Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma 11-kor teszi közzé az Európai Bizottság a legfrissebb előrejelzéseit

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. május 3.   09:54

Tegnap a vártnak megfelelően csökkentette az alapkamatot az EKB. Ennek még tudott örülni a piac, de a kezdeti lelkesedést követően a kereskedés visszatért a normális mederbe. Ugyanakkor a DAX ott táncol a kitörés határán, de a rövidtávú indikátorok túlvettséget mutatnak, amely megnehezítene egy ilyen akciót. A BUX tegnap összecsókolózott a 200 napos mozgóátlaggal, és...

Tegnap a vártnak megfelelően csökkentette az alapkamatot az EKB. Ennek még tudott örülni a piac, de a kezdeti lelkesedést követően a kereskedés visszatért a normális mederbe. Ugyanakkor a DAX ott táncol a kitörés határán, de a rövidtávú indikátorok túlvettséget mutatnak, amely megnehezítene egy ilyen akciót. A BUX tegnap összecsókolózott a 200 napos mozgóátlaggal, és egy doji gyertyát hozott létre, ráadásul a rövid távú dinamikus indikátorok is eladási jelzést adtak. Ez azt sugallja, hogy az enyhén pozitív nemzetközi hangulatban a BUX várhatóan oldalazni, vagy kicsit csökkenni fog a mai napon, és valószínűleg a forgalom is alacsony lesz.
Piaci áttekintés
- Emelkedtek a tengerentúli börzék
- Enyhén csökkenő olajár, növekvő arany kurzus
- Az EKB kamatvágása mozgatta a devizapiacot
- Zárva tartott Japán
- Ma 11-kor teszi közzé az Európai Bizottság a legfrissebb előrejelzéseit
- Alapvetően oldalazó mozgásra számítunk, de csökkenés azért elképzelhető
Nemzetközi hírek
USA
- Ismét jó hangulatban telt a kereskedés a tengerentúlon a vártnál kedvezőbb makroadatoknak köszönhetően, az S&P500 index történelmi csúcsra kapaszkodott (Dow 0,89%, Nasdaq 1,27%, S&P500 0,97%).
- A friss munkanélküli segély kérelmek száma múlt héten 18 ezer fővel 324 ezerre csökkent, ami 2008 januárja óta nem látott érték. Az adat a piaci várakozásnál (345 ezer) is jobb lett.
- A külkereskedelmi mérleg hiánya 11%-kal 38,3 milliárd dollárra csökkent márciusban, miközben a várakozás 42,3 milliárd dollár volt
- A nem mezőgazdasági termelékenység a várt 1% helyett csak 0,7%-kal bővült az első negyedévben.
- A General Motors első negyedéves gyorsjelentése a várakozások felett alakult. A tisztított profit 2,2 milliárd dollárról 1,8 milliárd dollárra csökkent, ez részvényenként 67 centet jelent, a várakozás 54 cent volt. Az árbevétel 36,88 milliárd dollár lett, ami a várakozások feletti adat, de a tavalyi számoktól elmarad. A papír 3,3%-os pluszban zárta a napot.
- Ma számos fontos gyorsjelentést publikálnak a tengerentúlon: a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak változásának áprilisi értékei, a munkanélküliségi ráta, az ipari cikkek rendelés állománya, az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index szintén áprilisi értéke fog megjelenni. Piacnyitás előtt a Moody’s publikálja negyedéves számait.
Európa
- Mérsékelt emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai börzék (FTSE100 0,15%, DAX 0,61%, CAC40 0,06%).
- A várakozásoknak megfelelően 0,75%-ról 0,5%-ra csökkentette az Európai Központi Bank az irányadó rátát, így történelmi mélypontra süllyedt az alapkamat. Az egynapos betét kamatlába továbbra is 0%-os maradt, így egyelőre nem vezetett be negatív kamatot az EKB, de a közeljövőben ez sem elképzelhetetlen.
- A francia 10 éves kötvények hozama 1,81%-ra csökkent, ami történelmi mélypontot jelent.
Olaj, arany
- Ma reggel enyhén, 93,7 dollárra csökkent a WTI ára, miután tegnap délután jelentősen erősödni tudott a fekete arany a jó hangulatban. Az arany ma reggel kismértékben, 1.477 dollárra emelkedett annak ellenére, hogy még mindig jelentős a medvepiacra játszók aránya.
Devizák
- Az EKB tegnapi 25 bázispontos kamatcsökkentése és Mario Draghi kijelentése (miszerint a jelenlegi nulla százalékról negatívba is csökkenthetik az egynapos jegybanki kamatlábat) mozgatta a devizapiacot, aminek hatására az euró gyengült mind a dollárral, mind pedig a forinttal szemben.
- A forint már a reggeli órákban jelentősen erősödött az euróval szemben, majd délután újabb hullámban folytatódott az erősödés, miután az EKB kamatvágás hatására a forint eszközök kamatelőnye ismét növekedett, amire a hazai kamatcsökkentő ciklus következtében rég volt példa. Ennek hatására a forint jelentősen erősödött az euróval szemben. Az EUR/HUF árfolyam 299,36-ról 295,92-re csökkent és ma megpróbálkozhat a 295-ös szint áttörésével is.
- Az euró jelentősen gyengült a dollárral szemben is, az EUR/USD árfolyam 1,3180-ról 1,3065-ig csökkent. Az EKB kamatvágását követő percekben nem volt egyértelmű irány a devizaárfolyamban, ami először emelkedni kezdett és csak később váltott csökkenő trendbe.
Távol-Kelet
- A hét utolsó kereskedési napján a Hang Seng 0,35%-ot, a Shanghai index pedig 1,60%-ot emelkedett.
- A japán piac ma és hétfőn is zárva tart.
- Kínában a szolgáltató szektorban is csökkent a beszerzési menedzserindex értéke, ami a korábbi 55,6 pontról 54,5 pontra csökkent. Az esés mértéke megegyezik a korábban publikált termelői szektorban tapasztalt mérséklődéssel.
- Indiában változatlanok maradtak a monetáris kondíciók.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- A Richter partnere, a Teva megkapta a jóváhagyást az amerikai gyógyszerfelügyelettől, hogy 15 év feletti pácienseknek recept nélkül forgalmazhassa sürgősségi fogamzásgátló készítményét. Korábban bírósági döntés született arról, hogy a készítmény minden fogamzóképes korú számára elérhető legyen, ugyanis eddig csak 17 éves kor felett lehetett recept nélkül hozzájutni. A hír alapvetően kedvező a Richter számára, hiszen a magyar gyógyszergyár szállítja az adott készítményt a Teva-nak. Bár a Richter nem hozta nyilvánosságra az értékesítési számokat, így nem lehet tudni, hogy a korhatár csökkentése milyen hatással lesz az eladásokra, de mi úgy számolunk, hogy ez néhány millió dollár lehet évente, így jelentős árfolyamhatásra sem számítunk.
- Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója interjút adott a Világgazdaságnak, melynek főbb pontjai a következők: (i) az alapkamat csökkenése negatívan hat a nettó kamatmarzsra, de ezt ellensúlyozhatja a hitelezés bővülése, (ii) a bank megkétszerezné a növekedési hitel program keretében nyújtott forrást, legalább 350 milliárd forintnyi folyószámlahitelt bocsátanának ki, és elindítanák a vállalati faktoring üzletágat is, mintegy 200 milliárd forint értékben. (iii) bízik benne, hogy a forintkamatok csökkenése növeli a jelzáloghitelek iránti keresletet. Ezek a mérlegfőösszeg 6-7%-os növekedését sugallják, de jelentős árfolyamhatásra egyelőre nem számítunk.
- Az E-Star közleménye szerint az újonnan kibocsátott 50 millió részvényből 29 milliót vonnak majd be, ami kedvezőbb, hiszen korábban 20 millió darab részvény bevonására lehetett számítani. A cég később, ha elkészült az auditált beszámoló, megismétli közgyűlését.
Gazdasági hírek
- Az Európai Bizottság ma 11-kor teszi közzé legfrissebb előrejelzéseit. Arra lehet számítani, hogy az unió csökkenti a 2013-as és 2014-es 3,4%-os hiánycélt, miután a 2012-es hiány 1,9% volt. Ha a hiánycél 3% alá csökken, akkor akár elképzelhető lenne a túlzott deficit eljárás megszüntetése is.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben