Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Lemondott Király Júlia

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. április 9.   09:28

Hivatalosan is megkezdődött a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban. Az Alcoa eredménye jobb lett a várakozásoknál és az egy évvel ezelőtti 10 centes egy részvényre jutó eredményt is felül tudta múlni. Ugyanakkor üröm az örömben, hogy ez inkább csak a hatékonyság javulásának köszönhető, hiszen mind az árak, mind az eladott mennyiség lemorzsolódtak. Ennek...

Hivatalosan is megkezdődött a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban. Az Alcoa eredménye jobb lett a várakozásoknál és az egy évvel ezelőtti 10 centes egy részvényre jutó eredményt is felül tudta múlni. Ugyanakkor üröm az örömben, hogy ez inkább csak a hatékonyság javulásának köszönhető, hiszen mind az árak, mind az eladott mennyiség lemorzsolódtak. Ennek ellenére a cég továbbra is 7 százalékos keresletnövekedést vár idén az alumínium ipari termékekben. Ez pedig pozitív, akárcsak a kínai, várakozásoknál jobb inflációs adat is. Ez azt sugallja, hogy tere van a további monetáris élénkítésnek, így az általánossá váló pozitív hangulatban a DAX-ban is és a BUX-ban is emelkedést várunk. Az előbbi célba veheti a 7.775 pontnál levő emelkedő trendvonalat, míg a BUX a 200 napos mozgóátlaggal flörtölhet 18.300 pont környékén.
Piaci áttekintés
- A nap végére hegymenetbe kapcsoltak a piacok
- Emelkedett az olaj ára
- Nagyot erősödött a forint
- Emelkedés a Távol-Keleten
- Vártnál gyengébb PannErgy eredmény
- Lemondott Király Júlia
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en is
Nemzetközi hírek
USA
- Mínuszban kezdték tegnap a kereskedést a vezető tengerentúli mutatók, majd a nap eleji hezitálást követően hegymenetbe kapcsoltak, és emelkedésben zárták a napot (Dow 0,33%, Nasdaq 0,57%, S&P500 0,63%).
- A befektetők a kereskedés végére koncentráltak, mert kezdetét vette a gyorsjelentési szezon, elsőként az Alcoa publikálta negyedéves számait. Összességében örülhettek a befektetők, bár árbevétel soron valamelyest elmaradtak a számok a várakozásoktól, 5,89 milliárd dollár helyett 5,83 milliárd dollárt publikált a társaság. A részvényenkénti profit azonban lényegesen meghaladta az előrejelzéseket, 11 centet publikált a társaság, az elemzők 8 centes várakozásával szemben. Zárás után enyhén emelkedett a részvény.
- A General Electric újabb felvásárlást jelentett be, méghozzá a texasi Lufkin szivattyúgyártó céget vásárolja meg 3,3 milliárd dollárért, hogy az olaj és gázipari tevékenységét tovább bővítse.
- Ben Bernanke tegnapi beszédében arról beszélt, hogy az amerikai bankrendszer stabilitása sokat javult az elmúlt években és ebben nagy szerepe volt a jegybanki stressz teszteknek is. Véleménye szerint a gazdasági kondíciók jobbak, mint négy évvel ezelőtt, de még elmaradnak attól a szinttől, amit ő szeretne.
- Fontos makroadat a tegnapi kereskedés során sem volt, és ma sem várhatóak figyelemreméltó adatok.
Európa
- Mérsékelt pluszban zárták tegnap a kereskedést a nyugat-európai börzék, fontos adatok hiányában főként hangulat alapú volt a kereskedés (FTSE100 0,43%, CAC40 0,09%, DAX30 0,05%).
Olaj, arany
- A WTI típusú kőolaj ára a tegnapi emelkedés után ma reggel is hasonló jeleket mutat, és reggel 93,64 dolláros árfolyam mellett kereskedtek vele. Az árfolyam emelkedésében közrejátszott, hogy amerikai politikusok egy csoportja szigorítaná az Irán ellen szankciókat, illetve a ma reggeli vártnál alacsonyabb kínai inflációs adat is.
- Az arany árfolyama a gyengülő dollár ellenére a tegnapi pozitív hangulatban csökkent, ma reggel az árfolyam 1576,6 dollár volt.
Devizák
- A forint jelentős mértékben erősödött a tegnapi nap folyamán. Az EUR/HUF árfolyam áttörte a 297,5- es szintet és egészen 296,63-ig mérséklődött.
- Erősödött az euró is a dollárral szemben. Az árfolyam napok óta egy erősödő trendben mozog, aminek eredményeként a 200, a 30 és a 20 napos mozgóátlag is áttörésre került, továbbá az EUR/USD értéke tegnap (igaz, hogy csak minimális mértékben) már 1,3 fölött zárt.
Távol-Kelet
- A Hang Seng 0,99%-ot, a Shanghai index pedig 0,56%-ot emelkedett a ma reggeli kereskedés során. A Nikkei értéke 1 pontot emelkedett, ami 0,01%-os pozitív irányú elmozdulást jelent.
- A jen tovább folytatta gyengülését a dollárral szemben és ma reggel már 99 fölött is járt a devizapár árfolyama.
- A kínai infláció a várt 2,5% helyett, csak 2,1% lett, míg februárban 3,2% volt a mértéke. Ez pedig lehetőséget ad a laza monetáris politikára. A februári és a márciusi adat közötti jelentős csökkenéséhez az ünnepek torzító hatása is hozzájárult.
- Ma már emelkedést tudtak felmutatni a légitársaságok is, melyek árfolyama az elmúlt napokban jelentősen csökkent.
- A piacok zárása után publikálták Japánban az előzetes márciusi szerszámgépek rendelés állományát, ami a vártnak megfelelően 21,6%-kal csökkent.
- Tegnap publikálta meglehetősen gyenge negyedéves eredményét a HTC. Az árbevétel 40%-kal csökkent év/év alapon és közel 22%-kal maradt el a várt értéktől. A társaság minimális mértékű profitról számolt be, azonban ez jelentősen elmaradt a várakozásoktól és az egy évvel korábbi értéktől is.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- A PannErgy a közgyűlési dokumentumok részeként közzétette a 2012-es auditált eredményét. A veszteség az általunk vártnál nagyobb lett, elsősorban az alacsonyabb bevételek és a magasabb pénzügyi költségek miatt. A PannErgy április 30-án tartja éves rendes közgyűlését, az igazgatóság osztalékfizetést nem javasol. A korábbi helyett új részvény opciós program elfogadását is előterjesztik. Hamarosan befejeződik a Miskolc melletti projekt, és napokon belül megindulhat a próbaüzem. Jelentős bevételre csak az idei év negyedik negyedévétől lehet számítani, amikorra megállapodnak az önkormányzattal. Az éves hőmennyiség 400.000 és 800.000 GJ között várható, így az EBITDA évente 0,5 és 1,5 milliárd forint között lehet 2014-től. A várnál nagyobb veszteség a tavalyi IV. negyedévben várhatóan nem lesz hatással a részvényárfolyamra, hiszen mindenki a miskolci projekt indulását várja.
- OTP, FHB: a PSZÁF adatai szerint a jogosult 452 ezer háztartásból eddig 141 ezren léptek be az árfolyamgát rendszerébe, amely alacsonyabb törlesztő részleteket garantál az elkövetkező öt évben. Arra lehet számítani, hogy a rendszerbe belépők száma a közeljövőben megduplázódik. A hír nem lesz hatással sem az OTP, sem az FHB árfolyamára.
- Tegnap a bankok képviselői az MNB-vel tárgyaltak. Patai Mihály, a bankszövetség elnöke szerint a tárgyalások konstruktívak voltak, és a bankok egyénileg dönthetik el, hogy csatlakoznak-e a jegybank új növekedési hitelprogramjához. Két dologról esett szó: (i) a 2%-os kamatmarzsról (ii) és arról, hogy kéthetes kötvény elhelyezésére ne lehessen módja azon bankoknak, melyek nincs érdemi operációja Magyarországon.
Gazdasági hírek
- Király Júlia, a jegybank alelnöke április 22-i határidővel lemondott. (Mandátuma nyár elején szűnt volna meg.) Ő volt a tanács utolsó tagja, aki a jegybank előző elnökéhez köthető.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben