Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel a Magyar Telekom

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. május 6.   09:11

Miközben a portugálok megint megszorítanak, a vezető indexek új csúcsra száguldottak a várakozásoknál jobb amerikai munkaerőpiaci adatoknak köszönhetően. Pedig ez azt is jelentheti, hogy az amerikai lazító politika, nevezetesen a havi pénzmennyiség növelés hamarabb fékeződhet. A reakcióból világosan látszik, hogy a rossz növekedési kilátások miatt aggódtak a...

Miközben a portugálok megint megszorítanak, a vezető indexek új csúcsra száguldottak a várakozásoknál jobb amerikai munkaerőpiaci adatoknak köszönhetően. Pedig ez azt is jelentheti, hogy az amerikai lazító politika, nevezetesen a havi pénzmennyiség növelés hamarabb fékeződhet. A reakcióból világosan látszik, hogy a rossz növekedési kilátások miatt aggódtak a befektetők, hiszen több szorgos kéz nemcsak többet termel, de többet is fogyaszt. Így a Dow Jones és az S&P500 új csúcsra szaladt, és a német DAX index is megkísérelte a csúcstámadást, de aztán meggondolta magát. Ma árgus szemekkel figyeljük a hajszálnyira levő csúcsot 8.151,57 pontnál. Vajon kialakul-e az új csúcs? Erre az ázsiai piacok megadták a lehetőséget, hiszen ma reggel ott is pozitív volt a hangulat. A BUX továbbra is a 200 napos mozgóátlaggal küzd, amely 18.363 pontnál tartózkodik éppen. Persze közben ne feledjük el, hogy a Magyar Telekom részvényeivel ma lehet utoljára osztalékszelvénnyel kereskedni, a cég 50 forintot fizet. 2013. május 06.
Piaci áttekintés
- Történelmi csúcsra kapaszkodtak a tengerentúli indexek
- Robbant az olajár, szinten maradt az arany
- Enyhe forinterősödés volt tapasztalható
- Emelkedéssel kezdődött a hét a Távol-Keleten
- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel a Magyar Telekom
- Emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- A vártnál kedvezőbb makroadatoknak köszönhetően észak felé vették az irányt a vezető nyugat- európai börzék, és új történelmi csúcsra kapaszkodtak, az S&P500 index 1.600 pont felett zárt (Dow 0,96%, Nasdaq 1,15%, S&P500 1,03%).
- Pénteken munkapiaci adatok láttak napvilágot, munkanélküliségi ráta a várt stagnálás helyett 7,5%- ra süllyedt az előző havi 7,6%-ról. 2008 decembere óta nem volt ilyen alacsony a mutató.
- A nem-mezőgazdasági munkahelyek száma a várt 145 ezer helyett 165 ezer volt áprilisban, míg a februári adatot 268 ezerről 332 ezerre, a márciusi adatot pedig 88 ezerről 138 ezerre módosították.
- Az ISM szolgáltatóipari index viszont a vártnál gyengébb lett, 54,4 pontról 53,1 pontra zuhant, miközben a konszenzus 54,1 pont volt.
- A Moody’s első negyedéves nyeresége 188,4 millió dollárra emelkedett 173,5 millió dollárról, vagyis részvényenként 76 centről 83 centre emelkedett a nyereség (a várakozás 85 cent volt). Az árbevétel 13%-kal emelkedett, 646,8 millió dollárról 731,8 millió dollárra.
- Ma nem jelenik meg fontos makroadat az USA-ban.
Európa
- A nyugat-európai börzéken is meglehetősen erős emelkedést láthattunk, a DAX új lokális csúcsra kapaszkodott (FTSE100 0,93%, DAX 2,01%, CAC40 1,41%).
- A spanyol 10 éves kötvény 4% alá esett, amire 2010 októbere óta nem volt példa, az olasz kétéves kötvény pedig 1% alá zuhant, ez ismét történelmi mélypont.
- Az Európai Bizottság rontotta az eurózóna növekedési adatait, a korábbi 0,3%-os visszaesést 0,4%- os zsugorodásra módosították.
- Portugáliában újabb megszorító csomagot jelentett be péntek este a kormányfő. A 4,8 milliárd eurós intézkedés csomag keretében 65 évről 66 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, megválnak 30 ezer közalkalmazottól, és a 35 órás munkahét 40 órára emelkedik.
- Európában ma szolgáltatói beszerzési menedzser indexet publikálnak.
- London ma zárva tart.
Olaj, arany
- Az amerikai WTI ára 96 dollár fölé emelkedett köszönhetően az izraeli hadsereg Szíria elleni támadásának, mivel ez jelentős félelmet keltett a piacon.
- Az arany áralakulásában nem volt jelentős változás, a fizikai kereslet tartja az árat, míg a pénzügyi eszközöket adják a befektetők.
Devizák
- A pénteki pozitív piaci környezetben egy enyhe forinterősödés volt csak tapasztalható. Az árfolyam átmenetileg a 295-ös szint alá is csökkent, de nem tudott tartósan ottmaradni és zárásra visszagyengült 296,03-ig.
- Pénteken csak átmenetinek bizonyult a dollár erősödése. A két órakor megjelenő vártnál jobb munkaerő piaci adatok után a dollár először erősödni kezdett, de ez nem bizonyult tartósnak. Az EUR/USD árfolyam végül 1,3065-ről 1,3114-re emelkedett. 2013. május 06.
Távol-Kelet
- A hét első kereskedési napján a főbb ázsiai indexek emelkedni tudtak, a Hang Seng 1,08%-kal, a Shanghai index pedig 1,025-kal került magasabbra.
- A japán tőzsde továbbra is zárva tartott, ma a gyerekek napját ünneplik a szigetországban.
- A mai kereskedés irányát még elsősorban a pénteki pozitív amerikai munkapiaci adatok határozták meg. Pénteken, az amerikai adatok megjelenése után a jen nagyot gyengült a dollárral szemben, majd ma a 99 fölötti árfolyamról enyhén visszakorrigált.
- Mára is jutott egy kínai BMI adat, ez úttal a HSBC publikálta a szolgáltató szektor BMI értékét. Az adat gyengébb lett a vártnál, de ez nem okozott különösebb megrázkódtatást a piacoknak a múlt héten publikált, várttól szintén elmaradó BMI értékek után.
- Ausztráliában az első negyedéves kiskereskedelmi forgalom infláció nélkül számítva 2,2%-kal bővült, így felülmúlta a várakozásokat.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind a vezető európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel a Magyar Telekom. A cég részvényenként 50 forintot fizet május 16-tól kezdődően. 2013. május 06.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben