Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Bár a kamatemeléseknek vége, a szigorítás folytatódik az MNB-től

PODCAST
PODCAST2022. október 5.   13:38

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György a múlt héten jelentette be, hogy 13 százalékon befejeződik a jegybanki alapkamat emelési ciklus, és mostantól a likviditásszűkítésre helyeződik a hangsúly. Ennek első lépcsőjeként a jegybank ezen a héten tartja a változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszközének első tenderét, illetve a diszkontkötvény első aukcióját is.

Folytatódik a szigorú monetáris politika a jegybank részéről – erősítette meg az MNB kommunikációját a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában az Erste Befektetési Zrt stratégája is. Miró József szerint a koronavírus-járvány kezelése során nagymértékben megnőtt a gazdaságban lévő készpénz mennyisége, és most ezt a plusz likviditást kell kiszippantani a piacról.

A covid válság idején a Magyar Nemzeti Bank is élen járt a friss tőke piacra zúdításával, a különböző hitel- és likviditási programjaival. Most azonban a magas infláció miatt ezt az óriási pénztömeget el kell kezdeni lecsökkenteni, méghozzá három alapvető eszközön keresztül.

Egyfelől a hosszabb futamidejű változó kamatozású likviditáslekötő betét formájában. Ennek az eszköznek köszönhetően a jegybank két hónapra tudja kivonni az adott mennyiségű likviditást a pénzpiacról. Rövidebb, egyhetes instrumentumnak számít a diszkontkötvény, amely ugyanezt a célt szolgálja, ugyanakkor ez egy eladható eszköz. A harmadik bevezetett instrumentum pedig a kötelező betéti tartalékráta megemelése egy százalékról minimum öt százalékra, ami szintén több milliárd forintot húzhat ki a piacról. A szakértő szerint a napi likviditáskezelésre ez utóbbit fogják leginkább használni a bankok.

Miró József hozzátette: a bejelentett likviditásszűkítő intézkedések stabilizálhatják, akár erősíthetik is a forint árfolyamát, hiszen megdrágítják a spekulációt a magyar devizával szemben, annak köszönhetően, hogy a devizacsere-ügyletekben emelhetik az implikált kamatszintet. Másfelől ezek az intézkedések az inflációt is lassíthatják, a következő hónapokban várható a fordulat a fogyasztói árindexben. Addig viszont még az év végéig az augusztusihoz képest emelkedő inflációt tapasztalhatunk.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • mennyire tartós a földgáz piacán az elmúlt napokban látott árcsökkenés?
  • hogyan alakulnak a különböző LNG-beruházások a kontinensen?
  • miért volt szükség fizetési haladékot kérnie az MVM-nek a Gazpromtól?

Miró Józseffel, az Erste Befektetési Zrt. stratégájával Imre Lőrinc beszélgetett. 

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben