Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Akár 10 százalék közelébe is emelkedhet az alapkamat

PODCAST
PODCAST2022. június 29.   13:46

Meglepetés volt az, hogy a Magyar Nemzeti Bank 185 bázisponttal emelt az alapkamaton, de mivel csütörtökön valószínűleg „csak” 50 bázisponttal emelkedik majd az egyhetes betéti ráta, így valójában nem volt ekkora drasztikus mértékű a monetáris szigorítás. „A 7,75 százalékos alapkamat és a valószínűleg 7,75 százalékra emelkedő egyhetes betéti ráta ezután egyformán emelkedik majd, ezért mindegy is, hogy melyiket tekintjük a valódi kamatmértéknek” – kommentálta a Trend FM, Reggeli Monitor című adásában a jegybank lépését Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. Emlékeztetett arra is, hogy sok függ a hazai inflációs kilátásokat illetően attól, hogy mikor vezeti ki a kormány az üzemanyag- és az alapvető élelmiszerek árstopját. Az Erste elemzője szerint ezért is határozott meg erre az évre egy sávos, 11 - 12,6 százalékos inflációs célt a jegybank. Nyeste Orsolya szerint erre az évre a korábbi előrejelzéshez képest magasabb, a következő két évre viszont alacsonyabb gazdasági növekedéssel számol a Magyar Nemzeti Bank.

185 bázisponttal emelkedett az alapkamat, 7,75 százalékra. A meglepetés erejét azonban jelentősen csökkentette, hogy a döntéshozók jelezték, az egyhetes betéti kamatszint és az alapkamat összezárását látják szükségesnek, így a most irányadó kamat a csütörtöki tenderen csak 50 bázisponttal fog emelkedni. „A forint árfolyamát érdemben tudta erősíteni a Magyar Nemzeti Bank erőteljesebb alapkamat emelése. A döntésből látszik, hogy a 400 forint feletti euróárfolyamot már a jegybank sem tolerálja” – kommentálta a döntést Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. Azt is megjegyezte, hogy maradhat a Magyar Nemzeti Bank 50 bázispontos kamatemelési lendülete, ellentétben a régiós versenytársakkal, a cseh vagy a lengyel központi bankkal. 

Bár a jegybank szerint az őszi hónapokban tetőzhet az infláció, de az év második felében is a kétszámjegyű tartományban maradhat. A frissített előrejelzés szerint idén 11 - 12,6 százalékos, jövőre 6,8-9,7 százalékos, majd 2024-ben 3 százalék körüli lehet. „A magasabb idei inflációs várakozás a központi bank részéről azt jelzi, hogy az MNB úgy számol, hogy október után kivezetheti az üzemanyag- és az alapvető élelmiszerek árstopját a kormány. A gazdaság az erős belföldi kereslet mellett is lassul, a növekedés megtartása pedig attól függ, hogy alakul majd az orosz-ukrán háború, és lesz-e ennek hatására további energiaprobléma” – részletezte várakozásait Nyeste Orsolya. Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője azt is megjegyezte, hogy az Európai Központi Banktól júliusban már mindenki kamatemelést vár, legalább 25 bázispontosat. Ennek elmaradása mindenképpen csalódás lenne a piaci szereplők számára.

Az interjúban szóba került még, hogy:

  • Az EKB-t visszatarthatja-e a kamatemeléstől a recessziótól való félelem
  • Emelkedhetnek-e végre idehaza a lakossági betéti kamatok
  • Az MNB monetáris szigorítása mennyire lehet hatékony a korábban kibocsátott, több ezer milliárd forintnyi fix kamatozású hitel mellett

Nyeste Orsolyával, az Erste vezető makrogazdasági elemzőjével Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben