Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma szavaznak a MOL és a Richter osztalékáról

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. április 25.   09:55

Továbbra is tombol a gyorsjelentési szezon, és úgy tűnik, a befektetők eddig el voltak kényeztetve. A jobb, vagy a vártnak megfelelő eredmény csak az elfogadható, ha egy cég alulmúlja a várakozást, akkor jön a büntetés. Ez is tisztán mutatja a bizonytalanság nagyságát. Makrogazdasági szinten nehéz elhinni, hogy itt van a Kánaán, míg a vállalati eredmények általában...

Továbbra is tombol a gyorsjelentési szezon, és úgy tűnik, a befektetők eddig el voltak kényeztetve. A jobb, vagy a vártnak megfelelő eredmény csak az elfogadható, ha egy cég alulmúlja a várakozást, akkor jön a büntetés. Ez is tisztán mutatja a bizonytalanság nagyságát. Makrogazdasági szinten nehéz elhinni, hogy itt van a Kánaán, míg a vállalati eredmények általában messze meghaladják a 2007-es csúcsokat. Mivel maga a bővülés moderált, így az árfolyam növekedést a kockázati prémium csökkenése hajtja. Ha valamelyik vállalat negatív meglepetést hoz, az „nagyon” kilóg a sorból, s azonnal a bizonytalansági faktor növekedésével (béta), s így a részvény diszkontráta növekedésével válaszol a piac. Ez pedig sok esetben jelentős árfolyamcsökkenéssel jár. Más szavakkal: a részvény hírtelen kockázatossá válik, ezért eladják. Ugyanakkor ma folytatódhat az emelkedés. A DAX tegnap leküzdötte a 20 napos mozgóátlagot 7.710 pontnál, és megcélozta a 30 naposat, amely 7.797 pontnál tartózkodik. A BUX, amely továbbra is lemaradó index, ma (megint) megküzdhet a 18.044 pontnál levő 20 napos mozgóátlaggal.
Piaci áttekintés
- Oldalaztak a tengerentúli börzék
- Nagyot ugrott az olaj és az arany ára
- Pozitív hangulatban gyengült a forint
- Mérsékelt emelkedés a Távol-Keleten
- Ma szavaznak a MOL és a Richter osztalékáról
- Emelkedésre számítunk ma a Budapesti Értéktőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Oldalazással zárták a tegnapi kereskedést a tengerentúli börzék, egyik irányban sem mutattak nagyobb kilengést az indexek (Dow -0,3%, Nasdaq 0,02%, S&P500 0,01%).
- A Dow Jones index tagjainak árfolyama meglehetősen széles skálán mozgott, a leggyengébben a Procter & Gamble teljesített, mert a menedzsment az elemzői várakozásnál gyengébb negyedéves eredményre számít az idei évben. Az AT&T közel 3%-ot esett, miután a vállalat a várakozásoknál gyengébb árbevételi számokat publikált az első negyedéves jelentésében. A nyertes oldalon az Alcoa (3,6%), a Microsoft (3,6%) és a Boeing (3,1%) papírjait találjuk.
- A Ford piacnyitás előtt publikálta negyedéves eredményét, ami jobb lett a várakozásoknál. Az árbevétel 35,8 milliárd dollár lett, ami 10,5%-os növekedés az előző évhez képest, és az elemzői várakozásoknál is kedvezőbb. A nettó eredmény 1,6 milliárd dollár lett, ez több mint 4%-os bővülés tavalyhoz képest, a részvényenkénti profit 41 cent lett szemben a 36,8 centes várakozással. A gyenge európai kereslet miatt a Ford 3 gyár bezárását tervezi, amivel 500 millió dollárt takaríthat meg. A legjobban az észak-amerikai és az ázsiai piacokon teljesített a cég, a menedzsment optimista az idei évvel kapcsolatban. Az árfolyam 0,2%-kal értékelődött le.
- A Boeing az elemzői várakozásoknál jobb negyedéves számokat publikált piacnyitás előtt, a részvényenkénti profit 1,49 dollár helyett 1,73 dollár lett. A menedzsment megerősítette az idei évi profitvárakozásokat is. A cég árfolyama 3%-os pluszban zárta a kereskedést.
- A tartós cikkek rendelésállománya a várt 3% helyett 5%-kal esett vissza márciusban az USA-ban, amely főként a repülőgépgyártóknál tapasztalt gyenge keresletnek köszönhető. A februári adatot 5,7%-ról 4,3%-ra korrigálták.
Európa
- A nyugat-európai piacokon zárásig kitartott a jó hangulat (FTSE100 0,4%, DAX 1,32%, CAC40 1,58%).
- Giorgio Napolitano olasz államfő a balközép demokrata párt (PD) helyettes vezetőjét, Enrico Lettát kérte fel kormányalakításra. A tárgyalások már ma megkezdődhetnek, de továbbra is kérdéses, hogy sikerül-e megalakítani az új kormányt.
- A német IFO üzleti hangulat index 106,7 pontról 104,4 pontra (négyhavi minimumra) csökkent áprilisban, a konszenzus 106,2 pont volt.
- A Bank of England bejelentette, hogy egy évvel meghosszabbítja a 2014 elején lejáró Funding for Lending programját, amely olcsó refinanszírozást kínál a bankoknak.
Olaj, arany
- Az amerikai WTI 91,88 dollárra ugrott ma reggel annak a jelentésnek köszönhetően, mely szerint 3,93 millió hordóval csökkent az USA benzinkészlete. Az arany szintén emelkedett 1.444 dollárra, mivel a hírek szerint több jegybank is fizikai aranyvásárlásra készül, ami ellensúlyozza a pénzügyi alapokból kiszálló befektetőket.
Devizák
- A tegnapi pozitív hangulat ellenére a forint gyengült az euróval szemben, és napközben a 301-es árfolyamot is megérintette a kurzus, azonban onnan lefelé vette az irányt. Az EUR/HUF devizapár jelenleg a 20 és a 30 napos mozgóátlag között helyezkedik el, így a mozgás mértéke korlátozott lehet.
- A tegnapi pozitív hangulat kedvezett az eurónak, az EUR/USD devizapár a mozgóátlagokról fordulva ismét északnak vette az irányt és 1,2996-ról 1,3015-re fordult az értéke.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 1,09%-ot, emelkedett, míg a Shanghai index értéke nem változott jelentősen.
- Az előzetes adatok alapján a dél-koreai első negyedéves GDP 1,5%-kal növekedett, ami kismértékben jobb, mint a várt 1,4%.
- A japán jegybank holnap tartja kamat meghatározó ülését, melytől az elemzők nem várnak újabb monetáris lazítást és a kamat megváltoztatást sem. A jegybank egyúttal publikálni fogja a friss inflációs prognózisokat is.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Ma tartja közgyűlését a MOL és a Richter is. A MOL osztalékjavaslata 460 forint, a Richteré 660 forint részvényenként. A Richternél döntenek a részvényfelaprózásról is.
- Tegnap tartotta közgyűlését az FHB. A bank osztalékot nem fizet. Döntöttek a következőkről is:
- Vezetői részvényjuttatási programot indítanak 2014-2015-re bizonyos feltételek (pl a saját tőke arányos megtérülés legalább 8% legyen) teljesülése esetén. Évente maximum 300.000 darab részvény adható, az opció lehívási ára a forgalommal súlyozott tőzsdei átlagár 25%-a.
- A közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot saját részvény vásárlására. A kibocsátott részvények maximum 25%-a (16,5 millió darab részvény) vehető meg az egy hónapos forgalommal súlyozott átlagár 125%-án. A felhatalmazás 2014. szeptember 30-ig szól. A saját részvény vásárlás részben összefügg az opciós programmal.
- Az igazgatóság felhatalmazást kapott maximum 15%-os tőkeemelésre is, melyre két éven belül kerülhet sor. A bank közzétette idei tervszámait is: (i) 7%-os betétállomány bővülés, (ii) 20 milliárd forinttal több hitel a KKV-knak, (iii) 19-21% között tetőzhet a nem teljesítő hitelek aránya a tavaly év végi 19,5% után, (iv) az NPL fedezettség 55-60% között lehet, tavaly év végén 51,6% volt, (v) a menedzsment szerint idén már újra nyereséges lehet a bank. Alapvetően fordulatra számít a bank vezetése az idei évben. Úgy véljük idén már nőhet a lakossági hitelezés, és az év második felében csökkenhet a céltartalékolás. A jelenlegi alacsony 2%-os szintről növekedhet a nettó kamatmarzs is.
- A Magyar Telekom Igazgatósága Kerstin Günthert, a Deutsche Telekom európai technológiai területének vezetőjét választotta a testület elnökévé. A változás nem érinti Christopher Mattheisen vezérigazgatói feladatkörét és igazgatósági tagságát. A lépéssel különválik a vállalat irányítási és az igazgatóság elnöki feladat.
- Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója 2013. április 23-án nettó 56,71% átlagárfolyamon 3.945 darab, április 24-én pedig 58,11%-on további 4.000 darab 1.000 euró névértékű OPUS Securities által kibocsátott ICES kötvényt vásárolt tőzsdén kívüli ügyletben.
Gazdasági hírek
- Varga Mihály a HVG-nek a következőket nyilatkozta:
- Megkezdték a tárgyalásokat a bankszövetséggel, és azt tervezik, hogy a hitelezés növelésért cserébe kedvezményt adnának a bankadóból.
- Nincs reális esély a szektoradók érdemi csökkentésére.
- A 160-180 milliárd forintnyi (a GDP 0,5%-0,06%-a) költségvetési tartalék még akár váratlan események esetén is lehetővé teszi, hogy tartható legyen a 2,7%-os cél. Alapvető új információt nem tartalmazott az interjú. Az mindenképp pozitív, hogy együttműködésre törekszenek a bankokkal.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben