Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hivatalosan is elindul a gyorsjelentési szezon az USA-ban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. október 8.   09:26

Több mint két hónapja nem látott mértékű esést könyvelhettek el a tengerentúli börzék a tegnapi kereskedésben. A Nemzetközi Valutaalap rontott a globális növekedési kilátásain, amely nem tett jót a részvénypiacoknak. A technikai képet elnézve hamarosan újabb mélypontra kerülhet az S&P500 és a Dow Jones index, és az árfolyamok tesztelhetik a 200 napos mozgóátlagokat. ...

Több mint két hónapja nem látott mértékű esést könyvelhettek el a tengerentúli börzék a tegnapi kereskedésben. A Nemzetközi Valutaalap rontott a globális növekedési kilátásain, amely nem tett jót a részvénypiacoknak. A technikai képet elnézve hamarosan újabb mélypontra kerülhet az S&P500 és a Dow Jones index, és az árfolyamok tesztelhetik a 200 napos mozgóátlagokat.

Ma a vállalati eredmények kerülhetnek a befektetők fókuszába. Hivatalosan is elindul a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon. Az első fecske szerepében tetszelgő Alcoa piaczárás után teszi közzé soros számait. A piac 22 centes egy részvényre jutó eredményt (EPS) vár, ami duplája lenne az egy évvel ezelőtti értéknek. A bevételek 5,64 milliárd dollárról 5,83 milliárd dollárra hízhatnak. Az eredmények látványos javulása mögött az autóipar és a repülőgépgyártás növekvő alumínium igénye áll.

A hazai börzén nem számítunk optimizmusra, a gyenge nemzetközi hangulat a BUX index árfolyamára is rányomhatja a bélyegét. Az index technikai képe még adna lehetőséget az emelkedésre, de nehéz lesz a széllel szemben elindulni. Főleg, hogy a DAX index is siralmasan fest, négy kereskedési napja esik megállás nélkül az árfolyam, és 8.900 pontig már kicsi a remény a megállásra.
Piaci áttekintés
- Nagyot estek tegnap a tengerentúli börzék
- Hullanak a fejek a Tescónál
- 90 dollár alatt a WTI
- Jól szerepel a forint a régióban
- Csúszhat a japán nyugdíjalap átalakítása
- A 2014-es év után sem fizet osztalékot a Magyar Telekom
- Lengyel bankot venne az OTP
- Létszámleépítés az INA-nál
- Csökkenésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Nem alakult szépen a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, az indexek már a nyitás után lekonyultak, és zárásra több mint 1,5%-os mínuszba kerültek a piacok (Dow -1,61%, Nasdaq -1,57%, S&P500
- 1,52%).
- A World Economic Outlook című elemzésében lefelé módosította a globális növekedési kilátásokat a Nemzetközi Valutaalap. Az idei évre vonatkozóan 0,4%-kal 3,3%-ra rontották a gazdasági növekedési várakozást, miközben a jövő évi előrejelzést 3,8%-ra csökkentették.
- A Yahoo! összesen 400 embert bocsájt el Indiában, ami a teljes alkalmazotti létszám 3%-a.
- Az Európai Unió az Amazon ellen indított vizsgálatot. A luxemburgi adózási egyezményeket kifogásolta az EU, az eset még 2003-ban történt.
- A pletykák szerint az elektronikai termékeket forgalmazó Best Buy akvizíciós tárgyalásokat indíthat a Conn’s kiskereskedelmi lánccal.
- A new-yorki Fed kormányzó, William Dudley arról beszélt, hogy amennyiben a munkanélküliségi ráta tovább csökken és az inflációs ráta tovább emelkedik, akkor a 2015 közepi kamatemelés ésszerű lehet, ami gyakorlatilag a Fed jelenlegi várakozása.
- Ma piaczárás után az Alcoa publikálja a negyedéves számait, és így „hivatalosan” is elindul a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon.
- A Fed ma teszi közzé a szeptemberi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvét.
Európa
- Megtört az európai börzék lendülete, és hátramenetbe kapcsoltak. A FTSE 100 index 1,04%-kal, a DAX index 1,34%-kal, míg a CAC 40 index 1,81%-kal került lejjebb a hétfői záró értékéhez képest.
- A Capital Economics szerint az euró övezet gazdasági teljesítménye továbbra is gyenge. A legnagyobb aggodalmat a rendkívül alacsony infláció okozza a negatív kibocsátási rés miatt.
- Az Air France-KLM idei éves profitjából 500 millió eurót vihet el a cégnél végrehajtott sztrájk. A szeptemberi forgalmi adatok a folyamatos lemondások miatt 15,9%-kal estek vissza év/év alapon. Ennek köszönhetően a korábbi 2,2-2,3 milliárd eurós éves EBITDA terv 1,7-1,8 milliárd euróra csökkenhet.
- Újabb fejek hullhatnak a Tescónál, ugyanis a brit operatív igazgató és három szenior menedzser után a cég igazgatóságának elnöke, Richard Broadbent is távozhat posztjáról. A Wall Street Journal szerint a Deloitte könyvvizsgáló átvilágítása után történik meg a bejelentés.
Olaj, arany
- A dollár erősödés átmeneti megbicsaklásának és a piacok esésének köszönhetően emelkedik az arany árfolyama immáron második napja.
- A WTI jegyzésének már nem volt ilyen jó napja, ugyanis eltörte a lélektanilag nagyon fontos 90 dolláros szintet a kurzus. Amennyiben a mai készletadat a várt 2 millió hordós növekedésnél többet mutat, akkor a keresleti oldal gyengesége miatt tovább eshet az árfolyam.
Devizák
- Az EUR/USD kurzusa az 1,2680-as szint átlépésével kacérkodik, de folyamatosan lefordul róla, és az 1,2620-as szintekig meg sem áll.
- Nem bírt a 307-es technikai szinttel a forint, és a nap végére 308 körül fejezte be a kereskedést. A régiós devizáktól való elszakadás csupán az elmúlt napok történése, amiben szerepet játszhattak Varga Mihály szavai is, miszerint a kedvezőbb év végi GDP arányos államadóssághoz erősebb forintra van szükség.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot esett, míg a hosszú szünetről visszatérő Shanghai index 0,6%- os emelkedést tudott felmutatni.
- Kínában véget ért az úgynevezett aranyhét, így ma egyhetes szünetet követően ismét kinyitott a részvénypiac is. A kínai részvénypiac emelkedéséből elsősorban az ingatlanfejlesztő cégek vették ki a részüket, miután enyhültek a lakásvásárlási/lakáshitelezési szabályok, és csökkentették a minimális előleg nagyságát, ami pozitívan hathat az ingatlanpiacra.
- Kormányzati tanácsadók szerint a japán nyugdíjalap, a GPIF átalakítása egészen decemberig csúszhat. Korábban arról szóltak a hírek, hogy az átalakításról (mely során valószínűleg növelni fogják a portfólióban található részvények arányát) még ősszel döntés születhet. A spekulációk szerint a részvények benchmark arányát 20%-ra emelnék fel a jelenlegi 12%-os középértékről.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős indexek a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban álltak a reggeli órákban.
Vállalati hírek
- A Magyar Telekom bejelentette, hogy nem fizet osztalékot a 2014-es évre. Ez már a második osztalék nélküli év lesz. A bejelentés megfelel várakozásainknak, hiszen az eladósodottság már az 58,65 milliárdos frekvenciadíj nélkül is 40% fölött volt. Az Erste úgy számol, hogy a Magyar Telekom a 2015-ös pénzügyi évre sem fizet majd osztalékot.
- A román versenyfelügyelet jóváhagyta az OTP Bank Romania és a Millenium Bank közötti tranzakciót. Mivel a Millenim Banknak csak 0,8%-os piaci részesedése volt és, mert az OTP Bank Romania is csak kisebb szereplő a piacon, a gördülékeny felügyeleti jóváhagyás várható volt.
- Lengyel lapértesülések szerint az OTP is érdeklődik a legkisebb lengyel bank, az FM Bank PBP iránt. A négy érdeklődő már beadta ajánlatát, és a tulajdonos, az Abris Capital október végén kezdi meg a kizárólagos tárgyalásokat. A lengyel bankfelügyelet áprilisban döntött úgy, hogy az Abris Capital Partners- nek év végéig el kell adnia részesedését az FM Bank PBP-ben.
- Az OTP már többször is elmondta, hogy bankokat venne a régióban, és folyamatosan vizsgálják a lehetséges felvásárlási célpontokat. Az OTP erős tőkehelyzete lehetővé teszi, hogy egyidejűleg akár több akvizíciót is végrehajtson. Lengyelország új piacot jelent az OTP csoport számára.
- MOL: A horvát Hina hírügynökség értesülései szerint az INA 338 főt tervez elbocsátani a hatékonyságnövelés érdekében. Ez az INA összes alkalmazottjának 2,6%-át jelenti. Bár a létszámleépítés volumene nem jelentős, de a hatékonyságnövelés megkezdése az INA csoportnál mindenképpen pozitív hír.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben