Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Tovább csökkenhet az alapkamat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. április 23.   09:02

Az HSBC által vizsgált kínai beszerzési menedzser index a ma hajnali adatok szerint váratlanul csökkent. Persze még mindig az 50 fölötti, azaz bővülést mutató tartományban van, de csak egy hajszálnyira. Ez a csökkenés elég komoly depressziót okozott az ázsiai piacokon, s az amerikai határidős indexek is a negatív tartományba fordultak. Európában mindezek ellenére...

Az HSBC által vizsgált kínai beszerzési menedzser index a ma hajnali adatok szerint váratlanul csökkent. Persze még mindig az 50 fölötti, azaz bővülést mutató tartományban van, de csak egy hajszálnyira. Ez a csökkenés elég komoly depressziót okozott az ázsiai piacokon, s az amerikai határidős indexek is a negatív tartományba fordultak. Európában mindezek ellenére vegyes a kép, a DAX továbbra is a 200 napos mozgóátlag fölött billeg mintegy 100 ponttal, miközben a magyar indexnek tegnap ismételten sikerült lefordulnia a 30 napos mozgóátlagról. Ráadásul ezt eléggé csúnyán tette meg a BUX. Egyrészt a MOL valami hasonló akciót csinált, de a Magyar Telekomot sem kímélték, pedig egyre közeledik az osztalékfizetés, amelyen keresztül a befektetők több mint 12 százalékos osztalékhozamra tehetnek szert, s az elkövetkező években is 10 százalék körül lehet ez az érték a jelenlegi árfolyammal számolva. Ez pedig nagyon attraktív, ha azt tekintjük, hogy már a 10 éves hozamok is közelítik az 5 százalékot. Mindent összevetve, a piacokon továbbra is maradhat a bizonytalanság azután, hogy az USA-ban is rendre romló makrogazdasági adatokat láthatunk. Komolyabb változáshoz meggyőző adatokra lenne szükség mind az USA-ból, mind Európából.
Piaci áttekintés
- A vegyes adatok ellenére emelkedtek tegnap a tengerentúli piacok
- Nyomás az arany és az olaj árán
- A 300-as szintet is elérte az EUR/HUF kurzusa
- Kiábrándító adat hatására esett Ázsia
- Tovább csökkenhet a jegybanki alapkamat
- Oldalazó mozgásra számítunk
Nemzetközi hírek
USA
- Jól indult a hét első kereskedési napja a tengerentúli piacon, mérsékelt emelkedéssel zártak az indexek (Dow 0,13%, Nasdaq 0,87%, S&P500 0,5%).
- A használt lakásértékesítések a várt növekedés helyett 0,6%-kal csökkentek márciusban. Az előző havi 4,95 millióról 4,92 millióra csökkent az eladások száma, miközben a konszenzus 5 millió darab volt. Az előző havi adatot 4,98 millióról 4,95 millióra korrigálták. Ennek ellenére az értékesítések száma több mint 10%-kal haladja meg a tavalyi szintet.
- Főként a technológiai vállalatok vezették tegnap az emelkedést, a Dow tagjai közül a Microsoft (3,6%), a Caterpillar (2,6%), a DuPont (2,6%) és az Intel (2%) vezették az emelkedést, pedig a Caterpillar számai nem voltak túl fényesek.
- Gyenge első negyedéves számokkal rukkolt elő tegnap a Caterpillar, a cég profitja 45%-kal esett vissza az egy évvel korábbi értékhez képest. A tavalyi 2,37 dolláros részvényenkénti profit után 1,31 dollár lett az első három hónapban a részvényenkénti nyereség, míg a piac 1,38 dollárra számított. A menedzsment a korábbi 7-9 dollár helyett 7 dolláros EPS-t vár, és az árbevétel pedig 57-61 milliárd dollár lehet a korábbi 60-68 milliárd dollárral szemben. A cég első embere azt is mondta, hogy folytatódnak a sajátrészvény vásárlások, a gazdaság stabilizálódása miatt pedig lassú növekedést prognosztizál 2013-ra. A papírok árfolyama látványosan emelkedett tegnap.
Európa
- Az európai piacokon nem voltak tegnap látványos mozgások (FTSE100 -0,09%, DAX 0,24%, CAC40 0%).
- A német parlament után tegnap az osztrákok is jóváhagyták a ciprusi mentőcsomagot.
- Az olasz államfő, Giorgio Napolitano tegnap a parlament előtt letette az esküt, majd elég keményen fogalmazott beiktatási beszédében. Tettekre buzdította a pártokat, hiszen a taktikázás és vitázás helyett a következő napokban a kormány megalakítása a cél.
- Az olasz kétéves kötvényhozam történelmi mélypontra, 1,276%-ra esett vissza tegnap.
Olaj, arany
- A ma reggeli kedvezőtlen kínai bizalmi index adatok nyomot hagytak az arany és az olaj kereskedésén is. Mind a két termék ára esett: a WTI 88,4 dolláron állt ma reggel. A készletadatok további emelkedést mutatnak az USA-ban. Az arany 1.414 dolláron állt annak ellenére, hogy hírek szerint nő a fizikai arany iránti érdeklődés az ázsiai piacokon.
Devizák
- Tegnap egy jelentős forintgyengülés volt tapasztalható, melynek során az árfolyam elérte a 300-as szintet is, azonban utána a forint részben visszaerősödött és ma reggel 299-es árfolyam mellett kereskedtek a devizapárral.
- Az EUR/USD árfolyama 1,3101-ről 1,3066-ra csökkent tegnap és ma reggel további csökkenés tapasztalható, jelenleg 1,3040-es árfolyam környékén kereskednek a devizapárral. Az árfolyam mozgását főleg a vártnál gyengébb amerikai makroadatok mozgatták, mint amilyen a vártnál rosszabb Chicagói FED index.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,19%-ot, a Hang Seng 1,14%-ot, a Shanghai index pedig 2,06%-ot csökkent a mai nap során.
- A HSBC által publikált előzetes PMI adat értéke 50,5 pont lett, ami jelentősen elmarad a márciusi 51,6 ponttól és a várt 51,5 pontos értéktől is.
- A kínai hatóságok lazítanák az életbiztosítások szabályozását, ami pozitív lenne a biztosítók számára.
Határidős piacok
- A főbb amerikai határidős indexek a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- A jegybank arról kérdezte a kereskedelmi bankokat, hogy a kéthetes betét helyett mennyi pénzt tartanának újonnan kibocsátandó forintkötvényben. Arról is megkérdezték a bankokat, hogy a devizában fennálló forrásállományuk, hogyan csökkenne a jegybank által tervezett FX swapok hatására. Ennek fényében alakítanák ki a növekedési hitelprogram feltételeit. A hír nincs hatással sem az OTP, sem az FHB árfolyamára.
- A Magyar Telekom közzétette osztalékfizetési hirdetményét. A részvényenkénti 50 forintos osztalék kifizetése május 16-án kezdődik, osztalékszelvénnyel május 6-án forog utoljára a papír.
Gazdasági hírek
- Kamatdöntő ülést tart ma az MNB Monetáris Tanácsa. Az elemzők további 25 bázispontos csökkentésre számítanak.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben