Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Leminősítették Nagy-Britanniát

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. április 22.   09:17

Úgy tűnik, hogy minden index emelkedni készül. Az olaszok kompromisszumos megoldásként még egy ciklusra megszavazták a 88 éves Napolitano-t, így a lejáró mandátuma miatti bizonytalanság legalább megszűnt, és újra a kormányalakításra vagy az új választásokra lehet figyelni. Kínában a földrengés sem rengette meg a piacokat, annak ellenére sem, hogy a shanghaji és...

Úgy tűnik, hogy minden index emelkedni készül. Az olaszok kompromisszumos megoldásként még egy ciklusra megszavazták a 88 éves Napolitano-t, így a lejáró mandátuma miatti bizonytalanság legalább megszűnt, és újra a kormányalakításra vagy az új választásokra lehet figyelni. Kínában a földrengés sem rengette meg a piacokat, annak ellenére sem, hogy a shanghaji és Hong-Kong-i indexek végül a negatív tartományban zártak a biztosítók részvényeinek gyenge szereplése miatt. Az amerikai indexek (S&P500 és Dow Jones) ugyan a 20 és a 30 napos mozgóátlagok alatt vannak, de a rövidtávú indikátorok azt sugallják, hogy sikeres mozgóátlag-szint ostromra kerülhet sor, valószínűleg a mai napon. A DAX-ra nézve azt látjuk, hogy hajszál híján meg volt a 200 napos mozgóátlag tesztelése, s az index a pénteki mélypontot követően emelkedni készül. Persze ebben szerepet játszik az is, hogy a G-20-ak nem ítélték el Japánt, a hétvégén, amelynek köszönhetően a Nikkei index újra száguldozott, s megalapozta a jó hangulatot mára Európában is. A DAX grafikonján a 20 napos mozgóátlag 7.751 pontnál van jelen pillanatban. Ez az a szint, melyet az elkövetkező napokban megcélozhat az árfolyam. A BUX továbbra is kicsivel a 200 napos mozgóátlag alatt vacillál, miközben pénteken a záró szakaszban sikeresen szaladt a 20 napos mozgóátlag fölé. Újra próbálkozhat a 18.327 pontnál levő 200 napos mozgóátlag leküzdésével, így ma emelkedést várunk itthon és a nemzetközi piacokon is.
Piaci áttekintés
- Jó volt a hangulat a hét utolsó kereskedési napján a tengerentúli piacokon
- Alig változott az olajár, kismértékben emelkedik az arany kurzusa
- Visszafogott mozgás a devizapiacokon
- Szárnyalt a Nikkei, kis csökkenés Kínában
- Mától osztalékszelvény nélkül forog az ANY
- Emelkedésre számítunk ma
Nemzetközi hírek
USA
- Visszatértek a vevők a hét utolsó kereskedési napján a tengerentúli piacokra, zárásig emelkedtek az indexek. Fontos makroszámokat nem publikáltak, de több vállalati jelentés is napvilágot látott (Dow 0,07%, Nasdaq 1,25%, S&P500 0,87%).
- A McDonald’s negyedéves profitja 1,27 milliárd dollár volt az első negyedévben, ami részvényenként 1,26 dollárt jelent a tavalyi 1,23 dollár után, és valamivel elmarad az 1,265 dolláros elemzői várakozásoktól. Az árbevétel 6,55 milliárdról 6,61 milliárd dollárra nőtt, az elemzők ennél valamivel alacsonyabbra, 6,59 milliárd dollárra számítottak. A több mint egy éve nyitva tartó üzletek forgalma 1%-kal esett, a piac 1,1%-ra számított, a zsugorodás áprilisban is folytatódhat. A cég árfolyama pénteken 2%-ot veszített értékéből.
- A General Electric nyeresége 3,53 milliárd dollárra emelkedett, ami 16%-os bővülést jelent a tavalyi számokhoz képest. Részvényenként 34 cent lett a nyereség, miközben az elemzők 34,7 centre számítottak. Az árbevétel 35 milliárd dollár volt, az elemzők ennél fél milliárd dollárral kisebb értékesítési adatra számítottak. A társaság idén 1 milliárd dolláros költségcsökkentést szeretne megvalósítani. A cég árfolyama 4%-ot esett pénteken.
- Délután 16 órakor a használt lakásértékesítések márciusi értékét publikálják a tengerentúlon.
- Piacnyitás előtt a Hasbro és a Halliburton jelent, zárás után pedig a Texas Instruments és a Caterpillar.
Európa
- Vegyes hangulatban zajlott a kereskedés a nyugat-európai börzéken (FTSE100 0,69%, DAX -0,18%, CAC40 1,46%).
- Újra van államfője Olaszországnak, a sikertelen államfőválasztás után a leköszönő 88 éves Giorgio Napolitano elfogadta a pártok felkérését egy újabb ciklusra.
- A washingtoni G20 találkozón a bankunió mielőbbi létrehozását sürgették a nagyhatalmak jegybankelnökei és pénzügyminiszterei, Japán pedig bíztató szavakat kapott a példátlan monetáris intézkedés miatt.
- Pénteken a Fitch hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy egy fokozattal „AA+”-ra rontja Nagy- Britannia adósbesorolását.
Olaj, arany
- Az amerikai WTI 88,2 dollár volt ma reggel, ami kismértékű emelkedést jelent a múlt heti nagy esést követően. A piac az OPEC reakcióit és a növekedési adatokat figyeli elsősorban, miközben a készletek sok éves maximumon vannak az USA-ban. Az arany ma reggel 1.423 dolláron volt, kismértékű javulást mutatva a múlt heti nagy zuhanást követően.
Devizák
- A csütörtöki jelentős forintgyengülés után megnyugodtak a kedélyek és pénteken már csak egy mérsékelt forintgyengülés volt megfigyelhető. Az árfolyam 298,07-ről 298,58-ra emelkedett.
- Az EUR/USD értéke is csak napon belül produkált elmozdulást, azonban a záróár már visszatért a nyitó árhoz. A devizapár 1,3052-es árfolyamon fejezte be a múlt hetet, ma reggel 1,3065-ös árfolyamom kereskednek már vele.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,84%-ot emelkedett, azonban a kínai indexek értéke mérsékelten csökkentek (Hang Seng
- 0,22%, Shanghai -0,43%).
- A G20 találkozó után a jen árfolyama megközelítette a 100-as szintet a dollárral szemben, melyet 2009 óta még egyszer sem ért el. A találkozón értékelték a japánok gazdaságélénkítést célzó lépését, de egyúttal figyelmeztettek a leértékelési verseny kialakulásának a lehetőségére is.
- A kínai Szecsuán tartományt 7-es erősségű földrengés rázta meg, melynek hatására a biztosítótársaságok árfolyama csökkenni kezdett.
Határidős piacok
- Minden határidős index a pozitív tartományban van ma reggel.
Vállalati hírek
- Mától osztalékszelvény nélkül forog az ANY Biztonsági Nyomda. A cég 44 forint osztalékot fizet részvényenként.
- Mégsem hagy fel a Rituxan biohasonló készítményének kutatásával a Celtrion. Az új kutatások akár már az idei év második felében elkezdődhetnek. Csány László, az Egis befektetési kapcsolattartója megerősítette, hogy a korábbi kutatás leállítása és új kutatás elindítása miatt nem csúszik a készítmény piaci bevezetése. Csány szerint még korai arról beszélni, hogy az Egis-Celltrion együttműködésre milyen hatással lesz a Celltrion tulajdonosváltása, hiszen még nem tudni, ki veszi majd meg a részesedést. A Celltrion szerint a tulajdonosváltás nem befolyásolja a szakmai együttműködést. A tény, hogy mégsem hagynak fel a kutatásokkal, pozitívan hathat az Egis árfolyamára is, hiszen a papír az első hírre túlzott árfolyamreakciót mutatott. Továbbra is úgy gondoljuk, hogy 2.060 forintot jelenthetnek az Egis célárában a biohasonló készítmények, elsősorban az akár már az év közepén piacra kerülő infliximab. Ajánlásunk továbbra is Vétel.
- Török hírforrások szerint a MOL és a török állami olajtársaság, a TPAO megegyezett egy közös vállalat felállításáról, mely a szibériai Baytugan mező kiaknázását végezné. A mező termelése a jelenlegi napi 6 ezer hordóról 12 ezer hordóra növelhető, és 100 millió hordó tartalékkal rendelkezik. A 6 ezer hordó többlettermelés a MOL teljes termelésének 5%-át jelenti. A cég valószínűleg a kockázatot szerette volna megosztani. A TPAO Irak északi részén is aktív, ahol a MOL-nak is vannak érdekeltségei.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben