Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kamatdöntő ülést tart az EKB

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. május 2.   09:32

Tegnap, amíg mi ünnepeltük a munkát, az USA-ban a várakozásoknál gyengébb foglalkoztatási adatok láttak napvilágot, amely elbizonytalanította a piacokat. Így az S&P500 nem törte igazán át a korábbi csúcsot, hanem úgy néz ki, mintha egy csésze formációt akarna létrehozni. Ez bele is fér, azzal, hogy például a 20 napos mozgóátlagig (1.573 pont) csökken az árfolyam, de...

Tegnap, amíg mi ünnepeltük a munkát, az USA-ban a várakozásoknál gyengébb foglalkoztatási adatok láttak napvilágot, amely elbizonytalanította a piacokat. Így az S&P500 nem törte igazán át a korábbi csúcsot, hanem úgy néz ki, mintha egy csésze formációt akarna létrehozni. Ez bele is fér, azzal, hogy például a 20 napos mozgóátlagig (1.573 pont) csökken az árfolyam, de nem kötelező oda lemennie. Ha pedig ezt megtette és utána áttöri az 1.597.6 csúcsot, akkor az árfolyam valószínűleg 1.660 pont környékéig szaladhat. Kedden a DAX egy ellenállásig szaladt, ahonnan visszatesztelheti a 20-30 napos mozgóátlagokat 7.700 és 7.800 pontok között. Különben a gyorsjelentési szezon Németországban a felénél jár, s az eredmények nem túl erősek. Az előző negyedévhez képest az eredmények 16 százalékkal csökkentek, amelyek különben csak 1 százalékkal múlják alul a várakozásokat. A BUX index kedden zárásban nagyot ugrott, s megközelítette a 200 napos mozgóátlagot (18.351 pont) a hó végi árbeállításoknak köszönhetően. Ez azt sugallja, hogy az a kevés intézményi szereplő, aki egyáltalán csinál valamit valószínűleg inkább felülsúlyozásban van a magyar piacon. Vagyis ezek a szereplők valószínűleg nem fogják „szétszedni a piacot”, ahhoz újabb szereplőknek kellene jönnie. Viszont az akció azért arra jó volt, hogy az index újra a 20 és 30 napos mozgóátlagok fölé került, amelynek köszönhetően a 18.050 pont körüli szint most már támaszként funkciónál.
Piaci áttekintés
- Eséssel zárt a tengerentúli piac
- Csökkenő arany és kőolaj jegyzések
- Nyugodt forintmozgás az ünnep alatt
- Gyenge adatokra csökkent Ázsia
- A MOL leányvállalatának (INA) az üzletágak közül az E&P (kutatás-termelés) hozta az eredmény többségét:
- Ma csökkenésre számítunk
Nemzetközi hírek
USA
- Rossz hangulat uralkodott tegnap a tengerentúli börzéken, zárásig estek a piacok (Dow -0,94%, Nasdaq -0,89%, S&P500 -0,91%).
- Tegnap a Fed változatlanul hagyta az irányadó ráta szintjét (0-0,25%), amely még jó ideig így maradhat és folytatja a havi 85 milliárd dollár nagyságú eszközvásárlási programot. A közleményben új elem, hogy a jegybankárok készek növelni vagy csökkenteni az eszközvásárlás méretét, ha a munkaerő-piaci vagy az inflációs kilátások változnak.
- A várt 155 ezer helyett mindössze 119 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a magánszektorban a tengerentúlon, az ADP jelentése szerint. A márciusi adatot pedig 158 ezerről 131 ezerre korrigálták.
- Az ISM feldolgozóipari index a kilátások romlását jelzi, áprilisban 51,3 pontról 50,7 pontra esett vissza az index, miközben a konszenzus 51 pont volt.
- Az Apple bejelentette, hogy 17 milliárd dollár értékben szeretne kötvényt kibocsátani, amire 1996 óta nem volt példa. A kötvényekből befolyt pénzt a saját részvény visszavásárlási programjára fordíthatja a cég.
- Árbevétel terén a vártnál jobb, de részvényenkénti profit szinten elmaradó eredményt publikált tegnap a Facebook. Az aktív felhasználók száma 1,06 milliárd főről 1,11 milliárd főre emelkedett, és a mobilos felhasználok száma is látványosan emelkedett. Enyhe pluszban zárt a papír. -
Európa
- Tegnap zárva tartottak a nyugat-európai piacok.
- A nap egyik lényeges eseménye az EKB kamatdöntése lesz.
Olaj, arany
- Az arany ma reggel 1.455 dolláron állt, míg a WTI 90,8 dollárra esett vissza főleg azoknak a félelmeknek a hatására, hogy az USA növekedése nem lesz olyan erős, mint korábban gondolták. A feldolgozóipari indexek ugyanis elmaradtak az előző időszakban mért számoktól, ami gyengébb keresletet jelez előre, miközben az olajkészletek történelmi magasságban vannak.
Devizák
- A tegnapi ünnep ellenére a devizapiacokon volt kereskedés, bár a szokásosnál alacsonyabb aktivitás mellett. Az EUR/HUF devizapárt nyugodt mozgás jellemezte, az árfolyam 299,27-ről 289,92-re változott.
- A tegnapi gyenge amerikai adatok hatására az euró kissé erősödni tudott a dollárral szemben. Az EUR/USD árfolyama 1,3168-ről 1,3180-ra emelkedett, de ma reggelre az árfolyam ismét visszakorrigált az 1,317-es árfolyam közelébe. -
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,91%-ot, a Hang Seng 0,43%-ot, a Shanghai index értéke pedig 0,46%-ot csökkent.
- A Shanghai tőzsdén ma volt a hét első kereskedési napja, miután a hét eddigi részében a munka ünnepe miatt a tőzsde is zárva tartott.
- Több beszerzési menedzser indexet is publikált ma a HSBC Ázsiában. A kínai BMI a vártnál nagyobb mértékben csökkent, az előző havi 51,6 pontos érték 50,4 pontig csökkent, aminél egy tizeddel magasabbat vártak. Indiában is csökkent a BMI értéke, ott az előző 52,0 –es érték után csak 51 pontot mutatott az index értéke. Koreában emelkedni tudott a BMI index értéke a márciusi 52,0 pont után most 52,6-os értéket mértek.
- A japán piac holnap és hétfőn is zárva tart.
Határidős piacok
- Vegyesen mozognak a nemzetközi határidős börzék ma reggel
Vállalati hírek
- A MOL leányvállalatának (INA) az üzletágak közül az E&P (kutatás-termelés) hozta az eredmény többségét: a 1.341 milliárd kuna működési profit 66%-os növekedést jelent év/év alapon annak ellenére, hogy termelés a tavalyi 62,6 ezer hordó/napról 41,9 ezer hordó/nap szintre esett vissza. Ez főleg a szíriai termelés kiesésének és a horvát gázmezők kimerülésének köszönhető. Az INA 453 millió kuna szegmensek közötti veszteséget számolt el, ami elsősorban a kutatás-termelés által a finomítás felé átadott kőolajból származik (ezen már korábban elszámolta a szegmens a nyereséget, így ezt a konszolidációból ki kell vonni). Ha ezt a sort levesszük a kutatás-termelés eredményéből, akkor közel 10%-os növekedés volt csupán év/év alapon. Az E&P nyereségére pozitívan hatott, hogy jóval kisebb volt a gázimport és jelentős hazai kőolajtermelés került átadásra, részben a korábban betárolt készletekből.
- A finomítás-marketing működési vesztesége 203 millió kuna lett szemben a tavalyi 61 millió kuna veszteséggel, míg a központ vesztesége 13%-kal csökkent év/év alapon. A finomítás szenvedett az alacsony kereslettől és a gyenge termék árrésektől, amit kompenzált a MOL költségcsökkentése, bár a környezet negatív hatása még így is nagyobb volt.
- Véleményünk: Az INA továbbra is gyenge számokat közöl, bár a korábbi esés megállni látszik. A finomítás gyenge eredménye és az alacsony termelés a két legaggasztóbb része a riportnak. Az eredmény inkább negatívan hat a MOL május 14-ei gyorsjelentésére. Jó látható, hogy a MOL továbbra is szenved ebben a környezetben annak ellenére, hogy a költségcsökkentésnek már látható hatásai vannak.
- A PannErgy kedd délután tette közzé, hogy május 7-én ünnepélyesen felavatja miskolci üzemét. Nagy öröm ez a részvényeseknek, hiszen ezt a pillanatot, cirka 5-6 éve várják. A hő értékesítés egy év távlatában futhat fel az évi 600-800 ezer GJ-ra. A hír pozitív és a részvényárfolyam emelkedett is rá a keddi napon.
- A PannErgy kedden tartotta a közgyűlését. A részvényesek (i) elfogadták a tavalyi auditált beszámolót; (ii) megválasztottak két új igazgatósági tagot az új részvényesek képviseltében és elfogadták a módosított részvényösztönző programot: 600 Ft az opciók lehívási ára, amely három részletben hívható le 900 ezer darabos „részletekben”, ha a részvényárfolyam meghaladja a lehívási árat 20-40 és 60 százalékkal.
- A mai naptól fizeti a részvényenkénti 44 forintos osztalékot az ANY Biztonsági Nyomda.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben