Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

A mémrészvények visszatértek: Bed Bath & Beyond a reflektorfényben

SZTORI
SZTORI2022. szeptember 22.   12:06

A tőzsdéken ismét reflektorfénybe kerültek a "mémrészvények" - olyan, viszonylag kevéssé ismert másodvonalbeli vállalatok részvényei, amelyeket a spekulatív lakossági befektetők a közösségi médiában összehangolt vásárlási kampányok révén csillagászati magasságokba repítenek. Míg az AMC és a Gamestop volt az első mémrészvény-hullám két sztárja az előző évben, a Bed Bath & Beyond különösen a közelmúltban keltett hullámokat az árfolyam-akciók hullámvasútjával.

A kiskereskedő részvényeinek árfolyama augusztusban időszakosan megnégyszereződött, ami sok befektetőnek meghozta az étvágyát a többi kiskategóriájú részvény iránt. A vállalat súlyosan eladósodott, és elemzők szerint fizetésképtelenség fenyegeti, de a lehetséges finanszírozási megoldásokról szóló hírek felpezsdítették a részvényre tett fogadásokat.

Bed Bath & Beyond válság Cohen kilépése után

A fellendülést azonban hamarosan összeomlás követte: a Bed Bath & Beyond részvényei néhány nap alatt több mint 50 százalékkal zuhantak, miután bejelentették, hogy az RC Ventures, a Ryan Cohen aktivista befektető tulajdonában lévő vállalat 178 millió dollárért eladta teljes részesedését a lakberendezési vállalatban.

Cohen márciusi belépése a Bed Bath & Beyondba idén márciusban indította el az ostromlott részvények árfolyamát. Most a fiatal egyéni befektetők által példaképnek tekintett befektető eladta részesedését. A Bloomberg pénzügyi hírügynökség számításai szerint Cohen 68 millió dolláros nyereséget ért el a részvényben való rövid távú kitettségén.

A lakossági és a professzionális befektetők most ármanipulációval vádolják a befektetőt, és következményeket követelnek. Amikor Cohen például bejelentette, hogy vételi opciókat szerzett, hogy további Bed Bath & Beyond-részvényeket vásárolhasson, talán szándékosan keltette fel sok befektető érdeklődését a részvény iránt. A közösségi médiában a kisbefektetők a vásárlást annak jeleként értelmezték, hogy Cohen az emelkedő részvényárfolyamra fogad, és csatlakoztak a vásárlásokhoz.


Jelentősebb mémrészvények árfolyamai, 2022-től napjainkig

 


KPI-k üzleti évenként

Forrás: Erste Asset Management, APA
2022. augusztus 30-i adatok alapján; Megjegyzés: A múltbeli teljesítmény nem megbízható mutatója egy befektetés jövőbeli teljesítményének.

A Gamestop Rally a Meme Stock Hype kezdetét jelképezi

Cohent egy ideig a mémrészvények hősének tartották. Tavaly a befektető és cége részesedést szerzett a Gamestop videojáték-kiskereskedő cégben, ahol az igazgatótanács tagja is lett. Eközben a közösségi médiaplatformokon, például a Reddit-en egyre nőtt egy befektetői rajongói közösség, amely ezt pozitív jelnek tekintette, és úgy vélte, hogy a részvényben nagy árfolyam-potenciál rejlik. A befektetők összehangolt akciókkal felfelé hajtották a Gamestop részvényeit, hatalmas veszteségeket okozva a fedezeti alapoknak (hedge fundoknak).

Vásárlásaikkal a kisbefektetők arra kényszerítették a fedezeti alapokat, hogy lezárják a részvények csökkenő árfolyamára tett fogadásaikat. Ez még magasabbra hajtotta a részvényeket, és milliárdokba került az alapoknak. A Gamestop részvények árfolyama egymás után többször megsokszorozódott, majd többször összeomlott. Mindennek persze kevés köze volt a fundamentumokhoz, hiszen a videojátékokat gyártó vállalat csökkenő eladásoktól és veszteségektől szenvedett.

Scott Galloway, a New York-i Egyetem közgazdasági tanszékének professzora akkoriban kemény összehasonlítást tett: a mémrészvények kereskedői körében népszerű Robinhoodhoz hasonló online brókerek a legújabb crack-dílerek voltak, akiknek az volt a céljuk, hogy folyamatosan a boldogsághormon, a dopamin felszabadulását váltsák ki ügyfeleikből. Mindent megtettek azért, hogy játékelemekkel folyamatosan új üzleteket váltsanak ki: "A tranzakciókat hulló konfettivel ünnepelték. A brókeralkalmazás úgy néz ki, mint a Candy Crush színes felülete" - mondta Galloway. A világjárvány idején az otthoni munkavégzés új valósága tovább erősíthette az otthonról történő szerencsejátékok trendjét.

Manipulációs vádak a Platforms és Ryan Cohen ellen

Más részvények, például a moziláncot üzemeltető AMC Entertainment részvényei is a közösségi médiában és a lakossági befektetőknek szóló kereskedési platformokon tevékenykedő spekulánsok játékszerévé váltak 2021-ben. A nagy forgalom és az árfolyam-ingadozás miatt a Robinhood és más, a kereskedők körében népszerű kereskedési platformok ideiglenes kereskedési korlátozásokat vezettek be egyes mémrészvények esetében, kiváltva a közösség nemtetszését. Számos más online kereskedő, például az E-Trade vagy a TD Ameritrade, de a nagy vagyonkezelők, a Charles Schwab és a Fidelity platformjai sem tudták már kezelni a spekulánsok áradatát.

Egy augusztusi bírósági döntés értelmében a Robinhoodnak most már piaci manipulációval kapcsolatos vádakkal kell szembenéznie. Azok a befektetők, akik a korlátozások miatt veszteségeket szenvedtek el, most zöld utat kaphatnak ahhoz, hogy csoportos keresetet nyújtsanak be. Hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) csatlakozik-e a Ryan Cohen elleni manipulációs vádakhoz, még nem tudni, de sok szakértő arra számít, hogy a tőzsdei szabályozók általában szigorúbb szabályokat fognak bevezetni a közösségi médián keresztül történő kereskedés szabályozására és a lakossági befektetők védelmére.

A cikk első alkalommal az Erste Asset Management oldalán jelent meg.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben