Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

MOL: Az iparági környezet kiváló, de az államok elvonhatják a többletjövedelmet

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINIPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2022. november 7.   16:17

A MOL jelenleg rendkívül kedvező külső környezetben tevékenykedik. Az európai olaj és földgázárak magas szinten állnak, a finomító marzs soha nem látott magasságban van. Különösen a dízel árrés emelkedése kedvező a vállalatnak, mivel a...

A MOL jelenleg rendkívül kedvező külső környezetben tevékenykedik. Az európai olaj és földgázárak magas szinten állnak, a finomító marzs soha nem látott magasságban van. Különösen a dízel árrés emelkedése kedvező a vállalatnak, mivel a cégcsoport finomítói a dízel üzemanyag kihozatal maximálására törekednek. A társaság a tervezett EU-s orosz olajimport embargó ellenére a jövőben is vásárolhat vezetékes orosz kőolajat. Az orosz Ural típusú kőolaj jelentős, 20-30 dolláros diszkonttal forog az iránymutató Brent típusú kőolajhoz képest, ami jelentős költségelőnyt jelent a társaságnak. A MOL közép-keleti európai vevői a Covid járványt követően ismét erős keresletet támasztanak a cég termékei iránt. Egyedül a petrolkémiai piac gyengélkedik az utóbbi időben a lassuló európai konjunktúra miatt.

A MOL finomítói marzsainak és a Mediterrán Komplex finomítói marzs alakulása 2021-től (dollár/hordó)

Forrás: MOL, Reuters

A vállalat küzd ugyanakkor azzal, hogy ezt a kiváló nyereséget az állami szereplők, elsősorban Magyarország kormánya el kívánja vonni. A magyar állam számos adóemelést hajtott végre idén, és különböző speciális adókkal is sújtotta a csoportot. Ezek közül a legfontosabb az Ural és a Brent típusú kőolaj árának különbségére kivetett különjárulék, a 40-50%-ra emelt bányajáradék, illetve a kiskereskedelmi tevékenység után beszedett extra adó. Emellett 2021 novemberétől kezdve az ország 480 forintban rögzítette a kiskereskedelmi üzemanyagárakat. Azóta a szabályozás több ponton is változott, jelenleg csak magyar magánszemélyek esetében érvényes ez a tarifa, viszont az ilyen irányba történő nagykereskedelmi árat is ezen a 480 forintos szinten rögzítették a hatóságok. Ennek nyomán mind a vállalat finomítás/nagykereskedelmi, mind a fogyasztói szolgáltatás üzletágában jelentős az elmaradt haszon. A magyar állam mellett Horvátország és Csehország is változásokat léptetett életbe, vagy tervez a piaci szabályozás és az adórendszer terén. Horvátország többek között 41 euró/MWh szinten rögzítette a földgáz átadási árakat, ami jelentősen elmarad a piaci szinttől. A MOL a kormányzati lépés ellen jogi eszközökkel is harcolni szeretne. A jövőben nem zárjuk ki, hogy még több ország fog a MOL-ra nagyobb terhet rakni, mivel az általános megközelítés az, hogy a társaságnak a háború és az energiakrízis okozta extra nyereséget meg kell osztania a fogyasztókkal.

A MOL árazása kedvezőbb a vetélytársakénál. A cég jelenleg 3,3x 2022-es P/E mutató mellett forog, míg a versenytársak átlaga 4,5x. Az alacsonyabb árazás némileg tükrözi a részvény nagyobb politikai kockázatát, az átláthatóságból és a vállalatirányításból adódó diszkontot. Ezek alapján úgy véljük, hogy a MOL megfelelően van értékelve a többi szektortárshoz viszonyítva.

A MOL P/E értékelési mutatója a régiós versenytársakhoz viszonyítva

Forrás: Bloomberg, Erste

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben