Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

2,2% az infláció

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. április 11.   09:02

Habár heves vita bontakozott ki a likviditásfokozó program kapcsán a legutóbbi Fed ülésen, ennek ellenére sem bizonytalanodtak el a börzék. Az S&P500 hosszas készülődés után áttörte a 2007-es csúcsot tegnap, s nem is akárhogy, hiszen még a záró érték is mintegy 11 ponttal meghaladta a korábbi napon belüli legmagasabb értéket. A DAX is fontos akciót hajtott végre,...

Habár heves vita bontakozott ki a likviditásfokozó program kapcsán a legutóbbi Fed ülésen, ennek ellenére sem bizonytalanodtak el a börzék. Az S&P500 hosszas készülődés után áttörte a 2007-es csúcsot tegnap, s nem is akárhogy, hiszen még a záró érték is mintegy 11 ponttal meghaladta a korábbi napon belüli legmagasabb értéket. A DAX is fontos akciót hajtott végre, hiszen most alulról törte át a 7.793 pontnál elhaladó, emelkedő trendvonalat, ami azt jelenti, hogy visszakerülhet az emelkedő indexek térképére, ha a közeljövőben, például ma megerősíti ezt az áttörést. Persze üdvözítő lenne, ha a 7.860 pont környékén levő 20 és 30 napos mozgóátlagokat is áttörné. Erre a rövidtávú technikai indikátorok lehetőséget is adnak. A BUX továbbra is küzd a 200 napos mozgóátlaggal, ennek ellenére emelkedést várunk a mai napon.
Piaci áttekintés
- Történelmi csúcsra kapaszkodott az S&P500 index
- Kismértékű olajár gyengülés, gyenge arany
- Magához tért a dollár
- Japán még mindig szárnyal
- Az ANY Biztonsági Nyomda közgyűlése jóváhagyta a 43 forintos osztalékot
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Ismét egy jó hangulatú napot tudhatnak maguk mögött a tengerentúli börzék, ráadásul az S&P500 történelmi csúccsal is büszkélkedhet. Egész nap kitartott a jó hangulat, zárásig emelkedtek a piacok, még a jegybank legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve sem tudta elrontani a hangulatot, pedig több jegybankár is a pénznyomtatás leállítása mellett tette le a voksát.
- Piacmozgató makroadatok nem láttak tegnap napvilágot, a Fed ülés legutóbbi jegyzőkönyvére figyeltek a befektetők, ami az eredetileg várt 20 óra helyett 15 órakor jelent meg egy véletlen folytán. A Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) megosztott volt a kötvényvásárlási program folytatását illetően. Az egyik tag rögtön megszüntetné a pénznyomtatást, néhányan az év közepén, illetve második felében csökkentetnék, az év végén pedig megszüntetnék a beavatkozást.
- Obama benyújtotta a kongresszusnak a 2014. évi költségvetési tervet, amely 3,77 ezer milliárd dollár nagyságú. A republikánus vezetők azonban még a benyújtása előtt elutasították a tervezetet, ami a demokraták egy részének sem tetszik. A deficit a GDP 4,4%-ára csökkenne.
- Ma a szokásos heti munkanélküliségi kérelmeket publikálják délután a tengerentúlon.
Európa
- Kirobbanó formában voltak tegnap a nyugat-európai piacok (FTSE100 1,17%, DAX 2,27%, CAC40 2%).
- Olaszország 11 milliárd euró értékben adott el tegnap diszkontkincstárjegyet, csökkenő hozamok mellett.
Olaj, arany
- Az amerikai WTI kőolaj ára 94,4 dollár volt ma reggel, ami kismértékű csökkenést jelentett. Az amerikai nyersolaj készlet tovább nőtt az elmúlt héten, közel 250 ezer hordóval, ami alatta van a várakozásoknak, de még mindig emelkedést jelent.
- Az arany ára 1.557 dollár közelébe esett arra a hírre, hogy Ciprus piacra dobja aranykészletét, ami mintegy 446 ezer uncia.
Devizák
- A dollár megálljt parancsolt a napok óta erősödő eurónak és az EUR/USD árfolyam 1,3083-ról 1,3070-re mérséklődött. A dollár erősödéséhez hozzájárult, hogy a FED jegyzőkönyve utalásokat tartalmazott a QE3 program lassítására és év végi megszüntetésére vonatkozóan is. Azonban a képet némileg árnyalja, hogy a legutóbbi tanácskozás óta romlott a munkaerőpiac helyzete, így nem tudni pontosan, hogyan vélekednek a kérdésről a jelenlegi körülmények mellett a jegybankárok.
- Napon belül egy átmeneti forintgyengülés volt tapasztalható, azonban ennek hatása nem volt tartós. Nap végére a forint árfolyama jelentősen korrigált, így összességében a forint csak kis mértékben gyengült a dollárral szemben. Az EUR/HUF árfolyam 296,38-ról 296,69-re változott nap végére.
Távol-Kelet
- Ismét a Nikkei vezette az ázsiai piacok emelkedését 1,37%-os emelkedéssel. Jól teljesített a többi ázsiai index is, a Hang Seng 0,82%-ot, a Shanghai index pedig 0,17%-ot emelkedett.
- A jen tovább folytatta a gyengülését és még közelebb került a 100-as értékhez a dollárral szemben.
- Meglepetést okozott a dél-koreai jegybank döntése, ugyanis a kamatot a várakozásokkal ellentétben szinten tartotta, így a jegybanki alapkamat nagysága továbbra is 2,75%.
- Az ázsiai piacok jó teljesítményéhez az amerikai S&P csúcsdöntésén kívül hozzájárult, hogy márciusban a People’s Bank of China felmérése szerint a pénzügyi intézmények összesen 1060 milliárd jüan hitelt helyeztek ki, ami 70%-kal haladja meg az egy hónappal korábbi értéket és 18%-kal múlja felül a várakozásokat.
- Ausztráliában a foglalkoztatottság a vártnál nagyobb mértékben csökkent, aminek eredményeként a munkanélküliség a vártnál magasabb lett.
- Nagyot ugrott a Sharp árfolyama, miután a hírek szerint az október és március közötti profitja lényegesen magasabb lesz a vártnál, köszönhetően a költségcsökkentő lépéseknek és a növekvő számú LCD értékesítéseknek.
- Japán három nagy autógyártója, a Toyota, a Honda és a Nissan összesen 3 millió gépkocsit hív vissza a légzsák meghibásodásának lehetősége miatt, mely alkatrészt ugyanattól a beszállítótól vásárolták.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Az ANY Biztonsági Nyomda tegnapi közgyűlése jóváhagyta a 43 forintos részvényenkénti osztalékot. Az osztalékfizetés május 2-án kezdődik, ami korábbi dátum, mint amit a cég előzőleg tervezett. A közgyűlés meghosszabbította az igazgatóság felhatalmazását a kibocsátott részvénymennyiség 20%-áig terjedő mennyiségű saját részvény vásárlására.
- Az ONP Holdings 746.000 darab PannErgy részvényt adott el tőzsdén kívüli forgalomban 330 forintos átlagáron, és további 75.000 darabot adott kölcsön meg nem nevezett befektetőnek. A tranzakciót követően a társaság 1.814.640 darab (8,6%) PannErgy részvényt birtokol. Az ONP két hónapja vásárolt 2,6 millió PannErgy részvényt 275 forintos áron.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Tovább tudott lassulni az infláció márciusban
SZTORI

Tovább tudott lassulni az infláció márciusban

Ma tette közzé a KSH a márciusi fogyasztói inflációs...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben