Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

MOL: Erős harmadik negyedéves nyereség várható a külső környezet miatt, ami ellensúlyozta a kedvezőtlen szabályozást

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MININagy AndrásRészvényelemző2022. november 2.   08:31

A MOL november 4-én teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését. A vállalat 486 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA nyereséget érhet el a várakozásunk szerint, míg a piaci konszenzus a tisztított, CCS-alapú EBITDA-ra ennél némileg kisebb,...

A MOL november 4-én teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését.

A vállalat 486 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA nyereséget érhet el a várakozásunk szerint, míg a piaci konszenzus a tisztított, CCS-alapú EBITDA-ra ennél némileg kisebb, 477,2 milliárd forint.

A cég divíziói közül a kutatás-termelés jelentősen növelte eredményét, ami a magas olaj- és gázáraknak köszönhető. A becslésünk 225 milliárd forint negyedéves, tisztított, CCS-alapú EBITDA. A Brent típusú kőolaj európai átlagára 99,1 dollár volt hordónként a harmadik negyedévben az előző negyedév 112,8 dolláros átlagára után. Az 1-hónapos TTF átlag gázár 203,5 euró/MWh volt az előző negyedév 100,9 euró/MWh árával szemben. A dollár erősödése szintén segített, az amerikai deviza átlagára 400,8 forint volt, míg a második negyedévben csak 362,5 forintot tett ki. A MOL a becslésünk szerint napi 91 ezer hordóegyenértékes szénhidrogént termelt.

A feldolgozás-kereskedelem üzletág kisebb árrését kompenzálta a nagyobb volumen hatás. A mi becslésünk szerint a Brent komplex finomítói árrés 10 dollár/hordó lehetett, míg az Ural/Brent árkülönbség 24 dollárt tett ki a harmdik negyedévben. Ez a két mutató az előző negyedévben 17,6 dollár/hordó és 34,8 dollár/hordó volt, tehát a marzs környezet némileg romlott negyedév/negyedév alapon. A Dunai Finomítóban jelentős karbantartás zajlott ebben az időszakban. A magyar állam enyhített az ársapka szabályozáson, szűkítette azon fogyasztók körét, akik kedvezményes áron vehettek dízel és benzin terméket. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a cég javuló eredményt érjen el a második negyedévhez képest.

A fogyasztói szolgáltatások üzletágat továbbra is sújtotta a negatív árszabályozás és a 480 forinton befagyasztott kiskereskedelmi ár, amit ellensúlyozott az erős üzemanyag és nem-üzemanyag volumen hatása. Az előrejelzésünk szerint a divízió 40 milliárd forint tisztított EBITDA profitot ért el az időszakban. A gázüzletág harmadik negyedéves EBITDA nyeresége 11 milliárd forint a becslésünk szerint. A központ és a szegmensek közti átvezetés hatása 25 milliárd forint veszteség az EBITDA soron.

A nettó nyereség előrejelzésünk 235 milliárd forint, ami kismértékben elmarad az előző negyedév rekordnak számító 249,5 milliárd forintjától. A MOL-t nagyobb mértékben sújtották a magyar állam különadói, mint korábban. A cég fizet az Ural/Brent különbség után, és az állam megemelte a bányajáradékot illetve a kiskereskedelmi különadót is. A MOL a negatív szabályozási környezet ellenére a rendkívül kedvező külső tényezőknek és a belső hatékonyságnak köszönhetően kiváló teljesítményt nyújtott.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben