Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

G20 pénzügyminiszteri és jegybankári találkozó lesz ma Washingtonban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. április 18.   09:00

Hangos a sajtó a risk-off üzemmódtól, amely az elmúlt napokban uralkodott el a piacokon. A globális növekedési kilátások romlásával magyarázzák a jelenlegi eladási hullámot, amely a vezető indexek esetében, talán leginkább a DAX-ban látszik. Egy kicsit furcsa, hogy most ébredtek fel a befektetők, hiszen az elmúlt fél évben azt láttuk, hogy a növekedési kilátások...

Hangos a sajtó a risk-off üzemmódtól, amely az elmúlt napokban uralkodott el a piacokon. A globális növekedési kilátások romlásával magyarázzák a jelenlegi eladási hullámot, amely a vezető indexek esetében, talán leginkább a DAX-ban látszik. Egy kicsit furcsa, hogy most ébredtek fel a befektetők, hiszen az elmúlt fél évben azt láttuk, hogy a növekedési kilátások romlanak, de a kockázati prémium csökken, amely fölfelé viszi a piacokat. Olyan, mintha most fogyott volna el a „szép új” jövőbe vetett hit. A DAX indexre nézve megint azt a széttartó háromszöget látjuk a mozgásban, amelyet szeptember közepétől november közepéig láttunk, és ami úgy ért véget, hogy letört belőle, majd egy erőteljes emelkedést produkált. A különbség annyi, hogy akkor a szélesedő csatorna meredeksége kisebb volt, s az index még a 200 napos mozgóátlagot sem tesztelte végül vissza. Most a meredekség nagyobb, a lefelé tartó mozgás kb. másfél hónapja tart, s egy esetleges „letöréssel” valószínűleg már a 200 napos mozgóátlagon, 7.368 pont környékén lenne az index. Kérdés, hogy innen ténylegesen bekövetkezik-e hasonló emelkedés, mint az előző hullámban. Továbbra is igaz az, hogy a profitok magasabban vannak, mint 2007-ben, az index csúcsértékénél, és az is igaz, hogy az idei év teljesítményével kapcsolatban megoszlanak a várakozások. Bizonyos mérések 30 százalékos profitbővülést vizionálnak, míg más módszertani mérések stagnálást sugallnak. Ez az amerikai indexeknél, mind a két esetben kis bővülést mutat. A hazai piacra tekintve továbbra is az látszik, hogy a BUX index a 200 napos mozgóátlagot készül támadni, de a jelenlegi mozgás nagyon nyögve-nyelős.
Piaci áttekintés
- Nagyot estek a tengerentúli indexek
- Továbbra is gyenge olaj, szinten maradó aranyár
- Gyengülés után szintnél a forint
- Enyhe mínusz Ázsiában
- Csökkenésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- A kezdeti gyors zuhanás után a nap második felében oldalaztak az indexek, és jelentős mínuszban zárták a kereskedést. Főként a rossz vállalati hírek borzolták a kedélyeket (Dow -0,93%, Nasdaq
- 1,83%, -1,43%).
- A Fed tegnap publikálta a Bézs Könyvet, amiben az olvasható, hogy a Fed további mérsékelt növekedésre számít. A Fed az autóiparban és az ingatlanpiacon lát számottevő javulást, ami ellensúlyozni tudja a költségvetési megszorításokat.
- Fontos makroszámokat nem publikáltak tegnap a tengerentúlról, de vállalati eredményeket igen. Többek között a Bank of America publikálta negyedéves számait, amely csalódást okozott a piacoknak, mert a részvényenkénti profit a várt 22,6 cent helyett 20 cent volt az első három hónapban. Az árbevétel azonban jobb lett: 23,49 milliárd dollár helyett 23,708 milliárd dollár. Bár a profit gyengébb lett, de kedvező folyamatokat lehet látni a banknál, a betétállomány 5%-kal 1100 milliárd dollárra nőtt, a vállalkozói hitelek pedig 17%-kal 367 milliárd dollárra emelkedtek. A 60 napon túl késedelmes hitelek száma 39%-kal 667 ezerre csökkent. A társaság 5 milliárd dollár értékben tervez részvényt visszavásárolni, 5,5 milliárd dollár értékben pedig elsőbbségi részvényt visszaváltani. A menedzsment optimista jövőképet fogalmazott meg, az árfolyam azonban 4,7%-ot veszített értékéből.
- Az eBay 63 centes részvényenkénti profitot publikált a várt 62,4 centtel szemben, az árbevétel 3,75 milliárd dollár volt, szemben a várt 3,77 milliárddal. A menedzsment nem túl optimista, 63 centes EPS-t vár a második negyedévre, miközben a piac 66 centre számít. A részvény 4%-ot zuhant zárás után.
- Alulteljesítette az Apple a piacokat, az árfolyam a 400 dolláros támasz alá esett és 5,5%-os mínuszba került zárásra. A rossz hangulat annak köszönhető, hogy a vállalat egyik beszállítója, a Cirrus Logic (árbevételének 90%-a az Apple-től származik), amely audio chipeket biztosít az iPhone és iPad termékekhez, a vártnál lényegesen gyengébb negyedéves adatokat publikált, és ez borzolta a befektetők kedélyét.
- Ma számos társaság publikálja gyorsjelentését: Google, IBM, AMD, Morgan Stanley, Verizon, Microsoft.
- Makroadatokat is publikálnak délután, a szokásos heti munkanélküli segély kérelmek mellett a Leading indicators márciusi és a Philadelphiai Fed index áprilisi értéke fog napvilágot látni.
- Ma kezdődik a G20 pénzügyminiszteri és jegybankári találkozó Washingtonban.
Európa
- Jól indult a kereskedés tegnap reggel a nyugat-európai börzéken, de pillanatok alatt elromlott a hangulat, mert olyan pletykák röppentek fel, miszerint leminősíthetik Németországot. A negatív hangulat a többi európai indexre is átterjedt (FTSE100 -0,96%, DAX -2,34%, CAC40 -2,35%).
- A pletyka részben valóra vált, mert valóban érkezett egy leminősítés Németországnak, az Egan Jones „A+”-ról „A”-ra csökkentette a besorolást negatív kilátással.
- A tervezett 500 millió euró helyett 1,1 milliárd euró értékben értékesített 18 hónapos diszkontkincstárjegyet Szlovénia, a hozam 4,15%-os lett.
- Portugália 1,5 milliárd euró értékben értékesített 12 hónapos diszkontkincstárjegyet, a hozamok emelkedtek.
- Az olasz központi bank jelentése szerint az első negyedévben még lassuló ütemben csökken az olasz GDP, de a második félévben már megindulhat a mérsékelt növekedés.
- Ma 10 órakor kezdődik Olaszországban az új államfő megválasztása.
Olaj, arany
- Az olaj ára továbbra is nyomás alatt van, ma reggel 86,6 dolláron állt a WTI annak köszönhetően, hogy az USA napi termelése 7,2 millió hordóra nőtt. A gyenge növekedési számok tovább fokozták az aggodalmakat.
- Az arany 1.377 dolláron a korábbi napi szinten maradt, a nagy esést követően nem tud a nemesfém ára 1.400 dollár fölé emelkedni.
Devizák
- A forint tegnap gyengült az euróval szemben, az árfolyam 293,47-ről 294,93-ra változott és ezzel visszatért a hét elején áttört 295-ös szinthez.
- Tegnap az EUR/USD devizapár értéke 1,3177-ről 1,3032-reváltozott, ami éppen az ellenkezője az egy nappal korábbi mozgásnak. Az európai országokkal kapcsolatos pletykák, mint amilyen a Németországgal kapcsolatos leminősítés (ami később részben be is igazolódott) fokozták az aggodalmat az Eurózónával kapcsolatban, ami gyengítette az eurót és erősítette a dollárt.
Távol-Kelet
- A negatív hangulat Ázsiára is kihatott ma reggel, a Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng index pedig 0,15%- ot csökkent. Egyedül a Shanghai index tudott minimális emelkedést felmutatni, az index értéke 0,04%-kal változott.
- Tovább emelkedtek az ingatlanárak Kínában, a vizsgált 70 városból 68-ban volt áremelkedés tapasztalható.
- Márciusban megugrott a Kínába irányuló működő tőke beáramlás (FDI), nagysága 12,4 milliárd dollár lett, ami 5,65%-kal magasabb az egy évvel korábbi értéknél, miközben csak 1,9%-os javulást várt a piac.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Az ANY Biztonsági Nyomda a közgyűlés által jóváhagyott 43 forintos osztalék helyett ténylegesen 44 forintot fizet részvényenként, hiszen a vállalat saját részvényeire jutó osztalékot is kifizetik a többi részvényesnek. Az osztalékfizetés május 2-án kezdődik, osztalékszelvénnyel április 19-én forog utoljára a papír.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben