Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jelentett az Intel, a JPMorgan, a Wells Fargo és a Citigroup is

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. október 15.   09:23

Az amerikai vállalati eredmények hoztak egy kis megnyugvást a piacokra, ugyanis összességében jobbak lettek a várakozásoknál. Az Intel az elmúlt napok eséseit követően magához tért a várakozásoknál kicsit jobb, 66 centes (65 cent volt a várakozás) eredménynek köszönhetően. Ráadásul a PC (notebook, desktop) piac mind a két szegmensben bővült. Így zárás után az árfolyam...

Az amerikai vállalati eredmények hoztak egy kis megnyugvást a piacokra, ugyanis összességében jobbak lettek a várakozásoknál. Az Intel az elmúlt napok eséseit követően magához tért a várakozásoknál kicsit jobb, 66 centes (65 cent volt a várakozás) eredménynek köszönhetően. Ráadásul a PC (notebook, desktop) piac mind a két szegmensben bővült. Így zárás után az árfolyam 2,6 százalékot emelkedett a piacon kívüli kereskedésben.

A DAX tegnap jól viselkedett. Hiába vágta a német kormány a GDP növekedései kilátásokat a piaci várakozások alá, ennek ellenére a DAX meg sem rezdült. A 2012 vége óta nem látott értékre csökkenő ZEW index sem hatotta már meg a befektetőket igazán. Ráadásul egy lokális dupla fenék formáció látszik kialakulni az órás grafikonon, amiből legalább egy 9.000 pont környékéig tartó korrekció is összejöhet. Ezzel különben még nem törne meg a csökkenő trend, amely egy hónapja tart.

Az USA piacain (S&P500, Dow Jones) is doji formációkat láthattunk. Lehet, hogy ebből valamiféle korrekció jön, és itthon is összejöhet valamiféle kis emelkedés ma.
Piaci áttekintés
- Számos gyorsjelentés érkezett a tengerentúlról, a börzék oldalaztak tegnap
- Leszerepelt Németország is
- 2 éves mélyponton az olaj
- Visszafelé kacsingat az EUR/HUF kurzusa
- Várt alatt a kínai infláció
- A Citi kivonul a magyar lakossági piacról
- Kis emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Emelkedéssel indították a napot a vezető amerikai indexek, a nap második felében azonban felerősödött az eladói nyomás. Lejtőre kerültek az indexek, és a Dow Jones zárásra mínuszba fordult (Dow -0,04%, Nasdaq 0,32%, S&P500 0,17%).
- Az Intel piaczárás után tette közzé negyedéves számait. A társaság árbevétele 8%-kal 14,6 milliárd dollárra emelkedett, ami enyhén magasabb a 14,44 milliárd dolláros várakozásoknál. A részvényenkénti nettó profit 66 cent volt, lényegesen meghaladva a bázisidőszaki 58 centet, miközben az elemzők 65 centre számítottak. Az Intel eredményét segítette, hogy a globális számítógép piac stabilizálódott az elmúlt negyedévben, ráadásul jó hír, hogy a menedzsment is optimista a jövőt illetően. Napközben 2%-ot, míg zárás után 2,6%-ot emelkedett az árfolyam.
- A JP Morgan is tegnap jelentett, az árbevétel 24 milliárd dollár helyett 24,2 milliárd dollár lett, ami lényegesen jobb a 23,1 milliárd dolláros bázisnál. A tisztított részvényenkénti profit 1,39 dollár helyett 1,62 dollár lett, az előző évi 1,4 dollár után. A részvény kereskedési eredmények 1,4%-kal estek, viszont a befektetési banki díjak 2,1%-kal emelkedtek. A hitelezési banki profit 439 millió dollárra esett az egy évvel ezelőtti 705 millió dollárról. A hitelekre megképzett céltartalék 757 millió dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 543 millió dollárról. Az árfolyam 0,3%-ot esett.
- Összességében a vártnak megfelelően alakultak a Wells Fargo harmadik negyedéves számai. Az egy részvényre jutó tisztított nyereség az előrejelzéseknek megfelelően 1,02 dollár lett, ez pedig 3 centtel jobb a bázisnál. Az árbevétel 21,2 milliárd dollár lett, ami hajszálnyival nagyobb a piac által vártnál, és 0,7 milliárd dollárral jobb a bázisnál. Az átlagos hitelkihelyezés 4%-kal bővült, miközben a betétállomány 9%-kal. A nem-teljesítő eszközök 3 milliárd dollárral, vagyis közel 15%-kal csökkentek, ami 300 millió tartalék-felszabadítást eredményezett. A negyedéves osztalékot 30 centről 35 centre emelte a társaság. A papír árfolyama 2,7%-os mínuszban zárt.
- Jól teljesített a Citigroup a harmadik negyedévben. A nettó profit 1,02 dolláros bázis után 1,15 dollár lett, ami 3 centtel magasabb a várakozásoknál. Az árbevétel 19,16 milliárd dollár helyett 19,6 milliárd dollár lett, meghaladva a 17,9 milliárd dolláros bázist. 11 nem core piacról (Magyarország, Csehország, Costa Rica, Egyiptom, El Salvador, Guam, Guatemala, Japán, Nicaragua, Panama, Peru) ki akar vonulni a bank, de ez nem meglepő, mert már korábban elkezdte leépíteni a mexikói, spanyol és japán operációt, és ekkor mondta, hogy még nem végzett. A hiteleken elszenvedett veszteségek 2,1 milliárd dollárral, azaz 14%-kal csökkentek éves alapon. Osztalék és részvény visszavásárlásról nem volt szó a jelentésben, a tőkemegfelelés 10,5%-ról 10,7%-ra javult. A papír árfolyama 3,1%-kal került feljebb.
- Ma is számos gyorsjelentés érkezik a tengerentúlról: az American Express és az eBay zárás után publikálja negyedéves számait, a Bank of America pedig 13 órakor jelent.
- New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet és kiskereskedelmi forgalmi adatokat is publikálnak ma.
Európa
- Akár a fordulat jeleit is felfedezhetjük az európai tőzsdéken (túladottság), ezt azonban nem kiabálnánk még el. A DAX 0,15%-os, a CAC 40 index 0,23%-os, a FTSE 100 index pedig 0,42%-os pluszban zárt.
- Tragikusan gyenge adatok érkeztek Németországból tegnap. A ZEW hangulat index 3,2 pont lett a várt 15 pont helyett. Ráadásul a német kormány az idei évre várt 1,8%-os GDP növekedési prognózisát 1,2%-ra vágta vissza, holott az elemzők 1,5%-kal számoltak. Ha ez még nem lenne elég, akkor az euró zóna ipari termelése 1,8%-kal esett vissza havi alapon, miközben a piac csak 1,6%-os visszaesésére számított.
- Az orosz külügyminiszter szerint az európai uniós tagállamok Oroszországgal szemben bevezetett büntetőintézkedései idén 40 milliárd eurós, jövőre pedig 50 milliárd eurós veszteséget okozhatnak.
- A szeptemberi német inflációs adat a várakozásoknak megfelelően 0,8% lett év/év alapon, és 0% hó/hó alapon. További lényeges adat nem érkezik ma az öreg kontinensről, de a 9 órás Mario Draghi beszédre nem árt fél szemmel figyelni.
Olaj, arany
- A nemzetközi energiaügynökség (IEA) vágta az olaj kereslet növekedésére vonatkozó prognózisát. Korábban még azzal számoltak, hogy a napi kőolaj felhasználás 900 ezer hordóval fog növekedni, amit tegnapi jelentésükben 700 ezer hordóra vágtak vissza. Ezzel párhuzamosan viszont a kínálat napi 910 ezer hordóval növekedett a múlt hónapban. A hírre az árfolyama 82 dollárig esett, ami a WTI 2 éves mélypontja. A tartósan 80 dollár alatti árfolyam esetén a marginális kitermelők egy része veszteségessé válhat, így a kitermelési oldal csökkenhet, ezáltal támaszt nyújtva az olajnak.
- 4 hetes csúcsról megingott az arany árfolyama, és a nemesfém 1.226 dollárra esett a tegnapi kereskedésben.
Devizák
- Az EUR/HUF jegyzése szép lassan kezd felfelé kúszni, mivel a 305,5-ös szintekről 306,5-ig szaladt el az árfolyam. Az év végére várt forinterősödés miatt (GDP arányos államadósság ügye) még nem dörrentetnénk el az összes puskaport a vissza körben bízva.
- A tegnap látott 1,27 feletti EUR/USD kurzus a vártnál gyengébb európai makroadatokra újra délnek vette az irányt és az 1,2640-es szintekig meg sem állt.
Távol-Kelet
- A Nikkei és a Shanghai index 0,6%-ot, a Hang Seng index 0,5%-ot emelkedett.
- Az előzetesnél gyengébb lett az augusztusi végleges ipari termelési adat Japánban. Korábban 2,9%- os visszaesést mutattak az adatok év/év alapon, ehhez képest a végleges adat már 3,3%-os visszaesést mutat.
- Szeptemberben csak 1,6% volt az infláció mértéke Kínában, ami elmarad a várt 1,7%-tól és az egy hónappal korábbi 2,0%-tól is, így továbbra is van mozgástere a hivatalos 3%-os cél eléréséig.
- A Toyota csoport 1,75 millió személygépkocsit hív vissza egy független biztonsági ellenőrzést követően a gyári hibák kijavítása miatt.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.
Vállalati hírek
- Tegnap kezdte az OTP devizahiteles perének tárgyalását az alkotmánybíróság, de ahogy az vártható volt, a döntést későbbre halasztották. További tárgyalási napok szükségesek, de a december közepi határidőig mindenképp megszületik a döntés.
- Az Citigroup 11 országban, köztük Magyarországon és Csehországban is kivonul a lakossági piacról, de a vállalati és intézményi, illetve kkv-ügyfeleinek kiszolgálását tovább folytatja. A Citi mérlegfőösszeg alapján a 10. legnagyobb bank hazánkban 2%-os piaci részesedéssel. A bank ezentúl azokra a piacokra koncentrál, ahol versenyképes tud lenni. Úgy véljük, hogy a Magyarországon jelen lévő külföldi tulajdonú bankok nem igazán érdekeltek abban, hogy jelenlétüket növeljék.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben