Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Lepipálhatják az európai cégek az amerikaiakat

PODCAST
PODCAST2023. január 25.   14:35

Hagyományosan a nagy német technológiai cég, az SAP gyorsjelentésével kezdődik az európai jelentési szezon. A magyar cégek viszont csak később ébredeznek, február második felében, március elején ismerhetjük meg a tavaly év végi számaikat, és az idei kilátásaikat.

Az európai cégektől tíz százalékos eredménynövekedés várható, szemben az Egyesült Államokban prognosztizált, S&P 500 indexben foglalt legnagyobb vállalatok öt százalékos eredménycsökkenésével. Ez jelentős európai felülteljesítést jelent – mondta az Erste Befektetési Zrt. elemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

Nagy András szerint a kedvezőbb európai vállalati teljesítmény egyik oka, hogy máshol vannak a szektorális hangsúlyok a tőzsdéken Európában, mint Amerikában. Míg az Öreg Kontinensen a klasszikus, nagyértékű, ciklikus részvények vannak felülreprezentálva (például a pénzügyi- vagy az energetikai szektor), addig a tengerentúlon a növekedési részvények nagyobb szereppel bírnak (például a mostanában szenvedő, eredmény szinten tíz százalékos mínuszt produkáló technológiai szektor is ide tartozik).

Az energetikai szektor cégeinek kedveztek a még a negyedik negyedévben is relatív magas olaj- és gázárak. Ez Európára és az Egyesült Államokra is elmondható. A pénzügyi szektor már jóval érdekesebben alakul: míg az európai pénzügyi vállalkozások, bankok profitja 36 százalékkal ugorhatott a tavalyi negyedik negyedévben, addig a tengerentúli riválisok adózott eredménye 12 százalékkal esett vissza.

Nagy András szerint ennek legfőbb oka, hogy a tengerentúlon a pénzintézetek fókusza sokkal inkább a befektetési banki tevékenység felé tolódott el, míg Európában a hagyományos, lakosság- és vállalati hitelezésen alapuló modell az irányadó. Amit pedig a meginduló kamatemelések támogattak.

A magyar cégek közül az említett két iparágba tartozó óriást, az OTP-t és a Mol-t is támogatta a külső környezet, ami jó hatással lehet az eredményeikre. Ugyanakkor az egyszeri tételek, kormányzati beavatkozások (különadók, kamatstop) erodálhatják a számokat – tette hozzá az Erste Befektetési Zrt. elemzője. Nagy András szerint egy azonban biztos: bármilyen eredmények is szülessenek, a befektetők Európában inkább az idei évi, vagy még inkább az első negyedéves (amikor is technikai recesszió várható) vállalati kilátásokat figyelik majd.

A beszélgetés második felében Nagy János, az Erste Bank makro elemzője volt a Reggeli Monitor vendége. Az interjúban szó volt arról, hogy:

  • a Fitch kilátásrontása után mi várható a Standard & Poors pénteki minősítésétől?
  • mennyire áll ellentétben a Magyar Nemzeti Bank és a magyar kormány politikája?
  • milyen GDP-szám várható idén Magyarországon, és elkerülheti-e az Unió a recessziót?

A műsor első felében Nagy Andrással, az Erste Befektetési Zrt. elemzőjével, a másodikban pedig Nagy Jánossal, az Erste Bank makro elemzőjével Imre Lőrinc beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben