Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az UniCredit már nagyot ment, de még lehet benne potenciál

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MININagy AndrásRészvényelemző2023. május 10.   15:52

A tavaly márciusi lokális mélypont óta már közel 150%-ot emelkedett az UniCredit árfolyama. Az emelkedés azonban csak kisebb részben köszönhető az átértékelődésnek, nagyobbrészt a javuló eredményvárakozások hatása. Ennek eredményeként még mindig lehet felértékelődési potenciál a részvényben, igaz már jóval kisebb mértékű, mint amit az elmúlt évben láttunk.

Jól állta a sarat

Bár az első negyedévben tapasztalt bankpiaci turbulenciák elsősorban a közepes amerikai pénzintézeteket érintették, a bankok stabilitását jelző mutatók Európában is a figyelem középpontjába kerültek. Az UniCredit ebből a szempontból is jól teljesített. Egyrészt az első negyedévben 12,5 milliárd eurós nettó betét beáramlás volt látható, a bank likviditás fedezeti mutatója pedig 163%-on állt a negyedév végén az év végi 161%-kal szemben. Másrészt a tőkemegfelelést mutató CET1 ráta 16,1% volt, bőven a 9,2%-os szabályozói kritérium fölött, bár némileg visszaesve az év végi 16,7%-ról.

Masszív részvényesi hozam

A 2023-as eredményből korábban 5,25 milliárd eurót terveztek részvényesi juttatásra fordítani (osztalék és részvény visszavásárlás együttes összege), most ezt 5,75 milliárd euróra növelték. Összehasonlításképpen, a társaság aktuális piaci kapitalizációja 36,8 milliárd euró, vagyis a részvényesi hozam 15,6% lehet.

Az idei osztalékot már ki is fizette a társaság, így a következő osztalékfizetésig közel egy évet kell várni. Az elemzői előrejelzések szerint részvényenként 1,2 euró körül alakulhat majd az osztalék. Ez alapján 2,3 milliárd euró lehet majd a teljes osztalék az idei évi eredmény után, és 3,45 milliárd eurót fordíthatnak saját részvények visszavásárlására. Ez összhangban azzal, hogy a társaság az összeg 35-40%-át tervezi osztalékban kifizetni, a másik 60-65%-ot pedig részvényvisszavásárlásra fordítani.

Egyszerű értékelés a jövedelmezőség és tőkeköltség alapján

Idén az elemzői várakozások szerint 10% körül alakulhat a bankcsoport saját tőke arányos nyeresége. Ezzel szemben a tőkeköltség (COE) 15% körül lehet, mivel a kockázatmentes 10 éves olasz állampapírhozam 4,2%, a részvénypiaci prémium 7,2%, és meglehetősen magas, 1,5 a piaci együttható, a béta értéke. Ez alapján egy egyszerű modell alapján a részvénynek a könyv szerinti érték alatt, annak kétharmada körül kéne forognia. Az egy részvényre jutó saját tőke értéke 32,8 euró volt, így ezen egyszerű modell alapján 21,9 euró körül lenne a részvény fair árfolyama. Ez 15%-os felértékelődési potenciált jelentene a jelenlegi árfolyamhoz képest.

Értékelés a szektortársakhoz képest

A szektortársakkal összehasonlítva is mérsékelten alulárazottnak tűnik az UniCredit az előre tekintő P/E várakozások, és a tőkearányos nyereségre épülő regressziós modell alapján is.

Az idei évi eredményelőrejelzéssel kalkulálva 5,8-as P/E rátán forog a részvény a 6,6-os átlaggal szemben, míg a jövő évi várakozásokkal kalkulálva 5,4-es értékeltéggel rendelkezik a peer-group 6,1-es átlagához viszonyítva.

Elvégeztük a saját tőke arányos jövedelmezőség (ROE) és az árfolyam/könyv szerinti érték (P/BV) közti regressziós elemzést is, melynek eredménye a lenti grafikonon látható. Ez alapján az UniCreditet jelző piros kör a regressziós egyenes alatt helyezkedik el, vagyis az UniCredit várt jövedelmezőségéhez a szektortársak alapján magasabb értékeltség társulna, tehát alulárazott a részvény.

Forrás: Bloomberg, Erste

Csökkenő piaci likviditás

A kockázatok közül az egyik jelentős és említésre méltó az európai pénzpiacok likviditásának várt szűkülése. Egyrészt júliustól az EKB teljes mértékben leállítja az APP eszközvásárlási program újra-befektetéseit, ezzel havi átlagban 25 milliárd euróval fog csökkenni az EKB eszközállománya, azonban ez még mindig a 3.400 milliárd eurós eszközállomány roppant lassú csökkenését fogja csak eredményezni. A múltban többször tapasztaltuk, hogy az európai kötvénypiaci turbulenciák elsősorban a periféria országok esetében éreztették hatásukat, azon belül is különösen az olasz állampapírok piacán. Azonban ezeket az esetleges turbulenciákat orvosolhatja, hogy másik eszközvásárlási programja, a PEPP esetében továbbra is rugalmas újra-befektetési politikát fog követni az EKB, vagyis szükség esetén képesek felülsúlyozni az olasz állampapír vásárlásokat, így csökkenteni az esetleges turbulenciákat.

A másik likviditásszűkítő hatás pedig a TLTRO hitelek nyári lejárata lesz majd. Nyáron közel 500 milliárd eurónyi kedvezményes EKB finanszírozás jár le, és az Európai Központi Bank a múlt héten világossá tette, hogy nem tervezi az eszköz meghosszabbítását. A legtöbb TLTRO hitel továbbra is az olasz bankrendszerben van kint, így az olasz bankok lesznek a leginkább érintettek a lejárat kapcsán. Ennek eredményeként növekedhet a betétekért folyó verseny, ami negatívan befolyásolhatja a bankok jövedelmezőségét. Az UniCredit likviditás fedezeti mutatója (LCR) 163%-on állt a negyedév végén, és a TLTRO visszafizetését követően is a célnak tartott 125-150%-os sávban maradhat a bank likviditása, ami a menedzsment által kijelölt cél, míg a szabályozói követelmény a 100%-os megfelelés.

Többéves csúcs közelében az árfolyam

Az elmúlt egy évben óriásit emelkedett az UniCredit árfolyamaés ennek eredményeként 2016 óta nem látott szintekre jutott. Ezek az ellenállások nehezíthetik a következő időszak emelkedését. Az idei 20,05 eurós lokális csúcs még áttörhetőnek tűnik, de a 2016-os 20,7 eurós lokális csúcs áttörése rövidtávon nem várható. Rövidtávon a 17,63 eurós lokális mélypont jelenthet támaszt az árfolyam számára.

Zöld vonallal jelöltünk egy trendcsatornát is, ami azonban meglehetősen szokatlan, és jelentősen gyengíti a formáció erejét.

Forrás: Bloomberg, Erste

 

 

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Túl sok energia, csekély eredményért

Kivételes időszakon vannak túl a nemesfémek, ipari fémek, amelyek közül több nyersanyag árfolyama is történelmi magasságokba emelkedett az elmúlt...

Egyre kevesebb gazda Németországban
AGRÁR SAROK

Egyre kevesebb gazda Németországban

Napjainkban, amikor a mezőgazdaság gazdálkodási körülményei alapjaiban és tartósan változnak meg, igen fontos mintákat találni az átalakulás...

2024. május 21.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben