Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma indul a gyorsjelentési szezon az USA-ban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. április 8.   09:09

Madárinfluenza, dél-koreai kardcsörte és gyenge amerikai munkaerő piaci adatok borzolták a kedélyeket. Ennek fényében talán nem is olyan rossz az amerikai piacok egy százalék alatti esése. Közben, hogy ne legyünk olyan nyugodtak, Olli Rehn egy TV interjúban elmondta, hogy készül a terv a 100 ezer euró fölötti betétesek bevonására a bank csődök esetén. Ez...

Madárinfluenza, dél-koreai kardcsörte és gyenge amerikai munkaerő piaci adatok borzolták a kedélyeket. Ennek fényében talán nem is olyan rossz az amerikai piacok egy százalék alatti esése. Közben, hogy ne legyünk olyan nyugodtak, Olli Rehn egy TV interjúban elmondta, hogy készül a terv a 100 ezer euró fölötti betétesek bevonására a bank csődök esetén. Ez elgondolkoztathatja a nagy betéteseket, s komoly diverzifikációra késztetheti őket. Ránézve a DAX indexre, csúnya akciót láthatunk, letört a közel egy éve tartó emelkedő trendből. Ez rossz jel, de a letört trendvonalat az elkövetkező néhány napban megpróbálhatja az index visszatesztelni 7.775 pont környékén. Kérdés, hogy csak vissza teszt lesz-e, vagy sikerül áttörni a szintet, mint ahogy novemberben is csinálta a DAX. Ez valószínűleg a héten eldől, s éppen ezért érdemes résen lenni. A BUX index pedig mintha legalább a 200 napos mozgóátlagot akarná tesztelni a 18.300 pontnál, ezért ma emelkedést várunk.
Piaci áttekintés
- Esés a tengerentúlon, ma kezdődik a gyorsjelentési szezon
- A kőolaj és az arany ára is visszakorrigált
- A kiábrándító munkaerő piaci adatokra gyengült a dollár
- Japán szárnyalt, Shanghai viszont esett
- Emelkedő árakra számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Erős mínuszban nyitottak a tengerentúli börzék a várnál sokkal rosszabb munkapiaci adat után, de zárásra a veszteség egy részét ledolgozták az indexek (Dow -0,28%, Nasdaq -0,65%, S&P500 0,45%).
- A várt 190 ezer helyett csak 88 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma márciusban a tengerentúlon. A februári adatot viszont 236 ezerről 268 ezerre módosította a munkaügyi tárca. A munkanélküliségi ráta 7,7%-ról 7,6%-ra csökkent.
- Ma nem publikálnak fontos makrogazdasági adatot, viszont ma kezdődik az első negyedéves gyorsjelentési szezon a tengerentúlon, és a szokásoknak megfelelően az Alcoa publikálja számait piaczárás után. Az egy évvel ezelőtti 10 cent után 8 cent részvényenkénti profitot várnak az elemzők.
Európa
- Meglehetősen borús hangulat uralta pénteken a nyugat-európai börzéket, a német piac 2% feletti eséssel zárt (FTSE100 -1,48%, DAX 2,03%, CAC40 -1,70%).
- A hétvégén Olli Rehn az Európai Bizottság pénzügyi biztosa megerősítette a már múlt héten is elhangzott információkat, hogy a bajba jutott bankok esetében, a 100 ezer euró feletti nagybetéteseket is bevonhatják a helyzet rendezésébe.
- Pénteken 20 bank jelezte, hogy összesen 8 milliárd euró értékben fizet vissza az LTRO program keretében kapott forrásokat.
- Javította Litvánia államadósság-besorolását a Fitch Ratings, az eddigi „BBB”-ről egy fokozattal „BBB plusz”-ra emelte az osztályzatot.
Olaj, arany
- Az arany 1,579 dolláron állt ma reggel, míg a WTI 93 dollárig emelkedett a múlt heti zuhanást követően. A kőolaj a múlt heti közel 5%-os esést követően a nigériai hírek hatására emelkedett, ahol lázadó csoportok több olajipari munkást öltek meg. Az arany esetében jelentős fundamentális hír nem látott napvilágot.
Devizák
- A vártnál lényegesen gyengébb munkaerő piaci adatokról számoltak be pénteken Amerikából. A foglalkoztatottság csak a vártnál lényegesen lassabb ütemben növekszik, ami egyúttal azt is jelenti, hogy tovább maradhat életben a FED QE3 programja. Ezek együttes hatására a dollár gyengült és az EUR/USD árfolyam 1,2936-ról 1,2991-re emelkedett.
- A forint jelentős erősödést mutatott pénteken a negatív nemzetközi hangulat ellenére is. Az EUR/HUF áttörte a lélektani szempontból kiemelt jelentőséggel bíró 300-as szintet és az árfolyam 301,11-ről 298,81-ig mérséklődött.
Távol-Kelet
- A tovább gyengülő jen hatására a Nikkei 2,47%-ot emelkedett. A Hang Seng index a pénteki meredek árfolyamesés után megállt és ma 0,05%-ot emelkedett. Az ismételten kinyitó Shanghai index csak ma tudott reagálni a madárinfluenzáról szóló negatív hírekre és a vártnál gyengébb amerikai foglalkoztatottsági adatokra. Az index árfolyama 1%-ot esett. A pénteki hong-kongi kereskedéshez hasonlóan Kínában is a légitársaságok szenvedtek el jelentős árfolyamcsökkenést.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutatnak.
Vállalati hírek
- OTP, FHB: nyolc bank képviselőivel tárgyal ma Matolcsy György a növekedési hitelprogram megvalósításának részleteiről. Az MKB és az Erste nem kapott meghívást az egyeztetésre. Többek között szó lesz arról is, hogy az új hitelprogram kockázatmegosztásra épül a bankok és az MNB között.
- Az állami tulajdonú Eximbank a jelenlegi 190 milliárd forintról 2016-ra 1.200 milliárd forintra emelné mérlegfőösszegét a hitelezés növelésén keresztül, mondta el a bank vezetője. A hír kedvező, de árfolyamhatása egyelőre nincs.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben