Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel a Richter

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. június 5.   09:19

Bejelentette a gazdasági növekedéssel kapcsolatos terveit a japán miniszterelnök, amelynek nem örült túlságosan a piac. Piaci megfigyelők szerint semmi meglepőt nem tartalmazott a bejelentés, ráadásul a gazdaság széles spektrumát érintő program csak lassan fejti ki a hatását. A legtöbb intézkedés csak ősszel kerül bevezetésre. A bejelentést követően jelentős eladási...

Bejelentette a gazdasági növekedéssel kapcsolatos terveit a japán miniszterelnök, amelynek nem örült túlságosan a piac. Piaci megfigyelők szerint semmi meglepőt nem tartalmazott a bejelentés, ráadásul a gazdaság széles spektrumát érintő program csak lassan fejti ki a hatását. A legtöbb intézkedés csak ősszel kerül bevezetésre. A bejelentést követően jelentős eladási hullám alakult ki a tokiói tőzsdén, a Nikkei index végül 3,8 százalékos csökkenéssel zárta a napot. Így erősen megközelítette az április elején hagyott rést, ahol ráadásul a 100 napos mozgóátlag is tartózkodik mostanában. Így a 12.600 pont környékéről, amely mintegy 20 százalékkal van lejjebb, mint a 2 hete elért csúcs, már jöhet valamiféle erőteljesebb (átmeneti) emelkedés. A DAX ma újra ostrom alá veheti a 30 napos mozgóátlagot 8.214 pontnál, míg a BUX folytathatja a tegnap megszakított útját a 20 napos mozgóátlag felé, amely 19.824 pontnál tartózkodik jelenleg.
Piaci áttekintés
- Ismét elromlott a hangulat az USA-ban
- Emelkedik a WTI kőolaj ára, 1.400 dollár alatt az arany
- A forint és a dollár piacán sem volt nagy mozgás
- Nagyot zuhant a japán börze
- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel a Richter
- Csökkenésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Tegnap ismét negatív hangulat uralkodott a tengerentúli börzéken, az utolsó órákban ugyan megérkeztek a vevők, de így is a negatív tartományban fejezték be a napot az indexek (Dow -0,5%, Nasdaq -0,6%, S&P500 -0,57%).
- Tegnap Esther George kansasi Fed-kormányzó szólalt meg, szerinte a jegybanknak minél hamarabb csökkentenie kell az eszközvásárlások mértékét, mert az is kockázatos, ha túl sokáig várnak a szigorítással. Esther George egyébként az üléseken az eszközvásárlások ellen szavazott.
- A dallasi Fed elnöke Richard Fisher is hasonló véleményen van, szintén sürgeti a kötvényvásárlási program visszafogását.
- Ma délután fontos adatok lesznek, az ADP foglalkoztatottsági adatokat publikál, de az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index májusi értékei is ma látnak napvilágot. Az esti órákban Fed Bézs Könyvet is publikálnak.
Európa
- A nyugat-európai börzék napon belül esést mutattak, de a pozitív nyitásnak köszönhetően enyhe pluszban zárták a kereskedést (FTSE100 0,52%, DAX 0,12%, CAC40 0,14%).
- Az eurózónában kiskereskedelmi értékesítési adatokat és a szolgáltatói beszerzési menedzser index májusi végleges értékét publikálják.
Olaj, arany
- A WTI 93,45 dollárra emelkedett ma reggel köszönhetően annak, hogy meglepő módon 800 ezer hordóval csökkent az USA nyersolaj készlete. A piac emelkedésre számított, ezért ez mindenképpen meglepetés erejével bírt.
- Az arany 1.400 dollár alá került, a piacon csökkent a félelem a Fed lépéseivel kapcsolatban.
Devizák
- A forint a 20 napos mozgóátlagig (292 forint) erősödött a nap elején az euróval szemben, majd irányt váltott és egészen a 30 napos mozgóátlagig (294 forint) emelkedett zárásra, így összességében a forint gyengülését láthattuk tegnap.
- Az EUR/USD piacán nem volt nagy mozgás 1,304-1,31 között oldalazott a nap során az árfolyam. A trend emelkedő irányba mutat, a következő napokban 1,32-ig folytatódhat a dollár gyengülése az euróval szemben.
Távol-Kelet
- Esnek a távol-keleti piacok, főként a japán index került lejtőre (Nikkei -3,26%, Hang Seng -1,25%, Shanghai -0,37%).
- A japán miniszterelnök Abe Shinzo újabb gazdaságélénkítő tervről számolt be. A kormányfő szerint 2020-ra háromszoros forrást fog biztosítani a kormány az infrastruktúra fejlesztésére, az adminisztratív előírásokon is lazítanának, illetve arról is szó volt, hogy az állami nyugdíjalapok több részvényt vásároljanak. A részletek hiánya azonban bizonytalanságot okozott a piacokon.
- A várt 0,7% helyett 0,6%-kal bővül az ausztrál gazdaság az idei első három hónapban. Főként a mezőgazdaság volt a húzóerő.
- A HSBC szolgáltatói beszerzési menedzser indexe 51,1 pontról 51,2 pontra emelkedett májusban, ami 2011 augusztusa óta a második legalacsonyabb érték.
Határidős piacok
- A negatív tartományban vannak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel a Richter. A cég részvényenként 660 forint osztalékot fizet június 17-től.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben