Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Munkanélküliségi rátával együtt szakadt az EUR/USD

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. október 6.   09:04

Lassul Kína, s javul az USA foglalkoztatottsága. A Világbank visszavette a kínai növekedésre vonatkozó kilátásokat, amely így egyre közelebb kerül a 7 százalékhoz. Eközben az USA-ban erős munkapiaci adatok láttak napvilágot. A foglalkoztatottság stabilan bővül, miközben a munkanélküliségi és az alulfoglalkoztatottsági ráta is közelíti a normál szintet, amely a 8-10...

Lassul Kína, s javul az USA foglalkoztatottsága. A Világbank visszavette a kínai növekedésre vonatkozó kilátásokat, amely így egyre közelebb kerül a 7 százalékhoz. Eközben az USA-ban erős munkapiaci adatok láttak napvilágot. A foglalkoztatottság stabilan bővül, miközben a munkanélküliségi és az alulfoglalkoztatottsági ráta is közelíti a normál szintet, amely a 8-10 százalék közötti tartomány lehet (most 11,8 százalék).

Még csütörtökön nagyot esett a DAX, amely pénteken zárva volt, ma pedig jöhet az emelkedés. Ez a nemzetközi hangulatnak köszönhető, na meg a túladottságnak. Amúgy nem nagyon kellene fordulni a jelenlegi szintről. Különben az egyéb vezető piacokon valamiféle fordulatot láttunk, de ez lehet, hogy csak a 30 napos mozgóátlagok visszatesztelésére elég (USA). Különben ez a DAX esetében 9 600 pont körül van. A mai napon itthon és a nemzetközi piacokon is emelkedésre számítunk.
Piaci áttekintés
- Szétszakadhat a Hewlett-Packard
- A DAX behozhatja a pénteki lemaradását
- 90 dollár alatt a WTI, 1.200 dollár alatt a WTI
- Dollár erősödés mindenek felett
- Csökkentette Kína növekedési kilátásait a Világbank
Nemzetközi hírek
USA
- A vártnál jobb munkaerő piaci adat katalizátorként szolgált a tengerentúli indexeknek, így a piacoknak sikerült 1% feletti pluszban zárniuk a kereskedést (Dow 1,24%, Nasdaq 1,03%, S&P500 1,12%).
- A Caterpillar (-0,1%) kivételével a Dow Jones index valamennyi tagja a pozitív oldalon zárta a kereskedést a nap nyertese a Goldman Sachs (3%) és a JP Morgan voltak (2,5%).
- A Yahoo 0,2%-os részesedést szerezne a Snapchat-ben 20 millió dollárért cserébe a Wall Street Journal szerint. A Facebook közel egy éve 3 milliárd dollárt adott volna a komplett cégért, de végül nem lett semmi az ügyletből – később 19 milliárd dollárt fizetett Zuckerberg a Whatsappért.
- A Hewlett-Packard két részre szakadna a Wall Street Journal értesülései szerint. Az egyik részbe pakolná a PC és nyomtató üzletágát, míg a másik egység tartalmazná a vállalati divíziót és az IT szolgáltatásokat. A szétválás célja mögött a részlegek eladása is állhat, ugyanis piaci pletykák szerint a Wipro és az Infosys is érdeklődik az IT szolgáltatásokat tömörítő egységért, aminek értéke 28 milliárd dollár körül mozoghat. Amennyiben nagyobb dollár kötegekkel gyarapodik a cég, úgy egyre valószínűbbé válik, hogy az EMC által birtokolt felhő alapú szolgáltatásokat nyújtó VMWare céget bekebelezi a HP.
- A Google saját fejlesztésű mobil chat-es alkalmazással rohanná le a WhatsAppot. A tesztek a feltörekvő piacokon és Indiában kezdődhetnek meg a z Economics Times újságírója szerint.
- Pénteken rendkívül jó munkaerő piaci adatokat publikáltak a tengerentúlon. A munkanélküliségi ráta 5,9%-ra esett szeptemberben az előző havi 6,1%-ról. Ilyen jó adatra a válság előtt 2008 júliusában volt utoljára példa. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 248 ezerrel emelkedett a várt 215 ezer főve szemben.
Európa
- Kisütött a nap pénteken, az európai tőzsdéken és emelkedésbe kapcsolt a FTSE 100 index (+1,26%) és a CAC 40 index (+0,92%) is. A DAX index csupán azért maradt ki a buliból, mert a német piac zárva tartott.
- A Shell felfüggesztette együttműködését a Gazprommal. A két cég a világ egyik legnagyobb palaolaj lelőhelyének kitermelésén dolgozott együtt.
- A BHP Billiton több mint 25%-kal vágná vissza a vasérctermeléssel kapcsolatos költségeit, miután már 42%-kal esett a vasérc ára év eleje óta. Az éves kitermelést ezzel párhuzamosan a jelenlegi 225 millió tonnáról 290 millió tonnára emelné 2017-ig.
Olaj, arany
- Tovább folytatódott mindkét nyersanyag vesszőfutása. A WTI 89,8 dolláron volt ma reggel. A múlt heti eladási hullám folytatódott. Az USA termelése 1986 óta a legmagasabb szinten van, miközben a fedezeti alapok tovább vágták kitettségüket a fekete arany iránt. A hétvégén több elemzőház is negatív kilátásokat fogalmazott meg az olaj árával kapcsolatban. További érdekes fejlemény, hogy a WTI és a Brent ára közötti árkülönbség 2,36 dollárra süllyedt, ami 2009 óta a legkisebb érték.
- Az arany 1.190 dolláron volt ma reggel. A dollár erősödése és a közeledő kamatemelés továbbra is riasztólag hat az arany befektetőkre, amit a növekvő ázsiai fizikai vételek sem tudnak ellensúlyozni.
Devizák
- Az EUR/USD kereszt tovább folytatta az esést az 1,2610-es szintről az 1,2510-es szintekig a vártnál sokkal jobb amerikai munkaerő-piaci adatokra.
- A forint erősödési törekvéseit az euróval szemben a 308,7-es szint állította meg és irányította a 310,0- es szintek felé.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,5%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot emelkedett a mai kereskedésben. Shanghai továbbra is zárva tart.
- A Világbank a korábbi 7,6%-ról 7,4%-ra vágta az idei kínai GDP növekedési előrejelzését, ami továbbra is a kormányzati 7,5%-os növekedési cél körül alakul. A jövő évi előrejelzést pedig 7,5%-ról 7,2%-ra csökkentették. A távol-keletre vonatkozó várakozást 7,1%-ról 6,8%-ra csökkentették.
- Hongkongban enyhültek a tüntetések, ami pozitívan hatott a részvénypiacokra. A bankok többsége ma már újranyitott és ma már csak 7 bank tart zárva. A makaói kaszinótársaságok árfolyama is jelentősen emelkedett.
- A jen ismételten gyengült a dollárral szemben, így az USDJPY árfolyama már a 110-es értéket közelíti. A hétvégi tájfun hatására több ezer embert kellett evakuálni.
- A Samsung 15 milliárd dollár értékű chip gyárat épít Dél-Koreában. A mostani bővítés az okos telefonokhoz kötődik, és várhatóan 2017-ben kezdődik meg a bővítés.
Határidős piacok
- Határozott emelkedést mutatnak a határidős börzék a reggeli kerskedésben.
Vállalati hírek
- A Richter egyik fogamzásgátlójának, az Azalia-nak néhány sorozatát visszahívták a hatóságok az összetevők pontatlan adagolása miatt. A visszahívás jelentős pénzügyi hatással nem jár, megítélésünk szerint ennek nagyságrendje néhány millió forint lehet, ami marginális, de reputációs kockázatot okozhat. Árfolyamhatással nem számolunk.
- A PannErgy-nek jövőre 20%-kal olcsóbban kell a hőmennyiséget átadnia Miskolc városának. A hír negatív, főleg mivel egyedül a miskolci projekt termel cashflowt. A hírre pénteken 3%-ot esett a részvényárfolyam.
- Továbbra sem engedélyezte az INA felügyelőbizottsága a sisaki finomító bezárását, amit a MOL már régóta el szeretne érni. A megegyezéstől továbbra is távol állnak a felek, ugyanis a horvátok a döntés eltolásában, míg a MOL a finomító bezárásában érdekelt.
- A DIGI országos lefedettséggel rendelkező mobilszolgáltatóvá szeretne válni a frekvenciapályázaton elnyert sávok felhasználásával. Az új versenytárs megjelenése negatív lehet az MTEL-nek, ugyanakkor véleményünk szerint a DIGI csak limitált szolgáltatást nyújthat, ugyanis az elnyert frekvenciák nem tűnnek elégségesek az országos szintű magas színvonalú szolgáltatás biztosításához.
Gazdasági hírek
- Áder János köztársasági elnök aláírta a bankok elszámoltatásáról szóló törvényt, ami tartalmazza az egyoldalú kamatemelések és a devizaárfolyam spread elszámolásának módját. A hír annak ellenére várható volt, hogy korábban a Bankszövetség kérte a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt.
- Ma van az első kereskedési nap T+2-es elszámolással a korábban alkalmazott T+3 elszámolási rend helyett. Így a pénteki és a mai tranzakciók is szerdán kerülnek elszámolásra.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben