Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az a fránya infláció

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. június 1.   10:31

Erste kommentár Az Eurózóna inflációja felfelé mutató meglepetésként új rekordot döntött, 8,1 százalék lett a 7,8 százalékos konszenzussal és a 7,5 százalékos korábbi adattal...

Erste kommentár

Az Eurózóna inflációja felfelé mutató meglepetésként új rekordot döntött, 8,1 százalék lett a 7,8 százalékos konszenzussal és a 7,5 százalékos korábbi adattal szemben. A maginfláció 3,8 százalék volt a 3,6 százalékos konszenzussal és a 3,5 százalékos korábbi adattal szemben. A német harmonizált fogyasztói árindex 1973-1974 óta a legmagasabb szintre ugrott, 8,7 százalék lett az egy hónappal korábbi 7,8 százalékról, és jóval meghaladja a 8 százalékos várakozást. A komponensek alapján az látszik, hogy az energia ára drasztikusan növekszik, 39,2 százalékkal emelkedett a hónap folyamán. Más kategóriákban is kiemelik az árnyomást. Míg a legtöbb EKB jegyankár kiemelte, hogy a politika normalizálása során a fokozatosság elvére van szükség, a felfelé mutató meglepetés növeli a nyomást a 25 bázispontnál nagyobb lépésekben történő emelések irányába. Az elmúlt időszakban az EKB-tól az osztrák Robert Holzmann és a holland Klaas Knot is 50 bázispontos emelést javasolt, ha az inflációs várakozások továbbra is magasan maradnak. Az elnök, Christine Lagarde kétszer 25 bázispont mellett érvelt az elmúlt időszakban.


Itthon sem csillapodik az infláció. Ugyan az MNB lassított a kamatemelésen, és ahogy korábban jelezte, 50 bázisponttal emelt 100 helyett, de azt is elmondta, hogy erős az árnyomás. A termelői árak sok esetben meghaladják a 20 százalékot, és a gazdasági növekedés is magas szinten, közel 8 százalékon maradt az elmúlt hetekben. Így talán nem meglepő, hogy az infláció májusban 10,5 százalékra emelkedhetett, ami az árak befagyasztása nélkül már 15 százalék közelében járna. Ettől függetlenül csütörtökön 30 bázispontos emelést vár a piac. Azaz az egyhetes betéti ráta 6,75 százalékra emelkedhet.


Az USA-ban egyébként más a helyzet. Ott a múlt héten közzétett adatok alapján a PCE már lefelé vette az irányt, és a maginflációban már két hónapja csökkenés látható. Ez a kamatkülönbözetekre is kihathat az Eurózóna és az USA tekintetében, azaz tovább erősítheti az eurót. Mivel a forint sokszor a dollár erősödésére gyengül, ezért „ceteris paribus” erősödnie kellene a jelenlegi gyenge szintekről, az igencsak jelentős 7 százalék körüli carry-nek is köszönhetően.


A DAX hamarosan befejezheti a hétfőn kezdődött rövidtávú korrekciót, legalábbis az órás dinamikus indikátor szerint.

Lejtmenet

Csökkenés jellemezte tegnap az európai piacok többségét. A DAX 1,3%-ot, az Euro Stoxx50 1,4%-ot esett, ezzel szemben a FTSE100 0,1%-ot emelkedett. Az emelkedő olajárak miatt jelentős eladói nyomás nehezedett a légitársaságokra. A BUX 1,7%-ot emelkedett, elsősorban a MOL 5,6%-os megugrásának köszönhetően.


Amerikában a Nasdaq 0,4%-ot, a Dow és az S&P 0,6-0,7%-ot csökkent. Főként a nyersanyag és az energiaszektor szerepelt gyengén, míg a nem alapvető fogyasztási cikkek gyártói és a kommunikációs szektor emelkedni tudott.


Ma reggel a japán Nikkei 0,6%-ot emelkedett, míg a CSI300 0,5%-ot, a Hang Seng pedig 0,9%-ot csökkent.

Nem lepte meg a piacot a HP jelentése

Tegnap tette közzé második negyedéves gyorsjelentését a Hewlett Packard Inc. A várakozásokat bevétel és nyereség tekintetében is meghaladó jelentés mellett a cég minimálisan növelte a teljes évre vonatkozó várakozását is. A bevétel 16,5 milliárd dollár lett, míg az elemzők 16,14 milliárdot vártak, főleg a személyes rendszerekből származó eladás alakult jobban a vártnál. Az egy részvényre jutó nyereség 1,08 dollár lett a 4 centtel gyengébb Bloomberg konszenzussal szemben. Az éves EPS előrejelzés alsó élét 4,18 dollárról 4,24 dollárra emelték, míg a felső éle maradt 4,38 dollár (a piaci konszenzus 4,26 dollár). A cég papírja nem reagált érdemben a hírre.

Pozitívan látja 2023-as pénzügyi évét a Salesforce

A Salesforce már a 2023-as pénzügyi év áprilisban záruló első negyedéves jelentését publikálta tegnap. A cég bevétele 24%-os éves növekedés után 7,41 milliárd dollár lett, minimálisan meghaladva az elemzők 7,38 milliárdos becslését. A részvényenkénti eredmény azonban már jelentősen romlott (19%-kal év/év), de még így is 3 centtel felülmúlta a 95 centes Bloomberg konszenzust. Ennek ellenére a részvény nagyot megy az időközi kereskedésben (+9%), ugyanis a cég 4,74-4,76 dollár közötti éves EPS-re számít. Ez 12 centtel jobb, mint korábbi becslésük, és a 4,68 dolláros piaci konszenzust is felülmúlja.

Június 9-től más ticker alatt fut a Meta

Tőzsdei tickerével is megválik régi „személyiségétől” a Meta, a korábbi Facebook. Az eddig ’FB’ ticker helyett június 9-től’META’ alatt fog forogni a részvény. Korábban arról volt szó, hogy ’MVRS’ lesz a ticker, de azóta felszabadult a ’META’, így ezen a néven folytatja a vállalat.

Csalás gyanúja a Deutsche Bank alapkezelőjénél

A rendőrség vizsgálatot indított a Deutsche Bank alapkezelője a DWS ellen úgynevezett greenwashing gyanújával. Ezt magyarul leginkább zöldítésnek nevezhetjük, melynek lényege, hogy az alapkezelő a befektetéseit zöldebnek, fenntarthatóbbnak, ESG szempontból jobbnak mutatja be a ténylegesnél. Ezzel meglovagolva az elmúlt évek ESG befektetési trendjeit. A DWS önállóan tőzsdén jegyzett, de 80%-os tulajdonosa továbbra is a Deutsche Bank. A botrány kirobbanásának hatására leváltották az alapkezelő vezetőjét.

Nem segített a forinton a jegybank

Az, hogy az MNB tulajdonképpen mégsem lassít az effektív kamatemeléseken sem májusban, sem júniusban, csak átmenetileg segítette a magyar devizát. A forint ismét nagyot gyengült tegnap, dacára a jegybanki szigorú üzeneteknek. A jelenlegi 397,75-ös árfolyamszint egyre közelebb van a történelmi mélyponthoz. Úgy tűnik, a piacnak a jelenlegi helyzetben nem nagyon tetszik a monetáris politika bonyolult eszköztára, és egyelőre a fiskális konszolidáció sem győzte meg a befektetőket.

Kissé gyengült tegnap az euró

A nemzetközi devizapiacon az előző napok erősödése után tegnap kisebb mértékben, 0,4%-kal gyengült az euró a dollárral szemben. A piac fél, hogy az olajembargó érdemi negatív hatással lehet az Euróövezet növekedésére. A figyelem rövid távon a közelgő EKB ülésre (június 9.) irányulhat.

Tovább emelkedik az olaj, az OPEC felmentené Oroszországot a kőolajtermelési megállapodás alól

A WTI 116 dollár volt a júliusi határidőre, míg a Brent és az Ural azonnali ára 130,2, illetve 96,3 dollár volt ma reggel hordónként. Az emelkedés mögött az áll, hogy a hét második felében lezajló OPEC+ találkozón a kartell felmentené Oroszországot a kőolajtermelési megállapodás alól. Az utóbbi hónapokban ugyanis a szankciók miatt zuhan az orosz olajtermelés, így bőven a kvóták alatt termel az ország. A felmentés a mostani termelési megállapodás felmondását is jelentené. A kínai nyitás és a fejlett világ olajéhsége miatt is nőttek az árak. Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője tegnap figyelmeztetett, hogy a 1974-1982-es olajválságnál is pusztítóbb energia ellátási katasztrófa felé halad a világ, mivel nemcsak a kőolaj kapacitások alacsonyak, de a földgáz és az elektromos áram piacán is hiány jelentkezik. A helyzet különösen a finomított termékek esetében lehet drámai.

Az arany az erősödő kínai optimizmus és a növekvő USA dollár hozamok miatt gyengült

Az arany 1.835 dollár volt ma reggel. Sanghajból az elmúlt három hónap legalacsonyabb fertőzésszámát jelentették, ami a karanténszabályok további lazítását hozhatja magával. Az USA hozamok tovább nőnek, az irányadó 10 éves kamat 2,88%-ra emelkedett. A piac a pénteki munkaerőpiaci jelentést várja, ami hű képet ad arról, hogy jelenleg mennyire erős az USA gazdasági aktivitása. A Fed eltökélt a kamatok emelésében, de ha a gazdasági túlfűtöttség csökken, akkor kisebb kamatemelés is elegendő lehet a szárnyaló infláció megfékezéséhez.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben