Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Most a valóság végzett el stressztesztet a bankokon

PODCAST
PODCAST2023. március 22.   13:59

A Lehman Brothers csődje után mind Európában, mind az Egyesült Államokban (bár itt talán kevésbé) megszigorították a bankokra vonatkozó biztonsági előírásokat a pénzügyi szabályozók, hogy elkerülhető legyen a 2008-ashoz hasonló összeomlás. Az erőteljesebb kontroll jegyében a jegybankok folyamatos stresszteszteknek vetik alá a kereskedelmi bankokat, szimulálva a pénzintézetek viselkedését és ellenálló képességét egy számukra kedvezőtlen gazdasági környezetben. Ezúttal a valóság végezte el a stressztesztet, amin néhány szereplő, például a Silicon Valley Bank vagy a Credit Suisse nem is tudott megfelelni.

A Szilícium-völgyi pénzintézet a magas kamatokra hivatkozva jelentett csődöt. Márpedig a magas kamatszintek, hiába lassít a monetáris szigorítás ütemén a FED, még velünk lesznek egy ideig, az infláció elleni küzdelem jegyében. Az Erste Befektetési Zrt. stratégája szerint elképzelhető, hogy lesznek további, nehéz helyzetbe kerülő pénzintézetek, azonban ennek jóval kisebb a valószínűsége, mint akár 2008-ban volt. Ennek egyik legfőbb oka (a bankokkal szembeni szigorúbb szabályozói elvárások mellett), hogy globálisan még mindig jelentős mennyiségű likviditás van a pénzpiacokon.

„A pénzmennyiség komoly párnát képez a világ számára. Ha esetleg újabb banki csőd történne, akkor nem is a jegybankoknak, hanem a kormányoknak és a pénzügyi szereplőknek kell összehangoltan fellépniük” – mondta Miró József a Reggeli Monitorban. A szakértő hozzátette: 2008 után jelentősen megnövekedett a pénzmennyiség globálisan, és már akkor is felmerült, hogy mi történhet majd kamatemelések idején, a bankok milyen veszteségeket könyvelhetnek el a hosszabb lejáratú kötvényeiken.

Bár most javában zajlik a kamatemelési ciklus, ez a megnövekedett likviditás azóta sem csökkent érdemben, mindössze nem növekszik tovább a pénzmennyiség. Az Egyesült Államokban 22 ezer milliárd dollár a monetáris rendszerben lévő likviditás, Európában pedig 15 ezer milliárd. Ez a szint már nagyjából egy éve stagnál. A pénzmennyiség csak relatív csökken némiképp, a világ népességszámának növekedése miatt. De továbbra is igen magas szinten áll, ami kellő alapot ad a pénzügyi szereplőknek és a kormányoknak ahhoz, hogy egy bajba került bankot célzott intézkedésekkel megmentsenek.  

Ez bizalmat ébreszthet a befektetőkben, miként az is, hogy a bankok többsége megfelelő tőkeerővel rendelkezik, és a jegybankok folyamatos stressztesztjein is átmegy. Miró József szerint a problémák, akár a Silicon Valley Banknál, akár a Credit Suisse esetében, inkább menedzsment gondokra vezethetők vissza. Az Erste Befektetési Zrt. stratégája hozzátette: a társadalomban, a pénzügyi világban mindig vannak rosszabbul viselkedő szereplők. Ilyenkor az erősebbek, a jobb tűrőképességűek felvásárolják a gyengébbeket. Bár elképzelhető, hogy lesznek még bankcsődök, de rendszerszintű problémák, a 2008-ashoz hasonló dominó effektus nem valószínű.

A beszélgetésben szóba került még az is, hogy miért volt katalizáló hatással a részvénypiacokon a Silicon Valley Bank csődje, és hogy elmúlt-e a már a pánik a tőkepiacokon? A műsor második felében az Erste Befektetési Zrt. elemzője, Péntek Ádám volt a Reggeli Monitor vendége. Vele szó volt arról, hogy:

  • elmúlt-e már a Covid-hatás a légiközlekedési szektorban?
  • milyen eredményvárakozásai vannak a nagy légi társaságoknak?
  • milyen fejlesztéseket tervez a WizzAir?

A műsor első felében Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája, a második felében pedig Péntek Ádám, az Erste Befektetési Zrt. elemzője volt a Reggeli Monitor vendége.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben