Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Még feljebb srófolta inflációs előrejelzését a Magyar Nemzeti Bank

PODCAST
PODCAST2022. december 21.   12:52

Az MNB az év utolsó kamatdöntő ülésén az idei évre várható inflációt 14,5-14,7 százalékra várja, míg a jövő évi árindex a 15 és 19 százalék közötti sávban mozoghat. Ez jelentős változtatás a szeptemberben várt 12-13 százalékhoz képest.

A várakozások megemelése borítékolható volt, aminek egyik legfőbb oka a benzinre vonatkozó ársapka kivezetése. Ez az intézkedés egyszeri hatásként 2-2,5 százalékos inflációs többletet jelent. Vannak azonban az ársapka eltörlésének további apróbb, tovagyűrűző hatásai is. „Felmerült a taxis tarfia esetleges megemelésének lehetősége jövő év februártól a magas üzemanyagárak miatt, valamint egyes szállítási szolgáltatások díjainak emelése” – mondta az Erste Bank makroelemzője.

Nagy János szerint attól is nagymértékben függ, hogy a jövő évi infláció a 15 vagy a 19 százalékhoz lesz közelebb, hogy miként alakulnak januárban a szokásos év eleji átárazások. Emellett érdekesség volt, hogy talán a tegnapi beszédében először hívta fel a figyelmet Virág Barnabás MNB-alelnök az ár-bérspirál kockázataira.

Ugyan jövőre reálbércsökkenés várható, ami ellene hat az ár-bérspirál kialakulásának, de mégis, a magas inflációs várakozások miatt a munkahelyeken a bértárgyalásokon folyamatosan előtérben lehetnek a (jogos) fizetésemelési igények. Virág Barnabás emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy megjelent az úgynevezett profit húzta infláció. Vagyis a cégek olyan áremeléseket hajtanak végre, amiket a költségnövekedésük nem indokolna, és csak a magas infláció leple alatt teszik meg.

A magyar infláció novemberben már a legmagasabb volt Európában, de ezen belül is kiemelkedő az élelmiszerárak növekedése. Az Erste Bank makroelemzője elmondta: az áremelkedés ötven százalékáért az energia-, a műtrágya-, és az alapanyagok drágulása a felelős, a másik feléért pedig a forint gyengülése, valamint az ársapkák hatása. „A kereskedők az árstopolt termékeken keletkező veszteségeiket szétterítik a többi árun, így inflációs növekményt előidézve” – tette hozzá Nagy János.

A szakértő szerint az élelmiszer áremelkedés február-március környékén állhat meg Magyarországon. Az MNB pedig a jövő év második felében kezdheti el a kamatok csökkentését. Nagy János szerint reálisnak tűnik az a kormányzati elképzelés, hogy a jövő év végén, decemberben már egyszámjegyű legyen a magyarországi infláció.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • milyen folyamatok látszódnak a magyarországi lakossági fogyasztásban?
  •  milyen év várhat jövőre a hazai tőzsdére?
  • a nemzetközi tőkepiaci hangulatot mennyire javíthatja, hogy Kína fokozatosan enyhíti zéró-Covid politikáját?
  • miért maradt el az év végi rally az amerikai részvénypiacokon?

A beszélgetés első részében Nagy Jánost, az Erste Bank makroelemzőjét, a második részében pedig Miró Józsefet, az Erste Befektetési Zrt. stratégáját Imre Lőrinc kérdezte a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

Túl sok energia, csekély eredményért

Kivételes időszakon vannak túl a nemesfémek, ipari fémek, amelyek közül több nyersanyag árfolyama is történelmi magasságokba emelkedett az elmúlt...

Egyre kevesebb gazda Németországban
AGRÁR SAROK

Egyre kevesebb gazda Németországban

Napjainkban, amikor a mezőgazdaság gazdálkodási körülményei alapjaiban és tartósan változnak meg, igen fontos mintákat találni az átalakulás...

2024. május 21.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben