Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

MOL: Rekord eredmény várható a második negyedévben

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINI2022. augusztus 3.   08:13

A MOL augusztus 5-én teszi közzé a második negyedéves eredményét. A cég várhatóan minden idők legerősebb, forintban mért, tisztított, CCS-alapú EBITDA számát hozza ki. A kutatás-termelés üzletágban a magas olaj- és gázár (113,9...

A MOL augusztus 5-én teszi közzé a második negyedéves eredményét.

A cég várhatóan minden idők legerősebb, forintban mért, tisztított, CCS-alapú EBITDA számát hozza ki. A kutatás-termelés üzletágban a magas olaj- és gázár (113,9 dollár/hordó átlagos Brent ár, 101,8 euró/MWh CEGH gázár) volt a nyereség növekedésének fő hajtóereje. A dollár erősödött a forinttal szemben, az átlagár 362-re ugrott az első negyedév 325-ös szintjéről. Mi 200 milliárd forint feletti tiszta EBITDA nyereségre számítunk.

A feldolgozás-kereskedelem marzsai rendkívül magasak voltak. Bár a MOL ezeket március óta nem teszi közzé, becslésünk szerint a finomítói árrés 50 dollár/hordó felett lehetett a második negyedévben. Ez részben az Ural/Brent különbségből (35 dollár/hordó), részben a magas termék árrésekből (15 dollár/hordó felett) jött össze. A jó eredményt ellensúlyozza az, hogy Magyarországon befagyasztották a nagykereskedelmi árakat, illetve, hogy a cég különadót fizet az Ural beszerzés után. Várható, hogy az első negyedév adója is most kerül elszámolásra. Ezzel együtt mi 250 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA nyereségre számítunk.

A fogyasztói szolgáltatások szegmens nyeresége a gyenge kiskereskedelmi marzsok és a magyar árbefagyasztás miatt visszaesett. A divízióit a nagyobb kiskereskedelmi adó is a sújtja. A földgázüzletág esetében nem várunk jelentős változást a nyereségben év/év alapon.

A pénzügyi soron 35 milliárd forintos veszteségre számítunk, ami főleg árfolyamveszteség a devizában felvett hiteleken és az olajvásárláson. A társasági adó némileg magasabb lehet, mivel a magyar nyereség részaránya csökkent, ahol kisebb a vállalati nyereségadó kulcs. A nettó szinten becsült 260 milliárd forint nyereség így is minden idők legnagyobb negyedéves profitja a rendkívül erős két üzletágnak, a kutatás-termelésnek és a feldolgozás-kereskedelemnek köszönhetően.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben