Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem sima a pálya

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. január 31.   11:16

Erste kommentár Tegnap a januári spanyol infláció, ma pedig a francia mutatott negatív meglepetést. Az előbbi esetében a várt dinamikus csökkenéssel szemben (5,5-ről 4,8 százalékra), 5,8 százalékra emelkedett az...

Erste kommentár

Tegnap a januári spanyol infláció, ma pedig a francia mutatott negatív meglepetést. Az előbbi esetében a várt dinamikus csökkenéssel szemben (5,5-ről 4,8 százalékra), 5,8 százalékra emelkedett az inflációs ráta öthavi csökkenést követően, míg a maginfláció 7,5 százalékra ugrott a decemberi 7 százalékról. A statisztikai hivatal közlése szerint az üzemanyagár emelkedést nem tudta kompenzálni a ruházati cikkek árcsökkenése. Ennek kissé ellentmond, hogy a maginfláció már második hónapja emelkedik újra és dinamikusan. Azt is sokan mondják, hogy az év eleji átárazások a ludasok, de ennek meg az mond ellent, hogy a maginfláció decemberben is növekedett. Szóval úgy tűnik, hogy itt megállt az árak csökkenése az Ibériai-félszigeten.


Franciaországban is újra emelkednek januárban az árak a decemberi, átmeneti csökkenést követően, 6,7 százalékról 7-re. Mind a nyers, mind a feldolgozott élelmiszer árak emelkedése gyorsult, és itt is tetten érhető az energiaárak további emelkedése is. Ugyanakkor öröm az ürömben, hogy a szolgáltatások áremelkedési üteme csökkent.


Mindeközben a Nobel-díjas Paul Krugman is arra hívja fel a figyelmet, hogy a befektetők alulbecsülik az inflációs kockázatokat.


Ezek a hírek azt sugallják, hogy az EKB-nak és a Fed-nek is igaza van, amikor arról beszél, hogy nem nyugszik meg néhány havi csökkenő adattól. Addig szigorú lesz, amíg nem válik egyértelművé az infláció megfékezése. S most azt látjuk, hogy ez bizony egyelőre nagyon nem egyértelmű. Vagyis, marad a szigor. Ez pedig nem jó a részvénypiacoknak.


Ma is csökken a DAX, és a BUX is tovább esik a tegnapi nagyobb csökkenést követően.

Menedékkeresés

A DAX 0,2%-ot, az Euro Stoxx50 0,5%-ot csökkent tegnap, míg a FTSE100 0,3%-ot emelkedett. A szektorokat vegyes teljesítmény jellemezte. Legjobban az alapvető fogyasztási cikkek és az egészségügy teljesítettek, legrosszabbul pedig az ingatlanszektor.


A Dow 0,8%-ot, az S&P500 1,3%-ot, a Nasdaq pedig 2%-ot csökkent tegnap. Szinte minden szektor esett, főleg az energia és az IT. Kivételt egyedül az alapvető fogyasztási cikkek jelentettek, de a közmű szektor is felülteljesítőnek számított.


Ázsiában is az eladók uralkodtak. A Nikkei 0,4%-ot, a CSI300 1%-ot, a Hang Seng 1,6%-ot csökkent.

Fontos kritériumot teljesített a Commerzbank

A Commerzbank tegnap jelentette be, hogy a 2022-es évet is pozitív EBITDA-val zárta a Deutsche Börse számolási módszertana alapján. A pozitív adózott eredmény és üzemi eredményvárakozás alapján ez nem volt komolyabb meglepetés. A DAX indexbe kerülés egyik kritériuma, hogy két egymást követő évben is pozitív EBITDA-t érjen el a részvénytársaság, ezt sikerült teljesítenie a Commerzbanknak, vagyis továbbra is esélyes arra, hogy visszakerüljön a DAX indexbe. Erről majd az indexbizottság fog dönteni február 17-én. A várakozások szerint vagy a Comerzbank vagy a Rheinmetall kerülhet be az indexbe a Linde helyére.


A Commerzbank azt is bejelentette, hogy 2022-es előzetes, adózás előtti eredménye 2 milliárd euró lett, ami picit elmarad a várt 2,1 milliárd eurótól. A részletes eredményt február 16-án publikálják.

Jelentősen verte a várakozásokat az UniCredit

Az UniCredit 2,46 milliárd eurós adózott eredménnyel zárta a negyedik negyedévet, messze felülmúlva az 1,03 milliárd eurós várakozást. A kiemelkedő eredmény több tényező együttes hatásának köszönhető: a vártnál 300 millió euróval magasabb nettó kamatjövedelem, közel 300 millió eurós felülteljesítés a kereskedési eredményben és körülbelül 450 millió euróval alacsonyabb céltartalékképzés.


Az UniCredit egyúttal azt is bejelentette, hogy a 2022-es eredmény terhére 1,91 milliárd eurós osztalékot fizet (cirka 6%-os osztalékhozam) és 3,34 milliárd euró értékben vásárol vissza saját részvényeket (a piaci kapitalizáció közel 11%-a). A következő évre is hasonló méretű részvényesi juttatással kalkulál a bankcsoport. A visszavásárlás első, 2,34 milliárd eurós üteme a részvényesi jóváhagyást követően a második negyedévben várható. A maradék 1 milliárd eurós visszavásárlás pedig a második félévben esedékes.

Jelentős visszaesés a Samsungnál

A Samsung előző negyedéves operatív eredménye 4,3 billió won (3,5 milliárd dollár) lett, ami 69%-os visszaesést jelent éves összevetésben, és messze elmaradt az 5,8 billió wonos (4,7 milliárd dollár) várakozástól. Utoljára 2014-ben ért el ilyen alacsony eredményt a vállalat. A vezetőség arra számít, hogy az idei évben is alacsony maradhat a kereslet a telefonok és a televíziók iránt. Ennek ellenére a Samsung a tavalyival azonos szinten tartja a capex kiadásait, dacolva a várakozásokkal, hogy a félvezetőiparra nehezedő nyomás enyhítése érdekében a riválisokhoz hasonlóan visszafogja a beruházásokat.

Az ALTEO zöldhitelt vett fel

Az ALTEO ma jelentette be, hogy 4 milliárd forint zöldhitelt (EU taxonómia szerinti hitel) vett fel a szélerőmű parkjának refinanszírozására. A szabályozás szerint az ilyen hitel kisebb tőkekövetelményt jelent a bank számára, így enyhén kedvezőbb finanszírozás, mint egy normál hitel. Az ALTEO ESG minősítéssel rendelkezik, amely megkönnyíthette a hitelfelvételt a 47,5 MW kapacitású szélerőmű parkjára. Ugyanakkor a normál és a zöldhitel közötti kamatkülönbözet valószínűleg szinte marginális, 10-20bps lehet. Így a lépés azon túlmenően, hogy tovább emeli a cég készpénzellátottságát, valószínűleg pici hatással van a cég értékére, s így a részvények értékére is.

390-nél az EURHUF

Hétfőn a múlt pénteki S&P döntés utózöngéi gyengítették a forintot: az euró ellenében 392 felett is járt a jegyzés. A nap végére 390-nél stabilizálódott a kurzus. A héten alapvetően nemzetközi események és adatközlések lesznek meghatározóak a hazai fizetőeszköz szempontjából.

Valutaövezeti GDP-adatra várva

A nemzetközi devizapiacokon hétfőn 1,087-nél nyitotta a hetet az EURUSD kurzusa, majd a délelőtt folyamán a kedvező európai konjunktúra adatok 1,09 fölé repítették az árfolyamot. A kereskedési időszak végére visszakorrigált a jegyzés, 1,085 körül zárt. Ma ismét az öreg kontinensre irányul a figyelem: GDP-adatok érkeznek a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozóan. Amennyiben sikerül felülmúlni a várakozásokat, akkor az tovább erősítheti az európai devizát.

Az amerikai növekedési félelmekre tovább gyengült a kőolaj

A Brent 84,9, a WTI 77,6, míg az Ural 57,6 dollár/hordó volt ma reggel a márciusi határidőre, illetve az Ural esetén az azonnali leszállításra Európában. A piac főleg az USA gazdasági növekedése miatt aggódik. A piacon a kedvező gazdasági hírek ellenére egyelőre nem érzékelhető a kínai nyersolaj keresletnövekedés. A szereplők a ma kezdődő OPEC+ ülésre is figyelnek. A várakozások szerint a kartell nem változtat a kitermelési volumeneken. A Goldman Sachs szerint az OPEC az év második félében újra napi 2 millió hordóval növelheti a kvótákat a fogyasztás emelkedése miatt. Az orosz nyersolaj termék embargó február 5-én lép életbe. A Fed pedig holnap dönthet az irányadó dollár kamatok mértékéről, a piac szerint 25 bázispontos emelés várható.

Az arany esett a Fed döntés előtt

Az arany 1.910 dollárig gyengült a piacon. A befektetők a holnapi Fed döntésre várnak, ami várhatóan 25 bázispontos emelés lehet. A 10 éves hozam enyhén, 3,54%-ra emelkedett. A mai napon kisebb jelentőségű munkaerőpiaci adatok látnak napvilágot, amelyek befolyásolhatják a dollár árfolyamát és a hosszú lejáratú kötvények hozamát.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben