Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csak a részvény?!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. december 5.   10:41

Erste kommentár Pénteken volt egy kisebb riadalom a relatíve erős amerikai munkaerőpiac kapcsán, de a valóságban hamar megnyugodtak a kedélyek. Ugyanígy aggasztó lehetne, hogy a munkabérek a várt 4,7 százalékkal szemben...

Erste kommentár

Pénteken volt egy kisebb riadalom a relatíve erős amerikai munkaerőpiac kapcsán, de a valóságban hamar megnyugodtak a kedélyek. Ugyanígy aggasztó lehetne, hogy a munkabérek a várt 4,7 százalékkal szemben 5,1 százalékkal nőttek az elmúlt év folyamán. Persze ezt kevésbé veszik elő az aggódni vágyók, hiszen ez azért jócskán elmarad a 7,7 százalékos inflációtól, azaz a feszes munkaerőpiac ellenére sem szálltak el a bérek. Sőt, 2-3 százalékos reálbér csökkenés látható. Ez pedig – elvileg – hatékonyság növekedéssel kell, hogy járjon, ami segít letörni az inflációt. A probléma akkor lépne fel, ha hosszabb ideig fennállna az inflációs nyomás, hiszen akkor a munkavállalók már kevésbé nyelnék le a békát, s ha akkor éppen feszes a munkaerőpiac, akkor valószínűleg kialakulna a bér-ár spirál. S akkor egy darabig valószínűleg nem menekülünk meg az infláció rémétől. Vagyis a továbbra is viszonylag „kedvező” béradatok ellenére is ügyködni kell a Fed-nek, hogy megtörje a munkaerőpiac feszességét.


A részvénpiac meg azért mégis megijedt. Pedig a kötvénypiacon végül tovább süllyedtek a hozamok. A 10 éves referencia hozam 3,5 százalék környékéről, kicsivel 3,49 alá csökkent, hogy aztán ma ismét emelkedjen egy picit. A kamatemelési várakozások sem változtak jelentősen. Még idén 4,25 és 4,5 százalék közé emelkedhet a Fed irányadó rátája, hogy aztán 4,75-és 5,0 százalék között tetőzzön, s jövő március és szeptember között ott is maradjon, majd 2024 elején visszatérjen a december közepére várható szintre. Szóval nem kell túlaggódni ezt a pénteki adatot.


Persze azért – ettől függetlenül – tart a korrekciós fázis. Így a DAX és a BUX is csökken a ma délelőtti kereskedésben.

Nagyot ugrik a kínai részvénypiac

Vissazfogott, vegyes mozgások jellemezték pénteken az európai részvénypiacokat. Az Euro Stoxx50 0,2%-ot csökkent, a FTSE100 stagnált, a DAX viszont 0,3%-ot emelkedett.


Hasonlóan visszafogott mozgások jellemezték Amerikát is. A Dow 0,1%-ot emelkedett, míg az S&P500 0,1%-ot, a Nasdaq pedig 0,2%-ot csökkent.


A Covid szigor enyhülésére kilőttek ma reggel a kínai részvényindexek. A Hang Seng 3,8%-ot, a CSI300 1,8%-ot ugrott. A japán Nikkei ugyanakkor csak 0,2%-ot emelkedett.

410 alatt kezdi a hetet a forint

Volatilis mozgásokat mutatott pénteken a forint árfolyama. A nap végére kisebb forinterősödés mutatkozott, az EURHUF devizapár a nyitó 412,2-ről 409,9-re csökkent zárásra. Az elmúlt napokban az EU-s pénzekkel kapcsolatos bizonytalanság csak részben oldódott. Az RRF tervünket elfogadták ugyan, de a források tényleges érkezése továbbra is bizonytalan, hiszen a kormánynak komoly vállalásokat kell teljesítenie, ami még több időt igényel. Ma reggel 410 alatt nyitott a kurzus. A héten a novemberi inflációs adatok lehetnek a figyelem középpontjában.

Kamatdöntésekre várnak a nemzetközi devizapiacokon

A nemzetközi devizapiacokon pénteken tovább erősödött az euró a dollárral szemben. A vártnál jobb amerikai munkapiaci adatok nyomán a Fed kamatvárakozások emelkedtek, melyek valamelyest enyhíthetik a dollárra nehezedő leértékelődési nyomást a héten. Fontosabb makroadatok egyik térségből sem várhatók, a figyelem egyre inkább a jövő heti Fed és EKB kamatdöntésekre irányulhat.

Az orosz embargó első napján stabil az olaj ára

A WTI 80,5, a Brent típusú kőolaj 85,8 dollár/hordó szinten forgott ma reggel a februári leszállításra, míg pénteki Ural záróár 63,8 dollár volt. Ma lép életbe az orosz kőolaj elleni EU-s embargó, ami csak a tengeri szállításokra vonatkozik, így Magyarország továbbra is kaphatja csővezetéken a nyersanyagot. A hétvégén a G7-es országok és Ausztrália megegyeztek egy hordónként 60 dolláros árplafonban az orosz tengeri kőolaj szállítások esetében. Ez azt jelenti, hogy európai tankercégek és biztosítók továbbra is nyújthatnak szolgáltatást nem-EU-s országnak, hogy elszállítsák az orosz kőolajat, feltéve, ha a vételár szállítási és biztosítási költségek nélkül nem éri el a 60 dollárt hordónként. Az OPEC+ a hétvégi döntése alapján nem változtat a nyersolaj kitermelési volumeneken, mivel jelentős kockázatot lát abban, hogy az embargó miatt kisebb volumenű orosz kőolaj került exportra, ami árfelhajtó tényező lehet.

Az arany enyhén emelkedik a gyenge dollár miatt

Az arany 1.803 dollár volt unciánként az ázsiai kereskedésben. A nemesfém jegyzését segítette a gyenge dollár. A zöldhasú 1,0570-es szintig esett az euróval szemben, de a többi devizához képest is gyengült. A befektetők emésztik a pénteki munkaerőpiaci adatot is, ami erősebb lett a vártnál. Ennek ellenére a vélemények szerint a Fed óvatosabb lesz már a kamatemelésekkel, mivel a túlzott szigor jelentősen ronthatja az amerikai gazdasági kilátásokat. A 10 éves dollár állampapír hozam 3,52%-ig süllyedt.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben