Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az MSCI visszasorolta Görögországot

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. június 12.   09:25

AZ MSCI index történetében először történik meg, hogy egy fejlett piacot visszasorolnak feltörekvőbe. A görögök újra egy kategóriába esnek Magyarországgal azután, hogy 83 százalékot zuhant az index 2007 óta. Az ok, hogy akadályokba ütközik a részvénykölcsönzés és a „shortolás”. Ráadásul a Coca-Cola is inkább elvitte Londonba a részvényeit kereskedni. Ugyanakkor Katar...

AZ MSCI index történetében először történik meg, hogy egy fejlett piacot visszasorolnak feltörekvőbe. A görögök újra egy kategóriába esnek Magyarországgal azután, hogy 83 százalékot zuhant az index 2007 óta. Az ok, hogy akadályokba ütközik a részvénykölcsönzés és a „shortolás”. Ráadásul a Coca-Cola is inkább elvitte Londonba a részvényeit kereskedni. Ugyanakkor Katar és az Egyesült Arab Emirátusok feltörekvő piaci pozícióba kerültek, miközben Marokkó visszakerült a „frontier” piaci státuszba, míg Tajvannak és Dél- Koreának nem sikerült megugrania a feltörekvő és fejlett piacok közötti gátat. Közben a Kínai A részvények szintén felülvizsgálat alá kerültek azzal a céllal, hogy bekerüljenek a feltörekvő piaci részvényindexekbe. Így nem meglepő, hogy a görög index az elmúlt napokban jelentős csökkenéseket szenvedett el, s megérkezett a 200 napos mozgóátlagra, amely támaszként szolgál. A DAX index tegnap újra a 30 napos mozgóátlag alá került, s így újra célba veheti az 50 napos mozgóátlagot és a támasz szintet 8,050 pont környékén. Ez lenne a második támadás a védvonalak ellen, amiből lehet egy dupla alj, de az is lehet, hogy jön majd egy harmadik, vagy negyedik támadás, amire eltörik a szint. Az S&P500 index esetén hasonló a helyzet. Ez is a 30 napos mozgóátlag alá került újra, s itt is ostrom alá kerülhet az 50 napos mozgóátlag és a támaszszint 1.600 pont környékén. A BUX-ban más a helyzet. Úgy tűnik, hogy az index sikertelen kitörést hajtott végre, s visszaesett a bázisba. Így ma tovább folytathatja útját a 19.156 pontnál levő 20 napos mozgóátlag felé.
Piaci áttekintés
- Lejtőn a tengerentúli és nyugat-európai piacok
- Csökkenő amerikai olaj és aranyár
- Hirtelen irányváltás a forint piacán
- Mérsékelt csökkenés az ázsiai piacon
- További csökkenés várható a hazai börzén is
Nemzetközi hírek
USA
- A jó kezdés után gyengén fejezték be a kereskedést a vezető tengerentúli mutatók. A nap első felében felfelé íveltek az indexek, de záráshoz közeledve elromlott a hangulat, makroadatok tegnap nem alakították az árfolyamot (Dow -0,77%, Nasdaq -1,06%, S&P500 -1,02%).
- A legnagyobb amerikai bank, a JP Morgan hitelminősítésének kilátásait stabilról negatívra rontotta a Standard & Poor’s hitelminősítő. A bank árfolyama 1,7%-ot esett a tegnapi kereskedésben.
- A devizamozgások miatt akár 7 milliárd dolláros vesztesége is lehet a Citigroup-nak, a Portables Partners elemzője szerint. Ez akkor lehetséges, ha a dollár erősödik a főbb devizákkal szemben.
Európa
- Lejtőre kerültek tegnap a főbb nyugat-európai piacok, bár az utolsó órákban már felfelé araszoltak az árfolyamok, de még így is látványos mínuszban fejezték be a tegnapi kereskedést.
- Az MSCI tegnap fejlett piacról fejlődővé minősítette le Görögországot.
- 11 órakor ipari termelési adatot publikálnak az eurózónából.
Olaj, arany
- Az olaj a tegnapi gyengélkedés után ma tovább esett, a WTI 94,58 dolláron állt ma reggel. A befektetők továbbra is a készletadatokra és a Fed politikájára koncentrálnak.
- Az arany 1.375 dollárig csökkent. A kínai ünnep, ami csökkenő fizikai keresletet jelent, és a központi bankok monetáris élénkítő politikájának leállítása a fő negatív tényező.
Devizák
- Tegnap kora délután a forint még a 301-es árfolyamot kóstolgatta, azonban hirtelen irányt váltott és egészen 297-ig korrigált vissza az elmúlt napok után már szinte megszokottnak számító nagy elmozdulással. Ma reggel is ezen az árfolyamon kereskednek az EUR/HUF devizapárral.
- Tovább folytatta az emelkedést az EUR/USD devizapár, melynek értéke 1,3257-ről 1,3313-ig emelkedett.
Távol-Kelet
- A japán Nikkei index jelentős eséssel kezdte a napot, azonban a 13.000 pontos támaszszint megtartotta az árfolyamot és nap végére képes volt visszább erősödni, de még így is 0,42%-os csökkenés volt tapasztalható.
- Ma már a hongkongi tőzsde is zárva tartott, nemcsak a shanghai a sárkányhajó fesztivál miatt, azonban holnap már újra kinyit mindkét tőzsde.
- A nap második felében egy kisebb jen gyengülés volt tapasztalható ezzel az árfolyam 96,72-ig emelkedett.
- Kisebb mérséklődés volt tapasztalható a szingapúri és a koreai tőzsdén is.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős piacok a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- Alexander Dodds-ot nevezték ki a MOL kutatás-termelés részlegének élére. Az új ügyvezető igazgató korábban a TNK-BP-nél és az ExxonMobil-nál is dolgozott. Dodds a tagja lesz a MOL ügyvezető testületének is. Pozitív fejleménynek tartjuk, hogy egy 30 éves nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakember kerül a MOL csoporthoz.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben