Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma döntenek a Magyar Telekom osztalékról

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. április 12.   09:10

Úgy tűnik, hogy megpihen a bika, s a medve seregek előre törnek. Erőteljes, majdnem 15 százalékos emelkedést követően, mintha fáradtság jeleit mutatná a Nikkei index. Ugyanakkor a többi jelentősebb ázsiai index vegyes mozgást mutat ma reggel. Európában újra aggódhatunk kicsit Ciprus miatt, hiszen még kellene 6 milliárd euró, ami azért elég méretes, s úgy tűnik, hogy...

Úgy tűnik, hogy megpihen a bika, s a medve seregek előre törnek. Erőteljes, majdnem 15 százalékos emelkedést követően, mintha fáradtság jeleit mutatná a Nikkei index. Ugyanakkor a többi jelentősebb ázsiai index vegyes mozgást mutat ma reggel. Európában újra aggódhatunk kicsit Ciprus miatt, hiszen még kellene 6 milliárd euró, ami azért elég méretes, s úgy tűnik, hogy az országnak kell előteremtenie. Kisebb, néhány 100 millió eurós lejáratokat követően, júniusban lesz két jelentősebb kötvény lejárat mintegy 3,3 milliárd euró értékben, valószínűleg ezt fogja tudni teljesíteni az ország, a kérdés igazándiból a bankok konszolidációja. Mindenesetre a hangulatot ez is rombolja, ráadásul a DAX pont a 20 és a 30 napos mozgóátlagig emelkedett tegnap. A rövidtávú indikátorok amúgy is lehetőséget adnak a csökkenésre, de ahhoz, hogy az emelkedő trend fennmaradjon, az indexnek nem kéne 7.800 pont (az emelkedő trend vonal) alá esnie. A BUX tegnap tovább küzdött a 200 napos mozgóátlaggal és eltávolodott tőle fölfelé, de ma délnek veheti az irányt, hogy újra „randizzon” a nevezetes mozgóátlaggal, azaz mintegy 100-150 pontos csökkenésnél nagyobb elmozdulásnak nem kellene bekövetkeznie.
Piaci áttekintés
- Mérsékelt emelkedés a tengerentúlon
- Kismértékben erősödött az arany ára, zuhant a kőolaj jegyzése
- Enyhe mozgás a forint piacán
- Hozamrealizálás Ázsiában
- Ma döntenek a Magyar Telekom osztalékról Gerhardt Ferenc a jegybank új alelnöke
- Kismértékű csökkenésre számítunk a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Nagy lendülettel indult tegnap a kereskedés a tengerentúli börzéken, de a nap második felében alábbhagyott a jó hangulat, így csak mérsékelt pluszban zártak az indexek, az S&P500 már az 1.600 pontos szintet súrolja (Dow 0,42%, Nasdaq 0,08%, S&P500 0,33%).
- 1994 óta nem látott visszaesést mutattak a globális számítógép eladások, főként az okostelefonok és a táblagépek megjelenése miatt estek vissza az értékesítések. A hírre a HP 6,5%-kal, a Microsoft pedig 4,5%-kal esett.
- 42 ezerrel 346 ezerre, vagyis három hetes mélypontra csökkent múlt héten az újonnan regisztrált munkanélküliek száma, ami jobb mint a 360 ezres konszenzus.
- Ma délután számos makroadatot publikálnak a tengerentúlról: a kiskereskedelmi forgalom mellett, lesz termelői árindex és a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének áprilisi előzetes értéke is napvilágot fog látni.
- Folytatódik a gyorsjelentési szezon, ma piacnyitás előtt a JPMorgan és a Wells Fargo publikálja első negyedéves számait.
Európa
- Az európai piacokon is jó hangulat uralkodott, itt zárásig kitartott a jókedv (FTSE100 0,45%, DAX 0,79%, CAC40 0,86%).
- Csökkenő hozamok mellett 5,7 milliárd euró értékben adott el állampapírt Olaszország.
- Ciprussal kapcsolatban érkeztek rossz hírek tegnap délután, az eddig emlegetett 16 milliárd euró helyett várhatóan 23 milliárd eurót is elérheti a válságkezelő program költsége. A trojka továbbra is 10 milliárd euróval járul ehhez hozzá, de így Ciprusnak az eddig várt 5,8 milliárd euró helyett 13 milliárd eurót kellene saját magának előteremtenie.
Olaj, arany
- Az arany tegnap kismértékben, 1.560 dollárig tudott erősödni, miközben a WTI kőolaj jegyzése mintegy másfél dollárt zuhanva 93 dollárig csökkent. A kőolaj áresésében az IEA jelentése játszotta a fő szerepet, mely szerint kisebb mértékű keresletnövekedés (0,795 millió hordó, 45 ezerrel kevesebb, mint a korábbi várakozás) lehet a világban, főleg a gyenge európai növekedés miatt.
Devizák
- Az EUR/HUF árfolyam értéke nem változott jelentősen a tegnapi nap folyamán. A nyitó 296,69-es árfolyam zárásra 296,27-re csökkent.
- Nyugodt hangulat jellemezte az euró-dollár kereszt mozgását is. Az EUR/USD árfolyam 1,3070-ről 1,3090-re változott és ezzel az euró tovább folytatta erősödő trendjét a dollárral szemben.
Távol-Kelet
- Mára jellemzően lefelé vették az irányt az ázsiai tőzsdék az elmúlt napok erőteljes emelkedése után, melyben a profitrealizálások is szerepet játszhattak.
- A Nikkei 0,47%-ot, a Shanghai index 0,16%-ot csökkent, míg a Hang Seng index értéke minimális mértékben csökkent.
- A japán jegybank elnöke tegnapi beszédjében annyival pontosította a jegybank által kitűzött 2%-os inflációs célt, hogy azt flexibilisen kezelik, és kiemelt figyelmet fordítanak az eszközár buborékok elkerülésére.
- Indiából kedvező gazdasági adatok érkeztek. A várt 10,7% helyett az infláció nagysága 10,4% lett, miközben a februári ipari termelési adat a várt 1,3%-os csökkenés helyett 0,6%-os emelkedést tudott felmutatni.
- A dél-koreai Kospi index értéke 1,3%-ot csökkent, melyben közrejátszott, hogy az amerikai katonai hírszerzés módosította álláspontját és mégis elképzelhetőnek tartják, hogy Észak-Korea rendelkezik ballisztikus rakétával célba juttatható nukleáris robbanószerkezettel.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Ma tartja éves rendes közgyűlését a Magyar Telekom, ahol a részvényesek döntenek a menedzsment 50 forintos osztalékjavaslatáról is.
- Az ANY Biztonsági Nyomda közzétette az osztalékfizetés részletes rendjét. A részvényenkénti 43 forintos osztalékot május 2-től fizetik, a papír április 19-én forog utoljára osztalékszelvénnyel.
Gazdasági hírek
- Orbán Viktor Gerhardt Ferencet nevezete a jegybank alelnöki posztjára. Gerhardt Ferenc eddig a monetáris tanács külsős tagja volt, kinevezésével nem várható változás a monetáris politikában.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben