Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Most éppen a belengetett hazai monetáris enyhítés gyengíti a forintot

PODCAST
PODCAST2023. április 19.   15:28

„A magyar gazdaság szélsőséges kockázati forgatókönyvei már kiárazódtak, ezért lehetőség nyílik a kamatfolyosó felső szélének csökkentésére; erről már a monetáris tanács jövő heti ülésén döntés is születhet” – ezt nyilatkozta a VG.hu-nak Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Az interjúnak ezt a részét monetáris enyhítési szándékként értelmezte a befektetők többsége, és vélhetően ezért kezdett el újra gyengülni a forint. Közben indul az európai gyorsjelentési szezon pénteken. Először az SAP, majd a nagyobb bankok közlik a számaikat.

„Összehangolt és fegyelmezett gazdaságpolitikai lépésekkel minden esélyünk megvan az év végi egy számjegyű infláció elérésére” – mondta a VG.hu-nak adott interjúban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Virág Barnabás hangsúlyozta: a magyar gazdaság alacsony inflációs közegben képes egyensúlyőrző, fenntartható gazdasági felzárkózást elérni. A jegybank alelnöke beszélt arról is, hogy egyre jobban beérik a monetáris politika dezinflációs hatása. „Ennek a nyilatkozatnak fontos szerepe van abban, hogy újra gyengülni kezdett a forint. Lényegében az első nyilatkozatot kaptuk arról, hogy a monetáris enyhítésnek a folyamata elkezdődhet a közeljövőben. Úgy tűnik, hogy a jegybank az első félévben elkezdi a kamatfolyosó felső szélét csökkenteni” – mondta el várakozásait Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. A kamatfolyosó 25 százalékos felső határát csökkenthetik majd, tekintve, hogy az effektív kamat most 18 százalék.

„Úgy tűnik, hogy eljutottunk már arra a pontra, hogy a magyar kockázati prémiumot lehet csökkenteni. Mérséklődhet az egynapos betéti ráta 18 százalékos mértéke is” – részletezte meglátásait Nyeste Orsolya. Úgy látja azonban, hogy az infláció csökkentése továbbra is óriási kihívás Magyarországon. Az igazi kérdés szerinte az, hogy jövőre visszatér-e a 3 százalékos szint közelébe a magyar infláció.

Jönnek az első európai gyorsjelentések

Az SAP számaival indul majd az első negyedéves céges gyorsjelentési szezon, de jövő héten már a UBS által felvásárolt svájci Credit Suisse, aztán maga a UBS, illetve a Deutsche Bank teljesítményét is megtudjuk. „Az amerikai pénzintézetek gyorsjelentéseihez hasonlóan, a banki számoknál nemcsak a nyereség és az árbevétel változását figyelik majd árgus szemekkel a befektetők, hanem az úgynevezett tőkemegfelelési mutatókat is. A márciusi bankcsődök miatt fontos lesz az elemzések, várakozások megfogalmazásánál ez a szám is” – vázolta a gyorsjelentéssel kapcsolatos várakozásokat Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője. Szerinte az amerikai régiós bankok csődjeivel szemben, itt, Európában nem okoz majd gondot az állampapírok átárazódása, mert kisebb léptékű az Európai Központi Bank kamatemelése.

Az interjúból kiderül még, hogy:

  • Mindenképpen visszaesés várható a 2. negyedévben a céges eredményekben
  • Mikor állhat le a kamatcsökkentési kísérletezéssel a Magyar Nemzeti Bank
  • Miért presztízs az SAP számára, hogy a nagy európai cégek közül elsőként teszi közzé gyorsjelentését

Nyeste Orsolyát, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjét és Nagy Andrást, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzőjét Nagy Károly kérdezte a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben