Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Emelt a Fed

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. július 28.   11:06

Erste kommentár Nem okozott meglepetést a Fed az újabb 75 bázispontos emeléssel. Így a döntést követő üzenetre figyeltek a befektetők. Abból pedig azt lehet leszűrni, amit eddig is sejtettünk. A Fed áttér...

Erste kommentár

Nem okozott meglepetést a Fed az újabb 75 bázispontos emeléssel. Így a döntést követő üzenetre figyeltek a befektetők. Abból pedig azt lehet leszűrni, amit eddig is sejtettünk. A Fed áttér adatvezérelt kamatemelésekre, azaz az újabb nagy lépés szeptemberben, lehet 50 vagy 75 bázispont is, de a piac inkább kevesebbet vár, aztán a kamatemelési ciklus erőteljesen lelassulhat, hogy a jövő év elején forduljon, s a mostani árazások szerint, jövőre már két kamatcsökkentés legyen a rendszerben. Nyílván ehhez az inflációs folyamatoknak is lassulniuk kell, amely az általános vélekedés szerint az ősz folyamán bekövetkezhet. Mindenestre a jelenlegi makrogazdasági várakozások alapján az elkövetkező fél év során komoly fordulatra számíthatunk. Ezen belül a recesszió kérdése az egyik legnagyobb kérdőjel. Ezzel kapcsolatban a vállalti eredmények, s a vállalati várakozások adhatnak még komoly iránymutatást. A Meta esetében már most látszik a vállaltok kisebb marketing büdzséje. E miatt történetében először nem sikerölt növelnie bevételeit negyedév per negyedév alapon. A Ford elbocsátásokat tervez a jó eredmény ellenére, s hivatkozva az elektromos autók magas fejlesztési költségeire. A Qualcom és a Samsung is csökkenő keresletre számít a mobil telefonok, PC-k…stb. terén, miközben jó eredményeket tettek közzé. Vagyis már most, még a „jólétben” a költséghatékonyság növelésére, a költségek kontrolálására törekszik mindenki. Ez pedig jó. Ha ezek a visszafogások nem lökik recesszióba a gazdaságot, akkor lehet, hogy most nem is jön el. Ezt úgy képzelhetjük el, hogy a most visszafogott költés, ami most lassítja a gazdaságot, pótlólagos keresletként jelenik vagy jelenhet meg a várt recesszió idején, azaz kisimító hatással bír. Ha pedig csak picit megyünk bele a recesszióba, vagy akár elkerüljük azt, miközben megáll az inflációs nyomás, s a kamatok és a hozamok is csökkenni kezdenek, akkor az pozitív a részvénypiacok szempontjából. Ugyanis a profit tovább növekedhet, míg az alternatíva költség csökkenhet. Ez pedig az álmoskönyvek szerint piaci fellendülést kellen, hogy hozzon.


Ezért is lesz fontos a mai GDP adat az USA-ból. Az első negyedévben -1,6 százalékkal csökkent az amerikai GDP negyedév per negyedév alapon. Most 0,5 százalékos növekedést várnak. Ha netán a negatív tartományba csúszna, akkor már itt is lenne a technikai recesszió. ha pedig a pozitív tartományban maradna, akkor a visszafogott válllati és sok esetben lakossági fogyasztás ellenére látnánk „jó” eredményt, ami bizakodással tölthetne e bennünket a folytatás tekintetében.


Mindeközben a fentebb leírt jó hírek ellenére a DAX alig emelkedik, amelynek az oka Európa eltérő pályája. Itt a magas energiaárak és a gázcsap potenciális elzárása, már recessziós víziókat hoz az elemzőházak részéről. Így ezeket a piacokat inkább kerülik a befektetők. A BUX enyhén emelkedik ma reggel, ami most elsősorban az OTP-nek köszönhető. A MOL is segít valószínűleg az OMV kirobbanó eredményének köszönhetően, amely a MOL esetében is jó eredményt sugall. Mindenestre azért itthon is visszafogott a lelkesedés.

Kilőtt Amerika

A keddi esést követően korrigált Európa. A DAX 0,5%-ot, a FTSE10 0,6%-ot, az Euro Stoxx50 0,9%-ot emelkedett. A szektorok többsége emelkedett, főleg az IT és az energia. Csak az ingatlan és egészségügyi szektor csökkent.

Jerome Powell beszédét követően kilőttek az amerikai részvények arra a jelzésre, hogy közeledhet a kamatemelési ciklus teteje. A Dow 1,4%-ot, az S&P 2,6%-ot, a Nasdaq 4,1%-ot emelkedett. Az USA-ban minden szektor emelkedett, leginkább a hozamérzékeny kommunikációs szolgáltatók és IT szektor. A lista végén pedig a defenzív szektorok állnak.

Ázsiában vegyes a kép ma reggel. A Nikkei 0,2%-ot, a CSI300 0,5%-ot emelkedik, míg a Hang Seng 0,3%-ot csökken.

Magasabb kamatjövedelem a spanyol banknál

A Banco Santander 2,35 milliárd eurós adózott eredménnyel zárta a negyedévet a várt 2,24 miliárd euróval szemben- A felülteljesítés elsősorban a magasabb nettó kamatjövedelemnek köszönhető. A tőke arányos nyereség (ROE) 10,4% lett. A hitelállomány mindössze 3,05%-a problémás, ami elmarad a várt 3,3%-tól.

Normalizálódást vár az év második felére a Volkswagen csoport

A Volkswagen csoport 4,74 milliárd eurós korrigált üzemi eredményt ért el a második negyedévben, jelentősen felülmúlva a 4,1 milliárd eurós piaci várakozást. A felülteljesítés a vártnál magasabb árbevétel eredménye, ami annak ellenére közel 3 milliárd euróval múlta felül a várakozást és lett 69,5 milliárd euró, hogy a vártnál kevesebb gépkocsit értékesítettek. Az év második felére a chip-hiány enyhülésével számolnak, aminek hatására a termelési mix normalizálódhat. Erős második félévre számítanak, amit a jelentős keresleten és nyitott rendelésállományon túl az ellátási láncok normalizálódása is támogat. A gyártást már az elmúlt hetekben is sikerült felpörgetni, ahogy az ellátási láncok kezdenek helyreállni.

A Stellantis is pozitív meglepetést okozott

Jelentősen felülmúlta a Stellantis csoport első féléves eredménye a várakozásokat. Az árbevétel 88 milliárd euró lett, a várt 83,6 milliárd euróval szemben. A jó teljesítmény a többi eredménysoron is látható, a korrigált üzemi eredmény 12,4 milliárd euró lett, a várt 9,3 milliárd euróval szemben, az adózott eredmény pedig 8 milliárd euró lett a várt 7,3 milliárd euróval szemben. A társaság a kedvező termék mixből, az erős dollárból és a kedvező termék mixből profitált. Az első félévben az infláció 4 milliárd eurós költségemelkedést eredményezett, amiből 3 milliárd euró a nyersanyagár emelkedés hatása. A Volkswagen csoporttal ellentétben a Stellantis az idei évben még nem számít a chip hiány enyhülésére. A társaság jelentősen visszavágta amerikai és európai előrejelzését is.

A Meta is nehezen adja el reklámfelületeit

Tegnap este a piaci zárás után tette közzé második negyedéves gyorsjelentését a Meta. A Facebook anyacége 28,82 milliárd dollár bevételt termelt a negyedév során, amely alig marad el az elemzők 28,93 milliárdos várakozásától. Ez volt a Facebook történelmének első olyan negyedéve, melyben a cég kevesebb bevételt generált, mint az azt megelőző negyedévben. A napi szintű aktív Facebook felhasználók száma 1,97 milliárd fő volt, amely meghaladta az 1,95 milliárdos várakozást. A reklám bevételek csökkenésével a Facebook is nagy küzdelmet folytat, az egy évvel korábbihoz egy egységnyi reklámot 14%-kal olcsóbban tudnak értékesíteni, ugyanis a cégek jellemzően visszavágják a marketing költségeiket, ezzel is készülve egy esetleges gazdasági lassulásra. Az egy részvényre jutó profit 2,46 dollár lett, a várt 2,54 dollártól elmaradva. A harmadik negyedévre 26-28,5 milliárd dollár bevételt prognosztizálnak, amely elmarad a 30,3 milliárdos piaci várakozástól. A Meta részvények közel 5%-ot estek a zárás utáni kereskedés folyamán.

Erős negyedév, osztalékemelés a Fordnál

Tegnap este tette közzé második negyedéves gyorsjelentését a Ford, melyben a vártnál magasabb eredményről és gépjármű-bevételről jelentettek. A Ford sikeresen tudott árakat emelni, amelynek következtében az egy részvényre jutó nyereség 68 cent lett a várt 45 centtel szemben, az EBIT-eredmény pedig 3,7 milliárd dollár, amely szintén jelentősen felülmúlta a 2,37 millárdos Bloomberg konszenzust. Várhatóan a Ford is el fog bocsátani akár több ezer munkavállalót is annak érdekében, hogy költséget takarítson meg az elektromosautóinak fejlesztésére és gyártására. Az egész éves EBIT-eredményt 11,5-12,5 milliárd dollár közé várja a cég, amely éves szinten 15-25%-os növekedést jelentene az eredményben. Emellett pedig a negyedéves osztalékuk mértékét 50%-kal növelve 15 centre emelték. A cég részvényeinek árfolyama több, mint hat százalékot ugrott a pre-market kereskedésben.

Visszaesést vár az okostelefon piacon a Qualcomm

A Qualcomm is tegnap este jelentett a piaci zárás után nem sokkal. A 2022-es pénzügyi évének harmadik negyedévében 10,93 milliárd dollár bevételt ért el a vállalat, amely szinte teljesen megegyezett az elemzők várakozásával. A cég eredménye éves szinten 54%-kal nőtt, így részvényenként 2,96 dollárt elérve meghaladta a 2,86 dolláros Bloomberg konszenzust. A Qualcomm várakozása alapján a növekvő infláció nem fog jót tenni az okostelefon készülékek eladásainak, ennek nagyjából 20 centes részvényenkénti visszaesést becsülnek. A cég így 11-11,8 milliárd dollár bevételt becsül a jelenlegi negyedévre, míg 3-3,30 dollár EPS-t, ezzel mindkettő elmarad a piac várakozásától. A negatív előrejelzések hatására a cég papírjai értékének nagyjából 4%-át vesztették el.

A JetBlue lehet a végső befutó a Spirit felvásárlásáért folyó versenyben

Hosszas huzavona után végül a JetBlue ajánlatát fogadhatja el a Spirit a fapados légitársaság felvásárlását illetően, órákkal azután, hogy a Spirit és a Frontier függőben lévő (2,6 milliárdos) felvásárlása részvényesi támogatás hiányában meghiúsult. A megállapodást már csütörtökön bejelenthetik. A Spirit felvásárlása lehet a JetBlue legjobb megoldása hálózatának gyors kibővítésére, illetve pilóták és repülőgépek pótlására, melyekből várhatóan hiány alakul ki a következő években. Az egyesülés lehetőséget adna arra is, hogy a jegyárak tekintetében versenyképesebb legyen a JetBlue és ezzel bebetonozza helyét az Egyesült Államok ötödik legnagyobb légitársaságaként. A tranzakció összértéke 3,7 milliárd dollár lesz, melyet a Spirit részvényesek készpénzben fognak megkapni.

Rekordközeli bevételt ért el a Samsung

Ma tette közzé második negyedéves gyorsjelentését a dél-koreai chipgyártó. A vállalat bevétele 77,2 ezer milliárd won (61,2 milliárd dollár) lett, ami éves szinten 21%-os növekedést jelent, és felülmúlta a 76,65 ezer milliárd wonra vonatkozó (58,5 milliárd dollár) várakozást. Az 1,28 dollárnak megfelelő egy részvényre jutó nyereség megegyezett az elemzői konszenzussal. A gyártó a chipek, mobiltelefonok és PC-k iránti kereslet csökkenésére számít a következő időszakban.

Erős negyedévet zárt az ArcelorMittal

Az acélgyártó vállalat 22,14 milliárd dolláros bevételt ért el a második negyedévben, ami 14%-os növekedést jelent éves szinten, és felülmúlta a 21,89 milliárd dolláros várakozást. Az ArcelorMittal EBITDA eredménye is növekedni tudott 2,2%-kal év/év alapon, és a Bloomberg-konszenzussal összhangban 5,16 milliárd dollár lett. A 3,92 milliárd dolláros nettó nyereség magasabb lett a várt 3,69 milliárdnál. Az ArcelorMittal bejelentette, hogy megvásárolja az acéllemez gyártással foglalkozó brazil CSP-t. A vételár 2,2 milliárd dollár, az ügylet az idei év végén zárulhat le.

Ismét a gázkrízis lehetősége a fókuszban, gyengült a forint

A forint tegnap 401 körül kezdte a napot, majd a gázcsap kapacitásának újbóli csökkentése és ezzel a gázár egekbe emelkedése negatívan érintette a magyar devizát, főként az erőteljes orosz kitettség következtében. Ennek eredményeként egészen 405-ig gyengültünk az euróval szemben. Ma a jegybank a keddi döntéshez igazította az egyhetes kamatot. Jelenleg 403-404 között mozgunk.

Fed: 75 pontos emelés mellé visszafogott kommunikáció

Szerdán a Fed döntésig szűk sávban mozgott az EURUSD kurzusa, megközelítőleg 1,014 környékén. A bejelentést és a tájékoztatót követően egy százalékot gyengült a dollár: a várakozásoknak megfelelően 75 bázispontos emelés történt, ugyanakkor jóval visszafogottabb hangnemet ütött meg Jerome Powell. Ma reggel is a tegnapi záró, 1,02 körül kereskednek a devizapárral.

Emelkedtek az olajárak Powell szavai után

A WTI 98,7, a Brent 107,9 dollár/hordó ár mellett forgott szeptemberi határidőre ma reggel, míg az Ural azonnali leszállítási ára 80,8 dollár/hordó volt ma reggel. Az emelkedés mögött a tegnapi FED döntés és Jerome Powell amerikai jegybank elnök szavai állnak. Powell kifejtette, hogy a szeptemberi ülést követően lassulni fog a kamatemelés mértéke és az USA gazdasága nincs recesszióban. A II. negyedéves amerikai GDP adat ma délután jelenik meg. Az árak növekedéséhez hozzájárult az Amerikai Energiaügynökség jelentése is, mely szerint az USA nyersolaj tartéka 4,52 millió hordóval zsugorodott a múlt héten. Az adat annyiban meglepő, hogy a korábbi hírek a benzinkereslet csökkenéséről szóltak, ami inkább a nyersolaj készletek növekedését okozhatta volna. A benzin-kőolaj árrés, amely júniusban még 40 dollár felett is állt, mára 10 dollárra csökkent hordónként.

Az arany árfolyama nagyot ugrott a FED döntés után

Az arany 1.740 dollár volt ma reggel, miután tegnap a FED 75 bázisponttal emelte kamatait, viszont a jegybank elnök szavai megnyugtatták a piacot. Jerome Powell szerint a szeptemberi kamatemelés hasonló lehet, mint a mostani, de utána ennek a változtatásnak az üteme lassulni fog és az USA gazdasága nincs recesszióban. A beszéd után a dollár gyengült, a részvénypiacok nagyot erősödtek, míg az arany is kedvezőbb helyzetbe került. Ezzel együtt az arany ETF-ekbe áramló tőke mennyisége már a negyedik hónapja csökken az erős dollár és az emelkedő kamatok miatt, a július pedig várhatóan a legnagyobb kiáramlást mutatja 2021. márciusa óta. A kereskedők elmondták, hogy a gyenge kínai és indiai növekedés miatt a fizikai aranykereslet is gyengébb lehet idén a vártnál.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
WEBINÁRIUM

Gazdasági körkép és várakozások

2024. április 12. - Beszélgetés Zsiday Viktorral a Hold Alapkezelő Zrt. közgazdászával és Bencze Lajossal, az Erste World vezetőjével.

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben