Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Renkívüli sajtótájékoztatót tartott az MNB

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. április 5.   09:26

Egyre inkább térünk vissza a normál kerékvágásba, de kicsit furcsa módon. Ez alatt azt értjük, hogy újra egyedi események mozgatják a piacokat. Például tegnap Budapest emelkedni tudott a várakozásoknál pozitívabb központi banki gazdaságélénkítő program hatására, miközben például a német piac jelentősebb csökkenést mutatott fel a 20 napos mozgóátlag tesztelését...

Egyre inkább térünk vissza a normál kerékvágásba, de kicsit furcsa módon. Ez alatt azt értjük, hogy újra egyedi események mozgatják a piacokat. Például tegnap Budapest emelkedni tudott a várakozásoknál pozitívabb központi banki gazdaságélénkítő program hatására, miközben például a német piac jelentősebb csökkenést mutatott fel a 20 napos mozgóátlag tesztelését követően. A Japán árfolyamok tegnap és ma is száguldnak a jelentős monetáris lazítás hatására. Közben Hong-Kong esik az ünnepek utáni hat madárinfluenzás halálesetnek köszönhetően. Újra félnek a madárinfluenza járvány kitörésétől. Vagyis egyedi mozgások vannak, de olyan hírekre, amelyek régen globális mozgásokat okoztak. Ez az, amely furcsa a normális bikapiacokhoz képest. A DAX továbbra is korrekciós viselkedést mutat. Lefordult a 20 napos mozgóátlagról s a 30 napos alatt zárt. Egyelőre nem látjuk a végét (időben) ennek a lefelé irányuló mozgásnak, ugyanakkor 7,708 és 7,772 pont között egy rés van, amely támaszként viselkedik. A BUX pedig a 200 napos mozgóátlag alatt küzd. Ahhoz hogy igazán pozitív jelet lássunk ezt a szintet át kéne törni, de ma csökkenést várunk. 2013. április 05.
Piaci áttekintés
- A nap végére javult a hangulat a tengerentúlon
- Gyenge arany, csökkenő olajár
- Nagy kilengés a forint piacán
- Csak Japán tudott emelkedni
- Mérsékelt csökkenésre számítunk a mai kereskedés során
Nemzetközi hírek
USA
- Eséssel indult a kereskedés a vezető tengerentúli börzéken, de napközben fordult a hangulat és minimális pluszba lendültek a piacok, de összességében nem voltak nagy mozgások (Dow 0,38%, Nasdaq 0,2%, S&P500 0,41%).
- Tegnap megvolt a Facebook várva várt bejelentése, a társaság egy saját operációs rendszerrel jelenik meg a piacon, amely Androidon alapul, de nagy hangsúlyt élveznek benne a Facebook szolgáltatások. A rendszer neve Facebook Home és április 12-től lesz elérhető, az első telefont a HTC gyártja.
- Tegnap Esther George a kansasi Fed elnöke szólalt meg, és a túlságosan laza monetáris politika veszélyeire figyelmeztetett. Szerinte veszélyezteti a pénzügyi stabilitást és növelheti az inflációt.
- A CNBC-nek adott interjút Dennis Lockhart az atlantai Fed elnök, és azt mondta, hogy nem kizárt, hogy a jegybank csökkenteni fogja lazítási programját, és akár annak lezárását is kitűzheti. Egyre több hangot lehet hallani mostanában ezzel kapcsolatban.
- Nem lett túl jó a frissen regisztrált segélykérők száma makroadat, az elmúlt héten 385 ezer főt vettek nyilvántartásba, míg a piac 352 ezerre számított. A korábbi adatot pedig felfelé módosították 357 ezerre.
- A befektetők által rendkívül figyelt munkapiaci adatokat publikálnak ma. 14:30-kor a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának változása, és munkanélküliségi ráta lesz.
Európa
- Borús volt a hangulat a nyugat-európai börzéken, bár a nap elején még felfelé indultak az indexek, de a mozgás gyorsan átfordult esésbe (FTSE100 -1,19%, DAX -0,83%, CAC40 -0,77%).
- A várakozásoknak megfelelő döntéseket hozott tegnap a Bank of England, a 375 milliárd dolláros eszközvásárlási program marad, és a jegybanki alapkamat is marad 0,5%-on.
- Az EKB sem változtatott az irányadó rátán (0,75%), a várnak megfelelően. A sajtótájékoztatón Draghi azt mondta, hogy nincsen „B-terv”, és a Ciprus tagja marad az eurozónának. Az Eurocsoport vezetőjének nyilatkozata félreértés volt, és Ciprus nem minta. Egyébként meg a gazdaság teljesítménye gyenge volt az első negyedévben, de az év második felében élénkülés jöhet, viszont nem szabad elfelejteni, hogy a kockázatok nagyok.
- Ma 11 órakor az eurozóna végleges negyedik negyedéves GDP adatát publikálják. 2013. április 05.
Olaj, arany
- A nyersanyagok folytatták tegnap a gyengülésüket, az arany 1.549 dollárra süllyedt unciánként, a WTI kőolaj pedig 93,1 dollárra köszönhetően a magas készletadatoknak. A dollár és az olaj árcsökkenése elsősorban a nyersanyagárak globális esésének tudható be az egyedi tényezők mellett.
Devizák
- Nagy kilengés volt tegnap a forint piacán, az árfolyam 299,2-304,3 forint között mozgott végül zárásra sikerült erősödnie az euróval szemben, és 301-nél zárta a napot. Matolcsy délelőtti bejelentéseire először gyengülni kezdett a forint, aztán miután kiderült, hogy nincsenek drámai lépések, akkor erősödésbe kapcsolt a hazai fizetőeszköz. A régiós devizák között tegnap felülteljesítő volt a forint.
- Mario Draghi szavaira először nagyot gyengült az euró a dollárral szemben, majd az irány gyorsan megfordult, és a nap végére és nap végére 1,29 fölé került az árfolyam. Tegnap 1,274-1,294 közötti széles tartományban mozogott a kurzus, egy markáns emelkedést láthattunk a grafikonon, ami akár fordulós jelzés is lehet, ezért érdemes a következő napokban figyelni a grafikont.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,58%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng 2,28%-ot zuhant, a Shanghai tőzsde pedig zárva tartott a mai nap során.
- A Japán piacokat tovább húzta a tegnap bejelentett gazdaságélénkítő csomag. A mai emelkedéssel a Nikkei index áttörte a lélektanilag meghatározó 13.000 pontos szintet.
- A tegnapi szünnap után újranyitó hongkongi tőzsde jelentősen csökkent. Az eséshez nagymértékben hozzájárult, hogy ismételten felerősödtek a félelmek a madárinfluenza járvány kitörése kapcsán, miután az elmúlt napokban hat halálos megbetegedés történt.
- A légitársaságok árfolyama nagyot esett, összefüggésben a madárinfluenzás esetekkel.
Határidős piacok
- Enyhén negatív tartományban tartózkodnak a határidős indexek.
Vállalati hírek
Gazdasági hírek
- Tegnap a jegybank Növekedési Hitel Programot hirdetett tegnap a gazdasági növekedés előlendítése érdekében. A részletek kidolgozásáról szóló tárgyalások jövő héten indulnak a kereskedelmi bankokkal. A programnak három pillérje van: o A jegybank 250 milliárd forintot biztosít a kereskedelmi bankoknak 0%-os kamat mellett új és megújított kis és középvállalati hitelek kihelyezések céljára. A kereskedelmi bankok legfeljebb 2%-os felárral folyósíthatják a hiteleket. Ezeket a hiteleket június 1 és augusztus 31 között lehet nyújtani. Az eredményektől függően a három hónap elteltével a jegybank meghosszabbíthatja vagy módosíthatja a programot. o A jegybank a KKV-k számára lehetővé tenne a devizahitelek leváltását. Ehhez 250 milliárd összegű forrást biztosít, vagyis az érintett devizahiteleknek kb 15%-át érintheti. o A kéthetes jegybanki betétállomány a jelenlegi 4500 milliárdról 3600 milliárdra csökkenhet a kereskedelmi bankoknak nyújtott swap program eredményeként.
- Ezen túlmenően Balogh Ádám, a jegybank új alelnöke bejelentette, hogy nem terveznek további gazdaságélénkítő lépéseket. 2013. április 05.
- A KKV szektor hitelállománya 3454 milliárd forint, amiből 1864 milliárd deviza hitel. Az új különleges hitelek nagysága ennek 7,2%-a, vagyis mérsékelt hatást okozhat csak a bankok hitelezési aktivitásában és a gazdaságélénkítésben is. A devizahitelek leváltásán 5-10 milliárd forintos vesztesége keletkezhetnek a bankoknak éves szinten, amit kompenzálhat a kedvezőbb NPL alakulás. A harmadik pillér 3 milliárd euró deviza swapot biztosít a bankok számára, ami pozitív. Összességében a lépéseknek korlátozott hatása lehet a gazdaságra és a bankokra is. 2013. április 05.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben