Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az idei év legizgalmasabb amerikai olaj és gázipari részvényei

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2023. január 9.   14:50

A tavalyi évben megfordult az amerikai olaj és gázipari részvények negatív trendje.

Amíg azt elmúlt 5 évben a S&P Oil&Gáz index gyakorlatilag nulla emelkedést mutatott, míg a S&P500-as 50% felett értékelődött fel, az elmúlt 1 évben az előbbi index 30%-kal emelkedett, míg a szélesebb körű amerikai részvényindex közel 18%-kal zuhant. Azt gondolom, hogy ez a visszarendeződés 2023-ban is folytatódhat, részben a szénhidrogénárak emelkedése miatt bekövetkező javuló fundamentumok, részben a cégek alacsony értékeltsége miatt. Az értékeltség egyébként sokszor annyira a mélyben van, hogy a vállalatoknak érdemesebb osztalékot és/vagy részvényvisszavásárlásokat tenni, mint az alaptevékenységbe fektetni. Ezzel hozzájárulnak az olaj és gázárak emelkedéséhez, mivel így kisebb lesz az amerikai szénhidrogén kínálat.


A S&P Oil&Gas Total Return index szemben a S&P500-assal az elmúlt 1 évben
(Forrás: Bloomberg)

 


A S&P Oil&Gas Total Return index szemben a S&P500-assal az elmúlt 5 évben
(Forrás: Bloomberg)

Az 5 legizgalmasabb, elsősorban szénhidrogén kutatással és termeléssel foglalkozó részvénye 2023-ban az alábbiak lehetnek:

Marathon Oil (MRO US). Az amerikai független olajcég az Eagle Ford mezőn, az észak-dakotai Bakken mezőn, a Stack/Scoop képződményen, valamint Észak-Mexikóban termel. Az USA-n kívül Egyenlítői-Guinea területén van még termelése a társaságnak. A Marathon olaj nagyon olcsó: 3,4x EV/EBITDA és 6.2x PER mellett forog 2023-as várható eredményekkel. A cégnek jelentős részvényvisszavásárlási programja van, a cég 2022-ben 5 milliárd dollár működési pénzáramlás mellett 1,3 milliárd dollárt fektetett be, a 3,7 milliárd dollár szabad cash flow jelentős része visszaáramlott a részvényesek felé.

Chevron (CVX US). A Chevron globális olajcég, az üzlet 45%-a az Egyesült Államokban realizálódik. A vállalat 11,3 milliárd hordóegyenértékes bizonyított készlettel rendelkezik, napi olajtermelése 3,1 millió hordó/nap. A társaság 2022-ben 43 milliárd dollár működési cash flow mellett kb. 9 milliárd dollár befektetést eszközölt, ami azt jelenti, hogy 34 milliárd dollár szabad cash flow áll rendelkezésre a kamat, osztalék, adó fizetésre és a részvényvisszavásárlásra. A várható 2023-as számokkal a cég papírjai 10,5x PER és 5,7x EV/EBITDA mellett forognak.

Diamondback Energy (FANG US). A cég az amerikai Permian mezőn termel, elsősorban kőolajat, kisebb mértékben földgázt. A cég napi 224 ezer hordó kőolajat termelt a III. negyedévben, földgáz termeléssel együtt 391 ezer hordóegyenértékes termelést ért el naponta. A cég 5,6 milliárd dollár működési cash flow mellett 2 milliárd dollárt ruházott be az elmúlt 12 hónapban. A cég 4,2x EV/EBITDA és 5,6x PER mellett vehető a 2023-ra várható eredményekkel.

Occidental (OXY US). A 100 éves amerikai vállalat az USA-ban, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában termel szénhidrogént, az aktivitás 85%-a az USA-ban található. A kitermelés mellett jelentős petrolkémiai eszközei is vannak a cégnek az Egyesült Államokban. Az Occidental 3,5 milliárd hordóegyenértékes tartalékkal rendelkezik, kb. 900 ezer hordóegyenértékes a napi termelése. A várható 2023-as eredményekkel a részvény értékeltségi mutatói 8,6x PER és 4,6x EV/EBITDA alapon. A cég szabad cash flowja az iparág többi szereplőjéhez hasonlóan erősen pozitív volt: az Occidental 14,7 milliárd dollár működési cash flow mellett 2,8 milliárd dollárt ruházott be az elmúlt 12 hónapban.

Devon Energy (DVN US). A Devon Energy kizárólag az USA-ban, elsősorban az Eagle Ford, Anadarko és Delaware tartományban termel szénhidrogéneket. A társaság termelése napi 650 ezer hordóegyenértékes körül van. A cég 2023-as várható eredménnyel 7.0x PER és 4.5x EV/EBITDA értékeltségi mutatóval rendelkezik. A vállalat az elmúlt 12 hónapban 7,6 milliárd dollár működési pénzáramlást ért el szemben a 4,4 milliárd dollár beruházással.


A Chevron, az Occidental Petroleum, a Marathon Petroleum, a Devon Energy, a Diamondback Energy és a S&P Oil&Gas Total Return index alakulása az elmúlt 12 hónapban
(Forrás: Bloomberg)

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben