Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Apple: Egyelőre sok a kockázat

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINIPéntek ÁdámRészvényelemző2022. december 8.   11:16

Idén 18 százalékot esett az Apple árfolyama az általános gazdasági lassulás és a csökkenő mobiltelefon eladások miatt felélénkülő félelem hatására. Kína zéró-covid politikája is érzékenyen érinti a vállalatot, ugyanis az iPhone-ok fő gyártója, a kínai Foxconn működését súlyosan hátráltatták a lezárások. A hírek szerint a gyár működésének akadályoztatása miatt idén a tervezett 90 milliónál 6 millióval kevesebb iPhone Pro készülhet el.

Kína végre nekilátott enyhíteni a koronavírus miatti korlátozások szigorán, ami jó hír az Apple számára. A vezetőség úgy látja, hogy 2023-ban behozzák az idei lemaradást a legyártott telefonok darabszámát illetően, tehát a kilátások pozitívak. A mobiltelefonok iránti kereslet általános csökkenése az Apple-t csak kisebb mértékben érintette. A sima iPhone-okból a vártnál kevesebb fogyott, viszont a Pro széria hiánycikké vált részben a készülékek népszerűsége, részben a gyártási nehézségek miatt. A szeptemberben zárult pénzügyi év negyedik negyedévében az iPhone-ok értékesítéséből származó összeg, mely a vállalat bevételének közel felét adja, 42,6 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 38,9 milliárdról.

A negyedéves összbevétel rekordnak számító 90,1 milliárd dollárra hízott, ami 8 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest, a részvényenkénti 1,29 dolláros nyereség pedig 4 százalékos növekedést jelent.

Az Apple bevétele és nyeresége az elemzői várakozások szerint a következő években is növekszik, tehát az árfolyam idei 18 százalékos esése nem annak köszönhető, hogy a vállalat eredményessége visszaesik, hanem csak a növekedés mértékére vonatkozó várakozások mérséklődtek. A várakozások szerint a szeptember 24-én zárult 2022-es pénzügyi évben elért 394,3 millió dolláros bevétel a következő évben 3 százalékkal 406 millióra növekszik, a nyereség pedig részvényenként 6,1 dollárról 6,24 dollárra emelkedik.

A relatív értékeltség nem csökkent jelentősen

A piac továbbra is magasan árazza az Apple-t a jövőbeli erőteljes növekedésben reménykedve. Az alábbi táblázatban is látható, hogy a vállalat P/E mutatója közel másfélszerese a szektortársak átlagának az 2022-es eredmények alapján, a 2023-as várakozásokkal számolva pedig már 60 százalékhoz közelít a prémium. Az EV/EBITDA esetén még ennél is nagyobb különbséget mutatkozik, a 2023-as várakozások alapján az Apple értékeltsége 87 százalékkal magasabb.

Forrás: Bloomberg, Erste

Hozzá kell tenni, hogy az Apple esetén nem újdonság ez a prémium, az utóbbi 2 évben még a jelenleginél is 10 százalékkal magasabb volt az értékeltsége a versenytársakhoz viszonyítva. A lenti grafikonon a P/E arány alakulása látható, az Apple feketével, a versenytársak átlaga narancssárgával jelölve.


Forrás: Bloomberg, Erste

Technikai kép

November végén az árfolyam lebukott a rövid távú mozgóátlagok alá, az MACD indikátor pedig eladási jelzést adott, igaz, ezt nem erősítette meg magas forgalom. A következő napokban nem is történt komolyabb esés, sőt a hónap utolsó napján közel 5 százalékot ugrott a részvény, és újra a 20 és 30 napos mozgóátlagok fölött zárt, majd ismét lefordulás következett. A technikai kép összességében semlegesnek mondható, komolyabb emelkedésre vagy esésre nem utal a közeljövőben.


Forrás: Bloomberg, Erste

 A Bloomberg adatbázisa szerint 37 elemző ajánlja vételre, 8 tartásra és 1 eladásra. A célárak átlaga 175,8 dollár, ami közel 25 százalékos felértékelődési potenciált jelez a jelenlegi 140,9 dolláros árfolyammal számolva.

Vélemény: A magas kamatkörnyezet és az utóbbi hetekben ismét felerősödő recessziós félelmek nem kedveznek a magas értékeltséggel rendelkező technológiai vállalatoknak. A magas árak hatására a lakossági megtakarítások megcsappannak, ami az Apple prémium kategóriás termékei iránti kereslet csökkenését eredményezheti, ezért rövid távon kockázatos a papír.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben