Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Még feljebb srófolta inflációs előrejelzését a Magyar Nemzeti Bank

PODCAST
PODCAST2022. december 21.   12:52

Az MNB az év utolsó kamatdöntő ülésén az idei évre várható inflációt 14,5-14,7 százalékra várja, míg a jövő évi árindex a 15 és 19 százalék közötti sávban mozoghat. Ez jelentős változtatás a szeptemberben várt 12-13 százalékhoz képest.

A várakozások megemelése borítékolható volt, aminek egyik legfőbb oka a benzinre vonatkozó ársapka kivezetése. Ez az intézkedés egyszeri hatásként 2-2,5 százalékos inflációs többletet jelent. Vannak azonban az ársapka eltörlésének további apróbb, tovagyűrűző hatásai is. „Felmerült a taxis tarfia esetleges megemelésének lehetősége jövő év februártól a magas üzemanyagárak miatt, valamint egyes szállítási szolgáltatások díjainak emelése” – mondta az Erste Bank makroelemzője.

Nagy János szerint attól is nagymértékben függ, hogy a jövő évi infláció a 15 vagy a 19 százalékhoz lesz közelebb, hogy miként alakulnak januárban a szokásos év eleji átárazások. Emellett érdekesség volt, hogy talán a tegnapi beszédében először hívta fel a figyelmet Virág Barnabás MNB-alelnök az ár-bérspirál kockázataira.

Ugyan jövőre reálbércsökkenés várható, ami ellene hat az ár-bérspirál kialakulásának, de mégis, a magas inflációs várakozások miatt a munkahelyeken a bértárgyalásokon folyamatosan előtérben lehetnek a (jogos) fizetésemelési igények. Virág Barnabás emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy megjelent az úgynevezett profit húzta infláció. Vagyis a cégek olyan áremeléseket hajtanak végre, amiket a költségnövekedésük nem indokolna, és csak a magas infláció leple alatt teszik meg.

A magyar infláció novemberben már a legmagasabb volt Európában, de ezen belül is kiemelkedő az élelmiszerárak növekedése. Az Erste Bank makroelemzője elmondta: az áremelkedés ötven százalékáért az energia-, a műtrágya-, és az alapanyagok drágulása a felelős, a másik feléért pedig a forint gyengülése, valamint az ársapkák hatása. „A kereskedők az árstopolt termékeken keletkező veszteségeiket szétterítik a többi árun, így inflációs növekményt előidézve” – tette hozzá Nagy János.

A szakértő szerint az élelmiszer áremelkedés február-március környékén állhat meg Magyarországon. Az MNB pedig a jövő év második felében kezdheti el a kamatok csökkentését. Nagy János szerint reálisnak tűnik az a kormányzati elképzelés, hogy a jövő év végén, decemberben már egyszámjegyű legyen a magyarországi infláció.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • milyen folyamatok látszódnak a magyarországi lakossági fogyasztásban?
  •  milyen év várhat jövőre a hazai tőzsdére?
  • a nemzetközi tőkepiaci hangulatot mennyire javíthatja, hogy Kína fokozatosan enyhíti zéró-Covid politikáját?
  • miért maradt el az év végi rally az amerikai részvénypiacokon?

A beszélgetés első részében Nagy Jánost, az Erste Bank makroelemzőjét, a második részében pedig Miró Józsefet, az Erste Befektetési Zrt. stratégáját Imre Lőrinc kérdezte a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben