Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ez az?!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. április 4.   10:54

Erste kommentár Beszéljünk egy picit a Mesterséges Intelligenciáról (MI)! A jelenlegi infláció okozta lassulást a munkaerőpiac megtörésével, s ezen keresztül a termelékenység növelésével...

Erste kommentár

Beszéljünk egy picit a Mesterséges Intelligenciáról (MI)! A jelenlegi infláció okozta lassulást a munkaerőpiac megtörésével, s ezen keresztül a termelékenység növelésével kívánják a jegybankok megoldani. A kulcs nem a munkaerőpiac, hanem a termelékenység növelése. Ez lehet egy kiút, s ez lehet egy mód, hogy a stagfláció rémét elkerüljük. Ennek nyilván ellene hat a háború, vagy éppen a szállítási láncok feszültsége, de azért van egy tényező, ami lehet, hogy segít felgyorsítani ezt a folyamatot. Ez pedig a MI!


Amikor már látszott az infláció emelkedése, akkor pl. a ChatGPT még a kanyarban sem volt, legalábbis a köztudatban. Sőt, még Bill Gates is inkább feladatokat adott a fejlesztőbrigádnak, amit azok a várt évek helyett hónapok alatt oldottak meg. Innen pedig a fejlődés megint egy nagyot ugorhat. A MI megjelenése a mindennapjainkban az ipari forradalomhoz hasonló lépés. S ugyan nem tudjuk, hogy mi lesz a vége, de az már most látszik, hogy számos területen jelentős termelékenységnövekedést fog hozni. Ez ráadásul nagy valószínűséggel viszonylag gyorsan fog bekövetkezni.


Egyes becslések szerint az éves globális termék és szolgáltatás bővülést akár 7 százalékkal is növelheti a MI elterjedése, egyes munkák hatékonyságának növelésén keresztül. Ilyenek például az adminisztratív munkaterületek, ahol a feladatok 46, vagy a jogi területek, ahol a munka 44 százalékát is átveheti egyes becslések szerint. Ugyanakkor a kétkezi munkaterületeken a termelékenység növekedés jóval alacsonyabb maradhat. Például az építőiparban 6, míg a karbantartás területen 4 százalékát veheti át a munkafolyamatoknak. Ugyanakkor az informatikában is robbanást hozhat, hiszen a szoftverfejlesztők jelentős része már ma is a MI-val ellenőrizteti vagy éppen annak segítségével írja meg a programokat. Az ő produktivitásukat 55 százalékkal növelheti a MI.


A Microsoft beépíti a MI megoldásokat az Office termékeibe, s ezekkel innentől kezdve valószínűleg sokkal gyorsabban lehet majd dolgozni. Ilyen emberből és munkakörből pedig igazán sok van a világon. Sőt, míg a ChatGPT 170 milliárd paraméterrel dolgozik, addig a Bloomberg is kifejlesztette a saját nyelvi modelljét. A nagy pénzügyi adatszolgáltató eddig is dolgozott mesterséges intelligenciával, de most egy 50 milliárd változóval paraméterezett, ún. BloombergGPT hozott létre, ami az elmúlt negyven év adtain volt trenírozva. Elsősorban a piaci hangulat elemzésére, a hírek osztályozására és a kérdések megválaszolására fogják használni. Ugyanakkor a széles adatbázis és a MI kombinációja egyéb új funkciók bevezetését is lehetővé teszi. Ez pedig megkönnyítheti az előrejelzések készítését is.


Egy szó, mint száz, egy új ipari forradalom kapujában állunk, ami éppen akkor jött el, amikor a világ termelékenységi problémákkal küzd. Nem tudjuk, hogy mindez hova fog vezetni, ráadásul az új technológia számos kérdést vet fel (pl. alapjövedelem), de ezt valószínűleg már nem lehet megállítani. Viszont segíthet kihúzni a világot a potenciális stagfláció csapdájából!


Ma delelőtt a DAX újra közelíti a lokális csúcsot, és a BUX is emelkedik, amiben a Richter játszik jelentős szerepet, pláne azok után, hogy a ma reggeli bejelentés alapján saját részvény vásárlásba kezd a cég.

Az energiaszektor húzta a tőzsdéket

Vegyesen teljesítettek tegnap az európai részvényindexek. A DAX 0,3%-ot, az EuroStoxx50 0,1%-ot csökkent, míg a FTSE100 0,5%-ot emelkedett. Az energiaszektor szárnyalt, a többi szektor viszont jellemzően csökkent az újra fellángoló inflációs félelmek miatt.


A tengerentúlon a Nasdaq 0,3%-ot csökkent, míg az S&P 0,4%-ot, a Dow 1%-ot emelkedett. A szektorok vegyesen teljesítettek, de itt is az energiaszektor volt az, ami kiváló teljesítményével (+4,9%) kiemelkedett.


Vegyes a hangulat ma reggel Ázsiában. A Nikkei 0,3%-ot emelkedik, míg a CSI300 0,1%-ot, a Hang Seng pedig 0,9%-ot csökken.

377-nél az EURHUF

A hét első napján a kereskedési időszak elején 380 körül alakult az EURHUF kurzusa, majd délután erősödésnek indult a magyar deviza az euró ellenében. Végül 377-ig jutott a forint, ma reggel is e szint körül forog a jegyzés.

A tengerentúli konjunktúra kilátások lerántották a dollárt

Hétfőn a pénteki minta folytatódott a nap első felében: további dollárerőt láthattunk, már 1,08 alatt is járt a kurzus. Ezt követően azonban bődületes korrekció következett: a tegnapi mélyponthoz képest egy százalékot gyengült az amerikai deviza. Ennek oka főként a rendkívül gyenge tengerentúli konjunktúra felmérések adataiban keresendő: gyakorlatilag minden szegmensben romlott az üzleti hangulat márciusban. Ma alapvetően a tengerentúli gyári rendelésekre és az európai termelői árakra figyelhet a piac. Kedd reggel 1,09-nél jár az EURUSD kurzusa.

Egyre kevesebben fogadnak az olaj ellen

A WTI határidős jegyzése a tegnapi nagy ugrás után ma is emelkedett, és 81 dollár felett jár, a Brent pedig 85,7 dollárnál. Az OPEC+ meglepetést okozó, napi több mint 1 millió hordós termeléscsökkentése miatt a piaci szereplők a kínálat szűkösségétől tartanak. A kereskedők már a bejelentés előtt is csökkentették a short pozíciókat az olajban, ez a folyamat most felgyorsult. Emellett a befektetők továbbra is optimisták a kínai kereslet kilátásaival kapcsolatban, mivel az ország gazdasági fellendülése várhatóan segít ellensúlyozni a globális növekedés lassulásának hatását.

Az olaj húzta az aranyat is

Az arany árfolyama 1%-ot emelkedett tegnap. Ez elsősorban az olajár megugrásának volt köszönhető, hiszen a magasabb nyersanyagár megemelte az inflációs kilátásokat, melynek hatására az arany, mint inflációs menedékeszköz ismét előtérbe került. Így bár áttételesen, de lényegében az OPEC vasárnapi döntése befolyásolta az arany árfolyamát is.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben