Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

MARVEL

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. május 4.   11:42

Erste kommentár Kedves Olvasó, ki e sorokat olvasod, azt gondolhatod, hogy most a filmiparról fogunk írni. De nem! Most az atomenergiáról lesz szó! Nem oly rég a kanadai uránérc gyártóról, a

Erste kommentár

Kedves Olvasó, ki e sorokat olvasod, azt gondolhatod, hogy most a filmiparról fogunk írni. De nem! Most az atomenergiáról lesz szó! Nem oly rég a kanadai uránérc gyártóról, a Cameco-ról írtunk annak kapcsán, hogy folyamatosan növekszik az uránérc iránti kereslet, mivel az energiapiaci kihívások közepette a világ újra kezd rákapni a nukleáris fúzióval, maghasadással előállított energiára. Például az USA-ban 30 év után most áll éppen üzembe új atomreaktor (Vogtle), s a világon 60 reaktort építenek jelen pillanatban, ebből 22-t Kínában. Így talán nem is meglepő, hogy az urán ára (U3O8: triuranium octoxide, vagy csak simán urán-oxid) lassan, de kitartóan emelkedik. Ugyanis a világ energiaszükséglete 2050-re 70 százalékkal fog emelkedni az előrejelzések szerint, s ezt valahogy meg kell oldani. Ráadásul a hangulat is sokat változott az utóbbi időben. Például az USA-ban már a lakosság 55 százaléka támogatja a nukleáris energiát, miközben „már csak” 44 százalék ellenzi azt.
A befektetők is ráharaptak a témára, hiszen 2021-ben a kockázati tőke 3,4 milliárd dollárt pumpált olyan start-up-okba, amelyek a nukleáris energiában próbálnak új megoldásokat létrehozni. Ilyen például a gyengébb minőségű, vagy éppen a más atomreaktorban már használt urán hasznosítása energiatermelésre, a fúziós megoldások (itt nincs szerepe az uránnak), vagy éppen a skálázhatóság. Ugyanis jelenleg jó nagy, több száz MW-os atomreaktorokat építünk, de egyre nagyobb az igény a kisebb, 10-50 MW-os, könnyen telepíthető moduláris reaktorokra (SMR) is. Jelenleg 19 ország dolgozik a világon ilyen fejlesztéseken. Kínában és Oroszországban is vannak már ilynek, s Romániában fog elindulni az első ilyen simán üzleti célú reaktor 2028-ban. Nyilván a nagyhatalmak esetében van már tapasztalat a haditengerészetben alkalmazott kisreaktorokkal, amelyek 100-200 MW-osak általában.


Az Idahói Nemzeti Laboratórium olyan kísérlet folyik, amelynek célja egy 100 KW-os úgynevezett mikro reaktor létrehozása, ami kevesebb, mint 5 méter hosszú és kb. 1000 kg-ot nyom (egy Tesla gépkocsinál könnyebb). Felfér egy kamionra, s egy adott helyen akár néhány hét alatt üzembeállítható lesz. Ráadásul hálózatra csatlakozás nélkül (off-grid) is üzemelhet, s így ennek megfelelően önszabályozó rendszer lesz, ami különben folyékony fém hűtőközeggel fog működni (jelentsen ez bármit is). Viszont azt azért jelenti, hogy a termelt energiát elnyeli az anyag, amikor nincs szükség rá, illetve fűtésre is lehet használni, vagy éppen hidrogén termelésre, amit aztán az energiaigény növekedésekor fel lehet használni a lokális rendszerben. (Ebben hasonló lesz a megújuló energiákhoz, azzal a megjegyzéssel, hogy azért itt a termelés mértéke szabályozható lesz.) Az idahói labor kutatói szerint 2024-ben lehet működőképes ez a „masina”. Nyilván még jó időt igénybe vesz, míg ez kereskedelmi forgalomba kerül, s az ára sem lesz mellékes, habár pont ez az egyik cél, hogy az átláthatatlan, emelkedő beruházási költségeket visszaszorítsák a nukleáris energiaparban. Egy szó, mint száz, az imént vázolt projekt neve a MARVEL, Microreactor Applications Research Validation and EvaLuation (mikroreaktor alkalmazások kutatásának validálása és értékelése.)


A tegnapi nagy forgalmú és erőteljes emelkedést hozó kereskedést követően korrekciót látunk ma délelőtt a BUX indexben, s a DAX is gyengélkedik.

Nem vár nagy felpörgést a mobilpiacon a Qualcomm

Tegnap a kereskedés zárása után tette közzé 2023-as pénzügyi évének második negyedéves jelentését a Qualcomm. A chipgyártó bevétele 17 százalékkal 9,27 milliárd dollárra, míg részvényenkénti profitja 33 százalékkal 2,15 dollárra esett vissza. Előbbi felülmúlta a 9,09 milliárd dolláros várakozást, míg az EPS pontosan megegyezett a Bloomberg-konszenzussal. Ami csalódást okozott, az a harmadik negyedéves iránymutatás, mely szerint a profit mindössze 1,7-1,9 dollár lehet részvényenként, ami jóval elmarad a 2,20 dolláros elemzői várakozástól, melyet a vállalat a mobiltelefonok iránt fennmaradó alacsony kereslettel magyarázott. A Qualcomm részvényei bő 6 százalékos mínuszban vannak a piac zárása óta.

Egy újabb bank lehet gondban?

A PacWest Bancorp lehet a következő gyenge láncszem az amerikai regionális bankok között. A PacWest részvényeinek árfolyama megfeleződött a tegnapi zárást követő kereskedésben, miután a Bloomberg megírta, hogy a pénzintézet az eladást fontolgatja. A PacWest tegnap közleményében azt írta, hogy nem tapasztaltak különösebb betétkiáramlást. Ugyan Jerome Powell tegnap kijelentette, hogy a JPMorgan – First Republic felvásárlás fontos lépést jelentett azügyben, hogy lenyugodjanak a kedélyek a közel két hónapja nagyon stresszes piacon, a bizonytalanság újra felütötte fejét a befektetők körében. A hír több másik regionális bank részvényeit is rosszul érintette, azonban stabilitási problémáról egyik sem számolt be.

Új J&J spin-off veheti be a piacokat

2021 óta a legnagyobb amerikai IPO lehet a Johnson & Johnson fogyasztói egészségügyi termék szegmensének a spin-offja, a Kenvue tőzsdére vitele. Az IPO 22 dolláros árfolyamon történik, ami az elemzők 20-23 dolláros sávjának felső felében van. Az eredetileg tervezett 151 millió helyett 172,8 millió részvényt bocsátanak ki. Ezzel a cég piaci kapitalizációja több, mint 41 milliárd dollár lehet, ami 3,8 milliárd dollárral magasabb, mint ahogyan azt előzetesen becsülték a szakértők. Az új cég a KVUE ticker alatt már mától kereskedhető.

Saját részvény vásárlási programot jelentett be a BMW

A BMW az első negyedévben 36,85 milliárd eurós árbevételt ért el, felülmúlva a 35,5 milliárdos elemzői konszenzust. Az EBIT 5,38 milliárd euró lett, jelentősen felülmúlva a 3,66 milliárd eurós várakozást. A felülteljesítés fő oka a vártnál erősebb marzsok, mivel a társaság főleg a drágább modellekre fókuszált. Az EBIT marzs a tavalyi 8,9%-ról 12,1%-ra emelkedett, meghaladva a 9,26%-os várakozást. A jó első negyedéves eredmény ellenére a társaság nem változtatott a 2023-as előrejelzésén, változatlanul 8-10% közti EBIT marzsal kalkulálnak.


A gyorsjelentéshez kapcsolódik az is, hogy tegnap este a BMW 2 milliárd eurós saját részvény vásárlási programot jelentett be.

Felülmúlta a várakozásokat a Volkswagen

Az első negyedében 76,2 milliárd eurós árbevételt ért el a Volkswagen, felülteljesítve a 72,3 milliárd eurós várakozást. A korrigált üzemi eredmény 5,75 milliárd euró lett, 7,5%-os marzs mellett, ezzel felülmúlva az 5,5 milliárd eurós várakozást. A társaság továbbra is jelentős nyitott rendelésállománnyal rendelkezik, csak Nyugat-Európában 1,8 millió darabos rendelésállománya van.

Nő az acél iránti kereslet

Az acél iránti kereslet élénkülni kezdett az elmúlt hónapokban, különösen Európában kezdődött meg a készletek feltöltése. Az élénkülő kereslet növelte az acél árát, amiből profitálni tudott az Arcelormittal. Az idei évre továbbra is 2-3%-os piaci növekedést várnak Kínán kívül, de Kínában továbbra is gyenge lehet az acél iránti kereslet, ám a társaság ennél gyorsabban 5%-kal növekedhet. Az árbevétel 18,5 milliárd dollár lett, ami 15%-os visszaesés ugyan a tavalyi év azonos időszakához képest, de még így is felülmúlta a 17,55 milliárd dolláros előrejelzést. Az EBITDA 1,82 milliárd dollár lett szintén, felülmúlva az 1,66 milliárd dolláros várakozást.


A társaság 2025-ig legfeljebb 85 millió darab részvényt vásárolna vissza, ami a teljes részvény mennyiség 10%-a, a közkézhányadnak pedig csaknem a 20%-a.

Előrejelzést emelt az Infineon

Az idei évre vonatkozó árbevételi előrejelzését a korábbi 15-16 milliárd eurós sávról 15,9-16,5 milliárd euróra emelte az Infineon, mivel továbbra is erős autóipari kereslettel számolnak.


Az Infineon ma reggel tette közzé a második pénzügyi negyedéves eredményét. A 4,12 milliárd eurós árbevétel meghaladta a 4,03 milliárd eurós várakozást és az 1,18 milliárd eurós üzemi eredmény is jobb lett, mint a várt 1,09 milliárd euró.

Trend nélkül mozog a forint

Valamelyest gyengült tegnap a forint árfolyama, a nyitó 374,8-ról összességében 375,6-ra emelkedett tegnap zárásra az EURHUF devizapár. A mai nyitásban a reggeli gyengülést később erősödés követte, nem mutatkozik egyértelmű trend a kurzusban. A Fed tegnapi kamatemelése végül nem hatott érdemben a forintpiacon, bár az EURUSD kurzusában megnőtt a volatilitás tegnap. Ma az EKB kamatdöntésére fókuszálhat a forintpiac is.

Az EKB-re várva

Szerdán a nap folyamán végig gyengülést mutatott a dollár, több mint fél százalékos leértékelődésről beszélhetünk. Ebben érdemi változást a Fed esti döntése sem hozott. Végül 1,107-nél zárt az EURUSD kurzusa, ma reggel némi korrekcióval indult a kereskedés. Ma főként az EKB döntésére figyel a piac, várhatóan 25 pontos emelés jöhet az európai jegybanktól, de az igazán izgalmas az előretekintő iránymutatás lehet.

Nagyot esett a kőolaj ára a keresleti aggódalmakra

A WTI 68,9, a Brent típusú kőolaj 72,8 dollár/hordó volt ma reggel a júniusi leszállításra, míg az Ural azonnali árjegyzése 53,5 dollárt tett ki. A tegnapi nap eladási hulláma főleg Ázsiából jött, a kereskedők a gyengébb ázsiai és amerikai növekedési adatok miatt szabadultak az olajtól. Egyre többen játszanak az árak csökkenésére, ami látszik a short pozíciók növekedésén. A tegnapi USA készlet és olajtermék keresleti adatok is csökkenő benzinfogyasztást mutattak, míg a finomított termék tartalékok nőttek. Az olaj árára negatívan hat az is, hogy Oroszország sokkal ellenállóbbnak bizonyult, mint várni lehetett. Az ország a nyugati szankciók ellenére egyelőre fenntartja olaj és termék export volumenét, a váltás az ázsiai piacok felé sokkal könnyebben történt, mint azt korábban becsülte a piac.

Az arany emelkedett, a Fed nem látja indokoltnak a további kamatemelést

Az arany 2.039 dollár volt ma reggel. A Federal Reserve jó eséllyel abbahagyja a monetáris szigorítást, miután tegnap 25 bázisponttal emelt az amerikai jegybank. Jerome Powell utalt rá, hogy a mostani helyzet nem indokol több lépést, és rávilágított a gazdasági kockázatokra. A recesszió lehetősége magas az Egyesült Államokban, a bankszektor pedig szenved a mostani megemelt kamatkörnyezettől. Ezek a tényezők arra ösztönözik a jegybankot, hogy ne növelje tovább a kamatokat, ami szükséges lenne az infláció megfékezéséhez.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben