Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csökkenő eredmény a Magyar Telekomtól

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. május 8.   09:39

Jönnek a jó hírek: a portugálok hosszú idő óta először tudtak 10 éves kötvényt eladni, ráadásul a lefedettség cirka háromszoros volt, azaz jelentős érdeklődés mellett zajlott az aukció. Közben Kínában a várakozásoknál (9,2 százalék) nagyobb mértékben, 15 százalékkal növekedett az export. Ez fokozta az örömet Ázsiában, ami ma továbbgördülhet Európára is. A DAX index...

Jönnek a jó hírek: a portugálok hosszú idő óta először tudtak 10 éves kötvényt eladni, ráadásul a lefedettség cirka háromszoros volt, azaz jelentős érdeklődés mellett zajlott az aukció. Közben Kínában a várakozásoknál (9,2 százalék) nagyobb mértékben, 15 százalékkal növekedett az export. Ez fokozta az örömet Ázsiában, ami ma továbbgördülhet Európára is. A DAX index megtette azt a történelmi lépést, amelyre több mint 5 évet kellett várni, azaz áttörte a korábbi maximumot és minden idők legmagasabb értékére szaladt, s ott is zárt. Ez nagyon pozitív jel, ráadásul a tengerentúlon is új csúcsokon tudtak zárni az indexek, legalábbis ami az S&P500 és a Dow Jones ipari átlagindexeket illeti. Az utóbbi először zárt 15.000 pont fölött. A magyar börzén is megindult az élet, hiszen javult a forgalom is, és néhány napos küzdelem után az index is a 200 napos mozgóátlag fölé tudott menni. Így itt is megjelent némi pozitív erő, amely ma is kitarthat, tehát emelkedést várunk a mai napon.
Piaci áttekintés
- Ismét történelmi csúcson a tengerentúli indexek
- Alig mozgott az arany és az olaj kurzusa
- Jelentős napon belüli mozgás a forint piacán
- Ázsiába is jutott a jókedvből
- Növekvő bevételek mellett csökken a Magyar Telekom eredménye
- Holnap reggel jelent a Richter
- Emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Tovább robogtak felfelé a vezető tengerentúli börzék, a Dow és az S&P500 is új történelmi maximumra kapaszkodott (Dow 0,58%, Nasdaq 0,12%, S&P500 0,53%).
- A Walt Disney tegnap zárás után publikálta második negyedéves számait. Az egyszeri tételekkel szűrt részvényenkénti profit 79 cent volt, ami 2 centtel magasabb az elemzők várakozásánál, és lényegesen meghaladja az egy évvel ezelőtti 57,9 centet. Az árbevétel 9,63 milliárd dollárról 10,55 milliárd dollárra emelkedett, ami a 10,49 milliárd dolláros várakozás felett van. A részvény 0,6%-ot emelkedett a zárás utáni kereskedésben.
- A Symantec árbevétele 1,75 milliárd dollár volt az első negyedévben, míg az elemzők 1,73 milliárd dollárra számítottak. A részvényenkénti profit 44 cent volt, a piac pedig 38 centre számított.
Európa
- A nyugat-európai börzék is jó formában voltak tegnap, bár a nap végére elgyengültek az indexek (FTSE100 0,54%, DAX 0,86%, CAC40 0,36%).
- A német ipari rendelésállomány 2,2%-ot emelkedett márciusban, miközben az elemzők 0,5%-os visszaesésre számítottak.
Olaj, arany
- Ma az amerikai rövid határidős WTI 95,8 dolláron állt, míg az arany 1,456 dolláron tartózkodott. Mindkét nyersanyaggal lényegében változatlan áron kereskedtek. A globális pénzbőség most inkább a kötvény és részvénypiacokat célozta meg.
Devizák
- Az EUR/USD árfolyam lényegében változatlan maradt a tegnapi kereskedés során, a devizapár értéke 1,3076-ról 1,3079-re emelkedett. A mozgás lehetőségének gátat szab, hogy jelenleg egy szűkülő ékben mozog az árfolyam, azonban ebből a technikai formációból hamarosan kitörhet az kurzus, ami ismételten a volatilitás növekedését eredményezheti.
- Az EUR/HUF tegnap napon belül jelentős utat járt be. Reggel még egy rövid ideig 298 fölött is járt az árfolyam, majd innen egy jelentősebb forinterősödést követően 295 közelébe is csökkent az árfolyam, de végül 296,19-en fejezte be a kereskedést a devizapár, ami enyhe erősödést jelent a 297,19-es nyitó értékhez képest.
Távol-Kelet
- A pozitív nemzetközi hangulatban az ázsiai tőzsdék is emelkedni tudtak, hasonlóan európai és amerikai társaikhoz. A Nikkei 0,99%-ot, a Hang Seng 0,60%-ot, míg a Shanghai index 0,42%-ot emelkedett.
- Kína 18,6 milliárd dolláros kereskedelmi többletről számolt be Áprilisban a várt 15,55 milliárd dollár helyett, miután az export 14,7%-kal, az import pedig 16,8%-kal növekedett, mindkettő meghaladta a várt növekedést. Export tekintetében például csak 9,2%-os bővülést vártak. A vártnál kedvezőbb külkereskedelmi adat a gazdasági helyzet javulását sugallja.
Határidős piacok
- Pozitív hangulat uralkodik a határidős piacokon.
Vállalati hírek
- A Magyar Telekom ma hajnalban publikált eredménye alapvetően megfelelt a vártnak, de eredménysoron kissé elmaradt attól. Az árbevétel az alacsony marzsú energia üzletágnak, valamint a készülék értékesítésnek köszönhetően a várt felett alakult. A mobil bevételek lényegében szinten maradtak, míg a vezetékes üzletág csak kismértékben esett vissza. Az EBITDA 24%-kal csökkent, ami annak tudható be, hogy a cég az I. negyedévben könyvelte el az egész évre fizetendő közműadót (7,3 milliárd forint). Az idei EBITDA célokat megerősítette a Magyar Telekom. A rezsicsökkentés miatt veszteséges volt az energia értékesítés. A nettó profit elsősorban a macedón leánynál újraszámolt halasztott adó miatt lett alacsonyabb a vártnál. Mintegy 30%-kal estek vissza a beruházások, igaz, a tavalyi első negyedévben spektrum licenc díjat fizetett a cég. A cég idén szinten maradó árbevételre számít, melyből 40 milliárd forintot tehet ki az energia szegmens. Az árbevétel növekedés ellenére csökkenő profit oka a magas adóterhelés, és hogy a növekmény az alacsony marzsú illetve veszteséges üzletágakat érinti. Kérdés, hogy az energia szegmens hogyan válhat nyereségessé, de legalább nullszaldóssá.
- Holnap hajnalban teszi közzé 2013. I. negyedéves eredményét a Richter.
- Sajtóhírek szerint az INA kiszáll a Moghan-2 blokk kutatásából, amire 2008-ban szerződött az irániakkal. A projekt 141 millió dollár értékű volt. A hír nem fog hatni a MOL részvényárfolyamára. A kiszállás oka valószínűleg az Irán elleni szankció, ami megnehezíti a pénzek mozgatását.
- A PannErgy tegnap átadta a miskolci geotermikus projekt első ütemét. A 20.000 háztartást hőenergiával ellátó rendszer ugyan most hétvégén indul, de eredményt érdemben csak októbertől, a fűtési szezon indulása után termel majd. Később további háztartásokat kapcsolnak majd be a rendszerbe, a hőerőmű kapacitása egy éven belül elérheti a 800.000 GJ-t. A hír kedvező, de árfolyamhatásra nem számítunk.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben