a szlovén Nova KBM és a második negyedév végétől az üzbég bank megvásárlása. Az első esetben 103 milliárd forint badwill került elszámolásra, míg a második esetben – várhatóan a második negyedévben – 200 millió euró pozitív hatásra számíthatunk. Így az a furcsa helyzet áll elő, hogy a különböző banki és extraprofitadók ellenére az idei évben a számviteli profit jelentősen ugrik az előrejelzésében, mégpedig 760 milliárd forintra a tavalyi 347 milliárdról. Ugyanakkor a tisztított eredmény is emelkedik: a tavalyi 593 milliárdforintról 671 milliárdra. (lásd lenti táblázatunkat) Ugyanakkor az organikus növekedés nagyon lelassul, a hitelállomány alacsony egyszámjegyűre lassult növekedésének és nettó kamatmarzs kismértékű javulásának ellenére is. Szerencsére az akvizíciók kisegítik a bankot a profitbővülésben, hiszen nem csak a badwill átértékelések, hanem az új szerzemények profitja is segíti az eredménybővülést. Hiszen pl. az NKBM akár a nettó eredmény több mint 10 százalékát is hozhatja az idei évben. A tisztított ROE 18,5 százalék, míg a számviteli ROE 20,9 százalék körül alakulhat idén, miközben a versenytársak átlaga 14-15 százalék lehet. Mindeközben az OTP 0,7-0,8 könyv szerinti értéken forog a 2023-as és 2024-es előrejelzés alapján, miközben a versenytársak inkább 0,8-0,9-es értéken forognak. Vagyis ez alapján 10-15 százalékos felértékelődési potenciál van a részvényekben. Ugyanakkor, ha a P/E rátát hasonlítjuk össze, ami az OTP esetében 5 alatt, míg a versenytársak esetében inkább 6 körül alakul az idei és jövő évi várakozásokkal, akkor már 20 százalék fölötti értékelési különbséget láthatunk.



A különbség abban rejlik, hogy Magyarország esetében nem csak a hozamok magasak relatíve, hanem a kockázatok is megnövekedtek az utóbbi időben. Így a tőkeköltség nagyon magas, 16,9 százalék, ami nagyon rombolja ezen szép eredmények, vagy éppen a magas várható osztalékok jelenértékét. Ezért makrogazdasági oldalról (pl. vitás kérdések lezárása az EU-val, kiszámíthatóbb makrogazdasági pálya, ad-hoc intézkedések, különadók megszűnése, stb.) bekövetkező pozitív változások tudnának komoly felértékelődési potenciált hozni a részvény fair értékében.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben