Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

A kőolaj-finomítók hiányát nyögi a világ

PODCAST
PODCAST2022. május 25.   15:05

Ennek következtében globális hiány fenyeget dízelből. Ráadásul egy olyan időszak kezdetén, amikor az utazási szezon beindulásával egyre nagyobb szükség lenne az üzemanyagtípusra.

Jó helyzetben van a világ kőolaj-piaca, elegendő nyersolajat tudnak termelni és importálni az országok. Ugyanakkor a termékek piaca igencsak recseg-ropog, a kőolaj-finomítói kapacitások hiánya miatt – mondta az Erste Befektetési Zrt. gáz-és olajipari elemzője.

Ennek oka, hogy a koronavírus világjárvány idején napi három millió hordó/nap finomítói kapacitás zárt be. Ezek az üzemek el is tűntek a piacról, mert a szakértők akkor arra számítottak, hogy a világ kőolajkereslete nem fog visszatérni a covid előtti szintekhez. Ráadásul új beruházások sem indultak, és a 2018-19-ben elindított projektek is egy-két éves csúszásban vannak – tette hozzá Pletser Tamás.

A szakértő beszélt arról is, hogy az Egyesült Államokban tizenöt éves mélyponton vannak a készletek dízelből. Bár legtöbbször a személyautók piacáról beszélünk, ez a szegmens csak az európai dízelfelhasználás tíz százalékát teszi ki. Az üzemanyagtípust leginkább a nehézgépjárművek veszik fel, és a repülőgépek is a dízelhez hasonló termékcsaládba tartozó üzemanyagot használnak.

Pletser Tamás a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában beszélt az Oroszország elleni Európai Uniós olajembargóról is. A szakértő szerint nem valószínű, hogy lesz egységes megegyezés a vétó kérdésében. Ugyanakkor az Unió elmehet egy olyan irányba, hogy komoly importvámmal sújthatják az orosz kőolajat, amihez egyfelől nem is kell minden tagállam beleegyezése, másfelől plusz bevételeket generálna az európai kormányoknak.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • tényleg elkezdte a Mol a finomítóinak átalakítását, az esetleges olajembargó miatt?
  • vendégünk volt Nagy János, az Erste Befektetési Zrt. elemzője, akivel a Magyar Nemzeti Bank jövő hét keddi kamatdöntő üléséről, és a várakozásokról volt szó
  • miért lassít az emelkedő infláció ellenére a kamatemelések ütemén az MNB?
  • milyen forintárfolyamra lenne szüksége a Magyar Nemzeti Banknak?

Elsőként az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzőjét, Pletser Tamást, majd az Erste Befektetési Zrt. elemzőjét, Nagy Jánost kérdeztük. A műsorvezető Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben