Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Feszes!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. október 10.   11:24

Erste kommentár Még mindig feszes a munkaerőpiac az Egyesült Államokban. Továbbra is történelmi minimumomon, 3,5 százalékon áll ugyanis a munkanélküliségi ráta! Na jó, volt ennél alacsonyabb is, 2,5...

Erste kommentár

Még mindig feszes a munkaerőpiac az Egyesült Államokban. Továbbra is történelmi minimumomon, 3,5 százalékon áll ugyanis a munkanélküliségi ráta! Na jó, volt ennél alacsonyabb is, 2,5 százalék az 50-es évek elején. Sőt, a 60-as évek második felében – a  nagy inflációs robbanás előtt – is láthattunk ez alatti értéket. De a mostaninál alacsonyabb értéket akkor is nagyon régen láthattunk, miközben a piaci szereplők szinten maradásra, 3,7 százalékra számítottak. Az, hogy visszafelé léptünk, vagyis nem romlott a munkaerőpiac, ki is vágta a biztosítékot, és komoly esést indukált a részvénypiacokon. S meglepetésre szinte csak ott. A hozamkörnyezet alapján számított kamatemelési várakozások csak enyhén csúsztak felfelé, és a 10 éves hozam is csak kismértékben emelkedett, nem jobban, mint az adat előtti napokban. Vagyis itt egyértelműen egy talán indokolatlan részvénypiaci optimizmus tört derékba. Ha a technikai képre nézünk, akkor eddig a júliusi mélypontról indult korábbi emelkedést adtunk vissza. Egyelőre tart ez a támasz. Ha eltörik és azt meg is erősíti, akkor letörli a korábbi bika jelet a grafikonról, s kiderül, hogy csak a 20-30 napos mozgóátlagok egyszerű visszatesztje volt-e a múlt hét eleji felpattanás.


Ma a DAX és a BUX is enyhén csökken a fentiek tükrében.

Erőteljes esést hozott az amerikai munkaerőpiaci adat

A vártnál alacsonyabb amerikai munkaerőpiaci adat komoly eladói nyomást okozott, hiszen azt jelentheti, hogy még nem értük el a munkaerőpiaci és így az inflációs fordulópontot sem, ezért további monetáris szigorításra van szükség.


Az amerikai adat megjelenéséig az európai részvényindexek oldalaztak, majd Amerika hatására lefordultak. A DAX 1,6%-ot, az Euro Stoxx pedig 1,7%-ot csökkent. A FTSE100 jól tartotta magát, mindössze 0,1%-ot csökkent az értéke. Egyedül az energiacégek tudtak emelkedni, míg a legnagyobb esést az IT szektor szenvedte el.


Amerika már eleve negatívan nyitott. A Dow 2,1%-ot, az S&P500 2,8%-ot, a Nasdaq pedig 3,8%-ot esett. A tengerentúlon minden szektor csökkent, főként a kommunikációs szolgáltatók, az IT cégek és a nem alapvető fogyasztási cikkek gyártói.


Az egy hét után újranyitó CSI300 1,2%-ot esett, a Hang Seng 2,8%-kal került alacsonyabbra. A változatosság kedvéért ma a japán részvénypiac tart zárva.

Magyarország és Szerbia olajvezetéket épít, hogy Szerbia a Barátság rendszerről közvetlenül is kaphasson orosz kőolajat

A hétvégén Aleksandar Vucic szerb és Orbán Viktor magyar miniszterelnök bejelentette, hogy a két ország egy 128 kilométeres olajvezetéket épít, melynek a célja, hogy a szerbiai finomítók és a Barátság olajrendszer között direkt kapcsolat jöjjön létre. Szerbia november 1-től le szeretne válni az orosz kőolaj vételéről, mivel Horvátország nem járul hozzá, hogy az EU-s embargó értelmében orosz olaj folyjon az Adria kőolajvezetéken, ami ellátja a szomszédos országot. A közvetlen kapcsolat a Barátság rendszerrel azonban lehetővé teszi, hogy a NIS Magyarországon keresztül továbbra is vehessen orosz alapanyagot. Az új vezeték, amely valószínűleg használná a MOL és a szerbiai NIS olajipari cég meglévő egységeit és infrastruktúráját, két év alatt épülne meg és 100 millió dollárba kerülne. Véleményünk: A hírek alapján nem egyértelmű, hogy mi a MOL szerepe a projektben. A magyar cég jelenleg az orosz olajról való leváláson gondolkodik, ami 500-700 millió euróba és 2-3 évbe kerül, és lehetővé teszi, hogy mindkét belső nagy finomító a horvát Adria kőolaj vezetéken kapjon nem orosz eredetű nyersanyagot. A projekt prioritást kapott a MOL-nál. A szerb-magyar kőolaj összeköttetés politikailag is kényes kérdés, és kivívhatja Horvátország és az EU rosszallását.

Csúcson a Gloster nyitott rendelésállománya

Új csúcsra, 1,3 milliárd forintra emelkedett a Gloster nyitott rendelésállománya szeptember végén. Ez 84%-os növekedést jelent a tavalyi harmadik negyedév végi értékhez képest. A nyitott rendelésállomány a már leszerződött, még nem teljesített, de 2022-ben biztosan teljesülő megrendeléseket mutatja. A nyitott rendelések döntő része szolgáltatás, amit nem érint a chiphiány, így a társaság biztos abban, hogy év végéig teljesíteni tudja a megrendeléseket.

Szakíthat Kanye West és az Adidas

Az Adidas bejelentette, hogy felülvizsgálja a Kanye West-tel folytatott együttműködését. A közös együttműködés eredménye a Yeezy márka, ami üzletileg ugyan rendkívül sikeres az Adidas számára, de folyamatos ellenététek vannak a rapper és a sportszergyártó között. A jelenlegi szerződés értelmében az együttműködés 2026-ig tartana a felek között.

425-nél az EURHUF

Kissé tovább gyengült a forint pénteken. A nap végén kicsivel 425 alatt állt az EURHUF devizapár, és a ma reggeli kereskedésben is hasonló szinteken kereskednek a forinttal. A magyar deviza mérsékelt teljesítménye mögött főként a dollár újbóli erőre kapása húzódik meg. Hazai külkereskedelmi, államháztartási és inflációs adatok érkeznek a héten.

Inflációs adatok és Fed-jegyzőkönyv a heti fókuszban

A nemzetközi devizapiacon a pénteki hírek ismét a dollár erejéről szóltak. Tegnap mintegy 0,5%-ot erősödött az USA devizája az euróval szemben, s egyelőre nem látszik korrekció. Az EURUSD 0,973-on áll jelenleg. A piac a héten a Fed-jegykönyve mellett elsősorban az amerikai headline inflációs, valamint kiskereskedelmi adatokra figyelhet.

A nagy emelkedés után gyengült a nyersolaj

A WTI 91,1, a Brent pedig 97,8 dollár/hordó volt ma reggel a decemberi lejáratra, míg az Ural 80 dollár fölé emelkedett azonnali szállításra. A piacon újra felerősödött az aggódalom, hogy a Fed agresszív kamatemelései miatt összeesik a globális olajkereslet. A kínai covid politika is erősíti a folyamatot, a párt heti nagy kongresszusa előtt ismét meredeken emelkedik a fertőzésszám a távol-keleti országban. A múlt heti OPEC+ emeléssel kapcsolatban is érdekes becslések láttak napvilágot. A napi 2 millió hordós termeléscsökkentés a valóságban néhány százezer hordónyi kínálatsüllyedést jelent mindössze, mivel Kazahsztán jelentős termelésbővítésre készül, ha két mezője visszatér a mostani leállítások után. Ez önmagában napi 560 ezer hordóval növeli az ázsiai ország termelését. A dízel piacon egyre rosszabb a helyzet, az amerikai dízel árrés soha nem látott magasságba, 80 dollár/hordó közelébe nőtt a finomítói leállások és az erős kereslet miatt. Az európai helyzet is aggasztó, mivel a francia finomítók sztrájk miatt leálltak, ami növeli a hiányt.

Az arany gyengült a pénteki munkaerőpiaci adat után

Az arany 1.685 dollárig süllyedt, miután a pénteken közzétett szeptemberi USA munkaerőpiaci jelentés a vártnál erősebb munkapiaci helyzetet mutatott. Az új, nem-mezőgazdasági munkahelyek száma 263 ezerrel bővült szeptemberben, míg a piac 250 ezerre számított. Ez az erős növekedés azt jelenti, hogy a Fed valószínűleg tartja a 75 bázispontos kamatemelési ütemet és a jövő év elején 4 5% közé nő az irányadó kamatláb. Az arany számára negatív a növekvő hozamszint, mivel a nemesfém nem fizet kamatot.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Szigorú szavak, laza lépések
SZTORI

Szigorú szavak, laza lépések

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 25 bázispontos kamatcsökkentés lett: a jegybanki...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben